Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 06:26, 03 paź 2024

Powstała z nich aromatyczna przyprawa, która podczas procesu produkcyjnego nieźle czyściła kichawę. Moje wystrzały z klupa (czytaj "nosa") słychać było na końcu ulicy. Zaryzykuję twierdzenie, że działa pewnie równie dobrze, jak kaszubska tabaka, Elizo, popraw mnie jeśli się mylę

Darecka 06:31, 03 paź 2024

Ostatnie, najlepsze (bo najkolorowsze) zbiory tego roku- 20 wrzesień:

Ubóstwiam dyniuszki- i te ozdobne i jadalne też, zupka krem lub pieczona dynia piżmowa, coś wspaniałego!

Na tym wątek warzywno-kulinarny zakończymy, jutro chciałabym wstawić do mojego ogrodowego pamiętniczka pozostałe fotki, korzystając z kilku dni odpoczynku od pracy
Patrycja_KG_Lu 08:26, 03 paź 2024

Super zbiory takie kolorowe.
anpi 08:56, 03 paź 2024

Przydatne pomidorowe podsumowanie! Z Twoich skusiłabym się na Ananas Noir. A Malachitową Sz. miałam i też mam podobny odbiór - przepyszna w odpowiednim momencie, lepsza mniej dojrzała niż przedojrzała
A znasz odmianę tych żółtych papryczek?
sylwia_slomc... 11:30, 03 paź 2024

Darecka napisał(a)
Dzień Dobry cudne duszyczki, ależ tu się ruch zrobił, jak nie patrzyłam Namawiałam moją Mamę do założenia wątku już od dawna, mamy nadzieję, że już niedługo przyjdzie taki moment, kiedy będzie na to przestrzeń i czas

Sylwio nasionka z miechunki wydłubałam, może zrobię jeszcze test kiełkowania, żeby mieć pewność, zanim wyślę. Widziałam, że spora część Waszego ogrodu oparła się żywiołowi i zachwyca swoją bujnością. Parafrazując Tahereh Mafi, życzę Ci, aby nadzieja wzięła Cię w swoje ramiona i trzymała w swoich objęciach, otarła łzy i powtarzała, że dzisiaj, jutro, za dwa dni wszystko będzie dobrze i abyś była na tyle szalona, aby w to wierzyć!

Bożenko datura cały czas jeszcze kwitnie, muszę zerknąć, czy uda się z niej jakieś nasionka pobrać, poproszę teścia, żeby nie obrywał wszystkich przekwitłych kwiatostanów, może uda się coś z niej pozyskać .

Kochana jesteś. Daturę łatwo ukorzenić prawie z każdego fragmentu łodygi, a już takiego z czybkiem i liśćmi 100 procent sukcesu. Wystarczy ściąć i włożyć do wody. Dwa trzy tygodznie i korzenie są. Wiem bo miałam dawno temu.
Kordina 12:27, 03 paź 2024

Malachitową też będę powielać jak i Black Cherry, zeberkę sobie odpuszczam, u mnie mało plenna i chorowita. Ciekawe, że w różnych ogrodach różnie się zachowują, no i jeszcze wchodzi w grę JAKOŚĆ nasion.
Co roku wysiewała się u mnie datura biała i zbierałam z niej nasionka. W tym roku miałam kilka ciemno fioletowych, ale mi zniszczył jakiś żywioł, cała nadzieja, że zostało coś u obdarowanego kolegi
Traktuję daturę jako roślinę jednoroczną w dodatku szybko rosnącą, więc bardziej preferuję nasionka niż łodygę teraz na jesień
Aaa papryczki suszyłaś, bo zastanawiałam się co zrobić z resztą małych łagodnych ściągniętych od Muszelki, które tak ślicznie, ozdobnie wyglądają przecież też mogę ususzyć, skoro sama kupowałam i do mięch wszelakiej maści używam łagodnej
Darecka 05:59, 04 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Super zbiory takie kolorowe.

Patrycjo, moje zbiory to nic w porównaniu do Twoich . Miałaś imponujące plony, widać że masz zielone paluszki i kochasz to, co robisz
Darecka 06:01, 04 paź 2024

anpi napisał(a)
A znasz odmianę tych żółtych papryczek?
Aniu nie znam, bo wydłubałam nasionka z papryczek sklepowych i nie zanotowałam nazwy, ale mogę się podzielić tegorocznymi nasionkami
Darecka 06:09, 04 paź 2024

Bożenko miałam zaproponować dokładnie to, co zasugerowała Sylwia, bo to samo podpowiedział mi mój teść, czyli główny opiekun daturowy . Zapytałam go o nasiona, ale powiedział, że nigdy nie zaobserwował, by nasze 2 sztuki je produkowały, hmm.. Za to właśnie poprzez sadzonki zielone rozmnożył ją sobie i nawet porozdawał znajomym. Przed mrozami będziemy przygotowywać nasze do zimowania i obcinać im pędy (trzymamy je potem w chłodnym pomieszczeniu), więc mogę spróbować ukorzenić kilka szczepek i przechować dla Ciebie do wiosny, co Ty na to? Aha a jeśli chodzi o kolor kwiatów, to na początku są całe białe, dopiero potem różowieją im końcówki .

Skoro o papryce mowa, to taka suszona w piekarniku, która jeszcze dodatkowo trochę się przypiecze, jest istną petardą. Zapachowo i smakowo stoi o kilka klas wyżej, niż jakakolwiek kupiona przyprawa z papierka, także śmiało mogę tą metodę polecić .
Darecka 06:19, 04 paź 2024

Wróćmy na chwilę do 13 sierpnia i ostatniej kwitnącej lilii oraz romantycznie falujących traw w akompaniamencie hibiskusa: