Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Śledź po duńsku - na słodko

Pokaż wątki Pokaż posty

Śledź po duńsku - na słodko

bociek 20:07, 03 lis 2011


Dołączył: 05 paź 2011
Posty: 7991
Matjasy
czerwona cebula
ocet
woda
cukier
ziele angielskie
pieprz



Kupujemy sledziki i postepujemy jak zwykle - mycie, moczenie, krojenie w dzwonki
Cebulke kroimy w talarki

Ocet mieszamy z woda (moc wedlug uznania) dodajemy duzo cukru (kilka czubatych lyzek - musi byc wyraznie slodkie, wiec nie zalujcie), dodajemy garsc ziela angielskiego i garsc pieprzu - zalewa musi byc nie tylko slodka, ale i aromatyczna. Tak przygotowany mix nalezy zagotowac i wystudzic.

W salaterce ukladamy warstwami cebulke i sledziki. Zalewamy zimna zalewa.
Sledziki nadaja sie do konsumpcji po kilku godzinach. Najlepsze ze swiezym pieczywem z maselkiem.

U mnie znikaja przed podaniem na stol

Smacznego

Nie podaje dokladnych proporcji, sama robie "na oko". Ma byc wyraziscie, slodko-kwasno-korzennie
____________________
Wiosne trzeba miec przez caly rok w sercu :D Bockowe perypetie ogrodkowe
barbara_kraj... 19:53, 04 lis 2011


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Zrobiłam! Są bardzo smaczne, takie jak lubię
Zamiast czerwonej cebuli dałam białą, bo ostrzejszą wolę. Proporcje octu, wody i cukru dobrałam na wyczucie, a mianowicie: 1/3 szkl. octu, 3/4 szkl. wody i 6 łyżek cukru. Matjasy 4, bo jest nas tylko dwoje.
Następnym razem dodam trochę estragonu
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
bociek 16:44, 06 lis 2011


Dołączył: 05 paź 2011
Posty: 7991
Witaj Basiu,

Bardzo sie ciesze, ze sledziki smakowaly. Wszelkie wariacje sa jak najbardziej OK.

Wiekszosc widzac przepis ucieka z krzykiem, ale wystarczy sprobowac, zeby sie przekonac, ze takie polaczenie jest pyszne
____________________
Wiosne trzeba miec przez caly rok w sercu :D Bockowe perypetie ogrodkowe
grupa_trzyma... 16:37, 12 gru 2012

Dołączył: 20 sty 2012
Posty: 2764
Bociuś, nie uciekam z krzykiem i powiem więcej: chcę te śledziki zrobić na świąta. Zatem, trzymaj kciuki moooocno, to mój debiut jesli chodzi o duńską kuchnię.
____________________
Agnieszka - ogród w lesie
KasiaWB 16:56, 12 gru 2012


Dołączył: 12 kwi 2011
Posty: 11364
Przeczytałam i spróbuję je zrobić
____________________
Ogród KasiWB-część II ----------- część I Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB
EPODLAS 22:00, 12 gru 2012


Dołączył: 03 lis 2011
Posty: 5549
I ja spróbuję a wrażenia smakowe zrelacjonuje tutaj. Ale już wiem że będą dobre. Też dam jak Basia białą cebulę.
____________________
Mój ogród
monteverde 22:03, 12 gru 2012


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
Boćku bez listka laurowego? pozdrawiam
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
bociek 06:55, 21 gru 2012


Dołączył: 05 paź 2011
Posty: 7991
Anusia, mozna dodac, ja osobiscie nie daje, w oryginalnym przepisie tez nie ma, ale na pewno nie zaszkodzi, beda bardziej aromatyczne.

A czy ktos robil sledzie marynowane w czerwonym winie z cynamonem i gozdzikami???? Moge podac przepis. Sa pyszne
____________________
Wiosne trzeba miec przez caly rok w sercu :D Bockowe perypetie ogrodkowe
EPODLAS 20:02, 04 sty 2013


Dołączył: 03 lis 2011
Posty: 5549
Melduję, że śledzia zrobiłam na święta. Jest pyszny i na pewno stałe miejsce w moim domowym menu. Pyszne. Listek laurowy dodałam.
____________________
Mój ogród
monitka 22:37, 13 lut 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Bocianku przepis wypróbowany i podany na ostatkowego śledzika
Nam i gościom smakowało dzięki
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies