Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

anpi 23:19, 10 maj 2026

Ula, Peter Alan pewnie zbladł ze strachu przed przymrozkami
Kukliki masz cudowne!Kaliny pięknie zakulkowane!
Też czekam na kulki czosnków ! I na orliki...już zaczynają. Masz u siebie?
Ulina 18:56, 12 maj 2026

anpi napisał(a)
Ula, Peter Alan pewnie zbladł ze strachu przed przymrozkami
Kukliki masz cudowne!Kaliny pięknie zakulkowane!
Też czekam na kulki czosnków ! I na orliki...już zaczynają. Masz u siebie?

U mnie nie będzie wielkich przymrozków. Ale ogólnie, zimno zapowiadają do 20- tego. Mam już z tego depresję, bo ileż można....
Jednego roku z zbierałam orliki: fioletowe, miałam też białego. W zeszłym roku wyrzuciłam ich sporo, mialy pójść do Sylwi lecz nie przetrwały przesadzania do doniczek. One jednak są najlepsze z samosiewu. U siebie zostawiłam tylko w jednym miejscu, przy samych tujach rosną, nie narzekają.
Ulina 18:58, 12 maj 2026

Takie tam...

Narsilia 22:16, 12 maj 2026

Boziu dobrze widzę te pomarańczowe to taki łan Kulików jeśli tak to mega
Alija 22:17, 12 maj 2026

Ulina napisał(a)
Cieszę się, że żeleźniaki polubiły mój ogród, rozrastają się jak szalone

Pięknie Ci rosną żelaźniaki, ja mam jednego i nawet zaczął się rozsiewać.
A co do etykietek na roślinach, to też mi się zdarzały parę razy takie sytuacje , przykładem moja glicynia na etykiecie różowa, a zakwitła biała
Basieksp 22:37, 12 maj 2026

Moja tarczownica, to tak tylko trochę jest na wierzchu, tylko trochę widać jej kłącza. Teraz wypuściła kwiaty, za chwilę zakwitną. Na zimę te kłącz miałam lekko liśćmi przykryte. W zeszłym roku ją przesadzałam, w bardziej wilgotne i zacienione miejsce. W poprzednim się męczyła, za sucho miałą, mimo podlewania.
Ulina 21:25, 13 maj 2026

Narsilia napisał(a)
Boziu dobrze widzę te pomarańczowe to taki łan Kulików jeśli tak to mega

Tak, mam większe i mniejsze łany kuklików w różnych tonacjach kolorystycznych nie wiem jakie masz warunki glebowe, u mnie dość mokro od kilku lat, a bywają czasem okresy suszy ale tylko w powierzchniowej warstwie, wtedy sypie skoszoną trawę. Kukliki lubią mokro.

Niestety część tych pomarańczowych, po marcowym dzieleniu trochę ucierpiała, ale się zbiera, na zdjęciu dostrzeżesz, gdy powiększysz obraz. Te pomarańczowe to kuklik szkarłatny, najszybciej przyrastają i potrafią kwitnąć na obrzeżu przez cały sezon.

Mokre stanowiska uwielbiają też miodunki, są już w fazie przekwitania, nadal robią busz
Ulina 21:38, 13 maj 2026

Alija napisał(a)

Pięknie Ci rosną żelaźniaki, ja mam jednego i nawet zaczął się rozsiewać.
A co do etykietek na roślinach, to też mi się zdarzały parę razy takie sytuacje , przykładem moja glicynia na etykiecie różowa, a zakwitła biała

Alu, ta kępa jest już znacznie ograniczona bo w zeszłym sezonie wzięłam z niej kilka sadzonek i w marcu gdy było ciepło, jeszcze dwie. Zachwalasz po znacznym ograniczeniu a to fajnie
Zdecydowanie lepiej przyjęły się letnio- jesienne sadzonki. Co do kwitnienia lepiej przyjąć że kwitną w drugim sezonie.
Ja też zauważyłam małą siewkę, no..no dzieje się, uważam żeleźniaki za bardzo udaną bylinę półzimozieloną, czasem coś przymarza lub usycha, ale to niewiele do całości.

A z moim różanecznikiem to żart losu, w zeszłym roku był fioletowy jak na etykiecie.
Ulina 21:45, 13 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Moja tarczownica, to tak tylko trochę jest na wierzchu, tylko trochę widać jej kłącza. Teraz wypuściła kwiaty, za chwilę zakwitną. Na zimę te kłącz miałam lekko liśćmi przykryte. W zeszłym roku ją przesadzałam, w bardziej wilgotne i zacienione miejsce. W poprzednim się męczyła, za sucho miałą, mimo podlewania.

Kurcze, dzięki za info. Z każdą rośliną przechodzę testy ogrodowe... Potem życie pokazuje co i gdzie u mnie zostaje.
Nie spodziewałam się, że pysznogłówka od Ani-anpi się tak mocno rozrośnie, szaleństwo i nie spodziewałam się, że tarczownica z takim problemem będzie startowała

ewsyg 21:47, 13 maj 2026

O, kwitnie Bobrek, u mnie też będzie kwitł.