Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

LIDKA 07:23, 20 sie 2024

Ja bym równała rabaty do poziomu tarasu. Zrobiłabym murki od strony trawnika z palisad lub krawężnika. To by rozwiązało kłopot ze spływaniem wody i ściółki. Rośliny mogły by się z nich przewieszać na taras i nad trawnik.
Magdic 08:56, 20 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Ja bym równała rabaty do poziomu tarasu. Zrobiłabym murki od strony trawnika z palisad lub krawężnika. To by rozwiązało kłopot ze spływaniem wody i ściółki. Rośliny mogły by się z nich przewieszać na taras i nad trawnik.

Z tym rozwiązaniem jest tylko jeden problem - jak już się zrobi murki to ciężej rozszerzyć rabatę, zmienić kształt itd.
Dorota 15:35, 20 sie 2024

Magdic napisał(a)

Z tym rozwiązaniem jest tylko jeden problem - jak już się zrobi murki to ciężej rozszerzyć rabatę, zmienić kształt itd.

Dokładnie

Madziu, przeczytałam wczoraj Twój wątek o metamorfozie ogródka i czuję, że się lubujemy w podobnych klimatach. Zakamarki i łagodne linie
Dorota 15:38, 20 sie 2024

LIDKA napisał(a)

Fajne foto.
Gotowa podkładka pod plan.

Na czym stoi basen? I dlacZego za rok ma go nie być?

Basen stoi na piasku. Mam mieszane uczucia co do niego. Mało używaliśmy w tym sezonie bo moje dzieci jak ja ciepłolubne i woda poniżej 30 stopni się nie nadaje wcześniej w tym miejscu był kącik na palenisko, tylko ciut mniejszy.
Dorota 15:55, 20 sie 2024

Magdic napisał(a)
Nieśmiało coś zasugeruję, a Wy ewentualnie skorygujcie - rabaty przy tarasie powinny być w całości albo wyrównane do poziomu tarasu albo do poziomu trawnika. W pierwszej wersji rabaty na styku z trawnikiem są wyższe i zabezpieczone murkiem, kamieniami itp. w drugim przypadku rośliny na rabacie zasłaniają krawędź tarasu, która jest wyżej niż rabata.

Druga opcja zakłada, że nie biegają tam żadne maluchy, które mogłyby regularnie zsuwać się z tarasu i skręcać kostki. To akurat moje zbocz*nie zawodowe matki wielodzietnej .

No właśnie dzieci biegają i stąd brak stopni, murków i kamieni. Młodsze moje miało rok jak się wyprowadziliśmy i te plotki przy tarasie to taka pomoc i przypominajka, że tu można chodzić a tam nie można

Równanie rabaty „do góry” do tarasu wymaga palisady czyli kupę roboty a mój M ogłosił strajk na wieść o kolejnych zmianach w ogrodzie. On już prawie wysypki dostaje jak mnie widzi jak spaceruję z miarką po ogródku

Równanie w dół tak samo problemowe bo deweloper robił taras i tłucznia i innych betonów jest tyle w ziemi, że ciężka by była przeprawa żeby to wybrać.

Ja się w ale nie przejmuję, że gdzieś jest wyżej a gdzieś niżej bo i tak jest ta górka do obsadzenia. Dobrze się ma sesleria, szałwia, rozchodniki i siewki stipy też mam wszędzie. Jakby dosadzić więcej traw żeby było gęściej to całkiem ładnie będzie, tak myślę.

Bardziej mnie zastanawia jak poprowadzić inne rabaty żeby mieć ten efekt różnych stref i zakamarków i żeby po przejściu przez furtkę nie było widać od razu całego ogródka.
Dorota 16:46, 20 sie 2024

Żeby nie być gołosłowną zapraszam na krótką (4-letnią) podróż w czasie. Naprawdę sporo się tu działo. Nazywam ten czas czasem rabat wędrujących
Niecierpliwa jestem, wprowadziłam się na długo zanim cokolwiek w domu było skończone bo nie wiadomo tak naprawdę było jak długo nam zajmie urządzenie się. Wiosna 2020 czyli chcemy zamówić płytki do łazienki - COVID, fabryka stoi, sklepy zamykane. Mieliśmy tak pod górkę jak tylko się da. Dlatego chciałam się wprowadzić …a reszta jakoś się ułoży. Posiałam trawę byle była, żeby dzieci nie biegały po błocie. Bajzel wszędzie, wszystko na wariackich papierach ale jak przyjemnie wreszcie być u siebie

Pierwszy warzywnik, full profeska

Ale jednak coś wyrosło

Ciąg dalszy nastąpi
Magdic 17:06, 20 sie 2024

Dorota napisał(a)

Bardziej mnie zastanawia jak poprowadzić inne rabaty żeby mieć ten efekt różnych stref i zakamarków i żeby po przejściu przez furtkę nie było widać od razu całego ogródka.

Trzeba wyzerować głowę, nie myśleć, ile to będzie zachodu z realizacją tego co na papierze i puścić wodze fantazji. Dużo kopii planu i na każdym jakieś próby, szkice coś się z tego urodzi. Potem dopasować do potrzeb, warunków itp.
inka74 19:50, 20 sie 2024

Hej, macham. Maila masz na skrzynce
LIDKA 19:51, 20 sie 2024

Podobno ogród nigdy nie jest skończony.
Trzeba sie nastawić na realizację etapami. Życie poza ogrodem też ma swoje wymagania.

Jak jest plan to można robić po kawałku i nie wpaść we flustracje.

Poziomy koło tarasu nie wyglądają źle i można to spokojnie tak zostawić.

Skoro warzywnik w likwidacji i ma być rabata to może zaczniesz od tamtej strony?

Możesz też sobie założyć rozmnażalnik taki malutki i zacząć mnożyć rośliny które bedziesz potrzebować. Np jeżówki wysiać itd.

Ja dużo sobie ogroduje bo ja mam dorosłe dzieci i poza praca zawodową nie mam obowiązków.

Ogród trzeba zaplanwać na swoje siły , możliwości i czas. I finanse troche też.

Działasz już coraz bardziej świafomie i to widać. A dzięki temu że tu trafiłaś masz szansę uniknąć kolejnych błędów.
Zimę poświęć na polatanie po wątkach , zobaczysz co Ci się pidoba ale też co oczekujesz od Ogrodu i zrobisz plan a wiosną do roboty ruszysz.

Jak coś sie w ogrodze zmieni i uda to mąż musi usłyszeć pochwały od gości. Zaraz mu wysypki miną

Zadbaj o to. ;

Bardzo Ci kibicuję.

Dorota 21:25, 20 sie 2024

Magdic napisał(a)

Trzeba wyzerować głowę, nie myśleć, ile to będzie zachodu z realizacją tego co na papierze i puścić wodze fantazji. Dużo kopii planu i na każdym jakieś próby, szkice coś się z tego urodzi. Potem dopasować do potrzeb, warunków itp.

Moim problemem jest nadmiar pomysłów, które się wykluczają… zobaczycie na zdjęciach jak je wrzucę. Raz rabata jest, raz jej nie ma. Ile już roślin kupiłam i przestawały mi się podobać to nie zliczę…