Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Dorota 10:20, 17 sie 2024

Lidko, podoba mi się bardzo Twoja rabata platanowa. Jaką ma szerokość? Czy na trzy platany nie będzie za ciasno przed tarasem? Da się ich korony uformować na parasol około 5 m średnicy każda? I dalej, jeśli posadzę je tutaj to czy pomiędzy tujami a pierwszą trawą ozdobną (najdalszą i najwyższąc patrząc od strony tarasu) wystarczy z pół metra żeby przycinać tuje? W sumie trawy póżno startują a ostatnie przycinanie tui wypada około 15 sierpnia (jak się mylę poprawcie mnie) Czyli przycinam tuje na wiosnę i wczesnym latem a potem trawki ruszają i nie muszę już tam wchodzić?

Taki mam aktualnie widok z tarasu. Oczy bolą

Słońce po południu tu operuje najmocniej. Od około 15:00 (sierpień) muszę zasłaniać zasłony w pergoli, bo inaczej patelnia.
LIDKA 11:31, 17 sie 2024

Moja platanowa ma 4.5 m.

Playany mam zwykłe ale możesz kupić szczepione. Nie bedziesz musiała tak ostro ciąć. Platan alpen globe chyba i Olcia Manolcia je ma.

Mam posadzone na brzegu rabaty. Myślę i i tak wejdą kiedyś na tuje. Bede wtedy ciąć.

Co do traw to zaleźy jakie chcesz sadzić.
Duże miscanty bym dała teraz ok 1.5 -2 m od tuj
Żeby wejść i żeby pies pobiegał.

Jak mi weszły miscanty na tuje w przedogródku to tuje zaczeły łysieć. I wywaliłam miscanty

Wczoraj wywalałam proso z platanowej bo to samo.

Nie zachowałam odległości a 1 m to stanowczo za mało.
Licząc tuje 1 m i miscant 1 m u dołu kępy to 2 m to na styk chyba jest.

Nie likwiduj warzywnika tylko rabatę zrób.
Pociągnij ją do końca.

Pomiędzy drzewami mam też zimozielone : cis cyprysik choina itd. zasłaniają je teraz jeżówki i hortensje i drobniejsze byliny ale wiosną nie ma całkowitej pustki.
Dorota 20:30, 17 sie 2024

Boję się miskantów, bo pamiętam jak Danusia pisała, że jak już są starsze i trzeba je przesadzić to tylko z koparką. No i rosną szeroko a ta część ma cała 5 metrów tylko, do wielkich nie należy. Jakby tam proso dać? Albo trzcinnika? Tak żeby jesienią coś się ładnie przebarwiało i było oddzieleniem „psiego korytarza” od rabaty, która powoli mi się kształtuje (od tyłu jakaś wąska trawa, jesienią kolorowa, hortensja bukietowa, jeżówki, rozplenica little bunny, seslerie).
Tuje chciałabym prowadzić szerokie na max 50 cm bo szkoda mi miejsca na szersze. Mają tylko od sąsiadów zasłonić a same jakieś rewelacyjne wizualnie nie są.
Dorota 20:50, 17 sie 2024

Rozłożyłam dziś na koło tarasu i na przyszłej platanowej dwa kompostowniki. Zmachałam się zdrowo. W nagrodę sobie kupiłam na próbę po jednej jeżowce i upolowałam ładne hortensje tylko nie wiem jaka to odmiana. Polar bear? Mocne, sztywne gałązki ma. Od razu pomyślałam o zrobieniu sadzonek na wiosnę, po cięciu. Chyba że można jeszcze teraz?

LIDKA 21:26, 17 sie 2024

Na polar bear to chyba zbyt ażurowy kwiat. Wstawiałam moje niedawno. One takie zbite , pełne są.

Ale ładne są te Twoje.
Sadzonki na wiosne.
Dość głębokie doniczki. Patyki po 3 oczka . Dwa oczka do ziemi. Wstawić w cień i pilnowac wilgoci. Do jesieni nie ruszać.
Uda się.
Mary 21:53, 17 sie 2024

Witaj Dorota.

Napisałaś, że tuje chcesz prowadzić na 50cm szerokości i mają zasłonić sąsiadów.
Do jakiej wysokości chcesz je docelowo doprowadzić?
Dorota 21:58, 17 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Na polar bear to chyba zbyt ażurowy kwiat. Wstawiałam moje niedawno. One takie zbite , pełne są.

Ale ładne są te Twoje.
Sadzonki na wiosne.
Dość głębokie doniczki. Patyki po 3 oczka . Dwa oczka do ziemi. Wstawić w cień i pilnowac wilgoci. Do jesieni nie ruszać.
Uda się.

Dziękuję! wszystkie rady na wagę złota bo zielona jestem w temacie
Dorota 22:24, 17 sie 2024

Mary napisał(a)
Witaj Dorota.

Napisałaś, że tuje chcesz prowadzić na 50cm szerokości i mają zasłonić sąsiadów.
Do jakiej wysokości chcesz je docelowo doprowadzić?

Cześć Marysiu, miło Cię widzieć u mnie ❤️

Planuję taką wysokość żeby wygodnie się go przycinało stojąc na ziemi bez drabin itd czyli jakieś 180 cm (będę mierzyć mężem jak żywopłot urośnie) Drugim piętrem miały być trzy jabłonki ale wymienię je na coś innego - platan, klon.
Mary 10:04, 18 sie 2024

*url=https://www.ogrodowisko.pl/watek/11884-milion-pomyslow-na-ogrod-przy-blizniaku]Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku[/url]
Mary 10:06, 18 sie 2024

W poprzednim poście masz tekst do wpisania w podpisie w profilu.
Skopiuj i zamień * na początku na [