Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

ryska 21:45, 03 maj 2026

Też mi minikiwi zmarzły, kolejny rok zresztą Bardzo lubię te owocki ale bez dodatkowej dbałości o okrywanie to się ich w życiu nie doczekam.
Posiadania karczownika współczuję.
Kordina 23:33, 06 maj 2026

Qrczę, odpisałam wszystkim i wcięło cały zapis... piszę od nowa

Juzia napisał(a)

Forsycja

Aaa, no to pewno

hankaandrus_44 napisał(a)
Księżyc zobaczyłam o godzinie piątej, jak się przebudziłam. Na zejściu też miał taki intensywny kolor jak na zdjęciu pierwszym u Ciebie.
Dzięki za pokazanie w bezruchu, bo mi sie skrył w ciągu kilku minut. Ot i cała frajda u mnie.

Haniu najważniejsze, że byłaś obserwatorem ale najlepiej patrzeć z pozycji obserwatora na własne życie, jak niektórzy twierdzą

Wafel napisał(a)
No piękny krążek na niebie

Prawda? Mam taki fajny program w aparacie do robienia zdjęć w nocy

basia3012 napisał(a)
Bożenko, takie rączki to skarb.
W ogrodzie kwiatu wszelakiego moc. Cudowne hiacynty, pierwiosnki i inne kwiatuszki. I za nie kochamy wiosnę.

Basiu dziękuję o tak masz rację, wiosnę kochamy, najpiękniejszy miesiąc to maj, zachwyca wybuchem zieleni i kolorów po zimnie.

Eupraksja napisał(a)
...One się rozrastają, czy trzeba po prostu dużo nasadzić?

Ewo już nie pamiętam ile ich miałam, może 9? One tak się rozrastają kępkowo i dają takie wrażenie objętości

Ulina napisał(a)
W tym sezonie jest duże opóźnienie, zaglądałam na bodziszka Dreamland, którego Ci wysyłałam. Nie zdziw się, on na początku ma takie jasnoróżowe obwódki na liściach i wygląda jak karzeł. U mnie jeszcze nadal jest w tej fazie, normalnie startuje później, a ten sezon jest wogóle dziwny. Na weekend majowy miałam kukliki, kaliny i azalie, nawet pokazu kuklików jeszcze nie mam.

Ulinko mam tą świadomość, bo wszystkie moje bodziszki jeszcze w powijakach, dopiero z pewną nieśmiałością zaczynają

Ichigo napisał(a)
...Tojadów mam aż nadto, sieją się u mnie na potęgę...

Magda, to mnie zaskoczyłaś, tojad mam kilka lat i nigdy się nie rozsiewał, ciekawe dlaczego. Może to ta odmiana kobaltowa taka plenna?

Renatko, ja tak samo co do minikiwi,tylko jednego lata miała trochę owocków. Pomyślę na przyszły rok o okrywaniu jakąś osłoną na wiosnę...

Wróble mazurki jak co roku zasiedlają budkę, niosą w dziobach jakieś trawki. Mężaty mówi, że znowu ten dzieciorób zasiedlił bo wyprowadza lęg przynajmniej 2x a zdarzało się, że i 3x
Budkę dzięcioł próbował najpierw obstukać

A na tym trzecim zdjęciu wygląda jakby to była mała sówka z plamkami - oczami

Kordina 23:47, 06 maj 2026

Zamówiłam i znalazłam w środku takie zdjęcie, mam nadzieję, że mogę przytoczyć:

puszki od karmy psiej, kapitalny pomysł w myśl 0 waste
Wbrew wbrewowi magnolia ma się bardzo dobrze, mimo późniejszego kwitnienia a to dopiero połowa pąków. Nowa mała też ma sporo kwiatków

Kilka dni temu pewnej nocy miałam -4°C woda zamarzła na powierzchni w wiaderkach i konewkach, a za 2 dni +30°C w cieniu na dodatek, niektóre rośliny omdlały z szoku termicznego, a tulipany tylko z jednej odmiany Mystic Van Ejk uschły na zielonych łodygach:

Kordina 00:00, 07 maj 2026

Przegląd moich tulipków:
Negritta Double

Baby Blue w rzeczywistości bardziej fioletowe:

Banja Luka

Flaming Prince
bardzo słabo w tym roku na 10 sztuk 2 kwiaty

Light Pink

Kordina 00:09, 07 maj 2026

Tulipan Olympic Flame i Tulipan 'Tiny Timo'

Purple Dream co roku odnawiają się w kępce:

Triumph Red

Darwin Hybryd miałam ich sporo, kilkadzieścia, zmniejszyły populację po zimie

zielonokwiatowy Virichi
ajka 00:14, 07 maj 2026

Kordina napisał(a)

zielonokwiatowy Virichi

Ten najfajnieszy. Aż sobie zapiszę

Patrząc na twoje zdjecia coraz bardziej skłaniam się do powieszenia budek
Patrycja_KG_Lu 09:06, 07 maj 2026

Cóż za różnorodność w tulipanach. Dodają dużo koloru Twojemu ogrodowi.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
mirkaka 11:13, 07 maj 2026

O jakie śliczne tulipanki Czy te różowe w powtarzają i mnożą się, czy zanikają? Bo żółtki i czerwone pewnie się mnożą, to pewnie stare odmiany
U mnie jest kilka budek dla ptaków ale w tym roku jakoś nie mogę przyuważyć w nich mieszkańców, Fajnie uchwycony mazurek

Magnolka pięknie Ci zakwitła
Ichigo 19:05, 07 maj 2026

Kordina napisał(a)
Przegląd moich tulipków:
Negritta Double

Też mam tę odmianę, sadziłam zeszłej jesieni. Wydaje mi się, że albo te, albo bardzo podobne miałam też w moim pierwszym ogrodzie w mieście. Jeszcze ich nie zjadło.

Przez te upały tulipany, które zakwitły pierwsze, po kilku dniach już zaczęły wysychać. Właśnie je ogłowiłam. Nie nacieszyłam się nimi zbyt długo.

Tulipany Queen of Night, które rosły na rabacie czerwonej od paru lat, w tym roku zniknęły całkowicie. Widać przyszła ich kolej.

Wróble śliczne. U mnie (tzn. na wsi) niestety nie ma tych ptaszków wcale, a szkoda, bo bardzo je lubię. Nawet dzisiaj obserwowałam z mężem takie dwa urwipołcie, jak dokazywały na parkingu pod McDonald's. Ostatnio tak mało je widać w przestrzeni miejskiej...

Muszę pomyśleć o takich budkach lęgowych.
Ja z kolei obserwuję rodzinę szpaków, zamieszkującą dziuplę w starej wiśni. Mama i tata cały czas się uwijają przy karmieniu potomstwa i tak latają tam i z powrotem na zmianę dostarczając do dziupli robaczki. Pani szpakowa jest spokojniejsza i nie zwraca na mnie uwagi, a pan szpak strasznie się wydziera, jak mnie widzi w pobliżu. W ogóle fascynujący widok, mogłabym godzinami na nie patrzeć.
ewsyg 20:36, 07 maj 2026

Poletko cyklamenów było zachwycające.

Czytałam u Joli, że straciłaś Ballerinę, ja Rose de Talbioak i kilka innych.