Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Mary 10:20, 18 sie 2024

Dorota napisał(a)

Cześć Marysiu, miło Cię widzieć u mnie ❤️

Planuję taką wysokość żeby wygodnie się go przycinało stojąc na ziemi bez drabin itd czyli jakieś 180 cm (będę mierzyć mężem jak żywopłot urośnie) Drugim piętrem miały być trzy jabłonki ale wymienię je na coś innego - platan, klon.

Zapytałam o wysokość żywopłotu, bo między tarasem a żywopłotem jest mała odległość, a żywopłot jest od południa. Gdyby był wysoki zasłoniłby wszystko.
Mój poprzedni ogród był przy segmencie w szeregówce.
Dorota 10:33, 18 sie 2024

Mary napisał(a)
W poprzednim poście masz tekst do wpisania w podpisie w profilu.
Skopiuj i zamień * na początku na [

Dziękuję
Dorota 10:43, 18 sie 2024

Siedzę na tarasie i kminię…

Na telefonie paluchem więc wybaczcie jakość

Musiałam to „zobaczyć” i zapytać Was o zdanie. Chciałabym tu nieduże drzewka, które dadzą trochę cienia i zasłonią widok z domów z boku.
Cechy:
- nie drzewko typu lizak bo za bardzo napakowana korona i mało cienia - platan szczepiony jest taki okrągły z zasady czy to kwestia cięcia? Nie wiem jakiego drzewka chcę ale na pewno nie katalpy szczepionej ani klonu też szczepionego. Coś rosnącego luźniej ale musi lubić cięcia bo miejsca mało, tak na 5-6m średnicy chciałabym utrzymywać pomiędzy tujami a tarasem. Uwielbiam te światłocienie na trawniku

Dorota 10:46, 18 sie 2024

Północny zachód

Też by się przydało ten dom zasłonić. Może jakieś drzewka kolumnowe? Zaraz obok będzie ta rabatą brzozowa, taka naturalna i luźna. Nie wiem czy te kolumnowe tu będą pasować.

Dorota 15:50, 18 sie 2024

Korzystając z chwili wolnego zmierzyłam ogródek wzdłuż i wszerz i narysowałam nowy plan.

Za radą Lidki przekształciłam resztki warzywnika w powiększoną rabatę (od przyszłego roku nie będzie basenu).

Dodałam na plan te trzy platany/klony, o których rozmawiałyśmy i kolumnowe od północnego zachodu. Co myślicie?
LIDKA 18:03, 18 sie 2024

Fajnie.
Co ile m te kuliste i co ile m kolumnowe drzewa Ci wychodzą?

Co jest koło mauzera -taki prostokąt?

I wyprostowała bym te rabaty koło tarasu znaczy poszłabym w linie proste. A rabate robiłabym wzdłuż całego budynku.

Czy masz jakieś wejscie do ogrodu? Furtkę gdzieś ?
Dorota 18:46, 18 sie 2024

Przyjmując koronę tych parasoli średnicy 5m to wychodzą co 5m a kolumnowe co 2,5m. Nie wiem czy to dobra rozstawa.

Furtka jest z boku domu, na wysokości skrajnej brzozy

Pierwsza rabata zaczyna się zaraz za furtką

Taras jest lekko podwyższony względem reszty ogrodu, stąd ten kształt rabat mi wyszedł. Pomyślę nad ich naprostowaniem.

Moja bolączka jest brak typowego przedogródka i części gospodarczej bardziej schowanej przed wzrokiem. Wszystko odkryte tak, że nawet nie ma gdzie małego kompostownika schować. Mauzer postawiliśmy schowany na mata wiklinową pod oknem kuchennym w samym rogu ogródka. Innych miejsc technicznych brak.

Dorota 20:33, 18 sie 2024

Zaraz po przekroczeniu furtki chciałabym coś co jest ozdobne cały rok, jak zwykle w przedogródku sie robi. I tak mi się nasunęło po Twojej, Lidko sugestii o naprostowaniu rabat.

Pomysł na kształt trawnika, z przesuniętym zejściem z tarasu, korą pod brzozami i rabatą różano-trawiastą w miejscu obecnego basenu.

Magdic 20:50, 18 sie 2024

Możesz stworzyć miejsca "techniczne" sądząc naturalne bariery i ściany, żywopłoty także w poprzek zaplanowanego trawnika. Nie myśl tylko szablonowo - trawnik, a wokół trawnika rabaty.

Może dziewczyny lepiej znające ogrodowisko wskażą, u kogo możesz podejrzeć podobne rozwiązania.
LIDKA 21:39, 18 sie 2024

Zejscie z tarasu jakie byś chciała? Schodki ,płyty?

Fajną rabatę brzozową z trawkami ma Johanka. Już tu nie bywa. Ale jest na insta. Jeśli masz to Ci poszukam i linka wkleje.

Tam nie musi być dużo gat i raczej trzeba sucholubne bo brzozy to pijaczki.

Takie ścięcia po skosie tu pasują. Tylko słabo widze napisy.

Zaraz obejrze rys na kompie.