Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Kordina 21:18, 21 mar 2025

A ja wczoraj znalazłam jedną sadzonkę ciemiernika! Hurrra!
Ulina 17:54, 25 mar 2025

Kordina napisał(a)
A ja wczoraj znalazłam jedną sadzonkę ciemiernika! Hurrra!

To teraz musisz cierpliwie czekać na jej rozrośniecie, z każdym rokiem do przodu u mnie ciemierniki najlepsze są gdy miną przymrozki. Ledwo zimą ucieszą to tracą liście,więc muszą zaczynać od nowa.

Zostawiam ciemierniki na chwilę na boku, bo inne zwiastuny wiosny się pokazały

Ulina 17:57, 25 mar 2025

Ulina 18:17, 25 mar 2025

Cieszę się że nowa miejscówka służy budlejom, nie przemarzły

Jaśminowiec Aurea to u mnie coś nowego

Bodziszka korzeniastego polecam na trudne tereny-zadarnia kamieniste podłoża, jest niezawodny przez całe 10 miesięcy, 2 miesiące gorszego wyglądu można przetrwać.

Widoki ożywających krzewów cieszą najbardziej

LIDKA 20:35, 25 mar 2025

Ula Czyścisz tego bodziszka po zimie? Drażnią mnie brzydkie liście i wycinam. Zastanawiam się czy gdybym nie obcięła wszystkiego jak leci to by ładnie odrastał?

Też lubie te wiosenne budzące sie krzaki i drzewa.
sylwia_slomc... 01:15, 26 mar 2025

U Ciebie wiosna bardziej zaawansowana
Monia81 07:40, 26 mar 2025

Ja swoje budleje muszę przyciąć, bo jeszcze ich nie ruszyłam budzi się nam to zielone i cieszy bardzo ten bodziszek korzeniasty to tak jak piszesz ma sporo zalet, też go mam Lidziu ja go nie tnę
Ulina 19:09, 26 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Ula Czyścisz tego bodziszka po zimie? Drażnią mnie brzydkie liście i wycinam. Zastanawiam się czy gdybym nie obcięła wszystkiego jak leci to by ładnie odrastał?

Też lubie te wiosenne budzące sie krzaki i drzewa.

Generalnie nic z nim nie robię te małe dziury niedługo same zarosną. Jednego roku przycięłam nisko na równo, o ile pamiętam to szybko odrósł. Ogolnie pozwalam mu żyć swoim życiem na zdjęciu rośnie właściwie w powietrzu bo tam mam kamieniste podłoże, może dlatego niektóre fragmenty usychają zimą. Nie wiem ile masz tych brzydkich liści?
Ulina 19:13, 26 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
U Ciebie wiosna bardziej zaawansowana

Byłam dziś w szoku że Anabelki wypuściły listki. Musiałam ciąć. Przy okazji robiłam sadzonki z patyków, choć mam niski % sukcesów z ukorzenienia. Po zimie większość usycha. Ale może kilka się uda
Ulina 19:44, 26 mar 2025

Monia81 napisał(a)
Ja swoje budleje muszę przyciąć, bo jeszcze ich nie ruszyłam budzi się nam to zielone i cieszy bardzo ten bodziszek korzeniasty to tak jak piszesz ma sporo zalet, też go mam Lidziu ja go nie tnę

Dziś poszalałam ogrodowo wbrew rozsądkowi wykopane pęcherznice dla Ciebie, przeniosłam 5 róż i rewolucja przedogrodka. Bajzel straszy. Buty zabłocone dookoła, w zeszłym roku przenosiłam 8 innych róż i gubiłam buty w glinie, w tym roku jakby lepiej. Tylko mòj kręgosłup już nie wytrzymuje takich prac.
Jedyna rzecz, która mnie cieszy to, że plewienie uprościłam do minimum

Pęcherznice