Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Dorota 17:27, 16 sie 2024

Bardzo serdecznie witam w moim wątku. Od wielu, wielu lat zaczytuję się w Ogrodowisku, podziwiam Wasze ogrody. Przyszedł czas i na mnie, żeby się przedstawić i poprosić o pomoc.
Mój ogród powstaje od 2020 roku. Pierwszymi nasadzeniami było milion roślinek jednorocznych. Miało być kolorowo, bujnie i obficie. Rzeczywistość zweryfikowała to ile czasu mogę poświęcić na zajmowanie się ogrodem i okazało się, że na rabatach rosło więcej chwastów niż samych roślin, które chcialam tam mieć.

Wkrótce posadziłam wokół tuje (wiem, wiem - jest spory wybór roślin na ogrodzenia i można wybrac coś ciekawszego ale w tamtym okresie "wykańczała" mnie wykończeniowka i chciałam żeby cokolwiek już rosło).
Powstawały po kolei rabaty, likwidowałam je, przenosiłam. Był spory warzywnik, który potem zmniejszyłam o połowę, żeby było mi łatwiej nad nim zapanować.

Dziś wreszcie stwierdziłam, że mam czas zająć się ogrodem i przekształcić go w ogród marzeń. Bardzo proszę o pomoc forumowe mistrzynie bo cuda czynicie!

Pierwsze zdjęcie z 2020 roku
Dorota 17:28, 16 sie 2024

widok od strony wejścia na ogródek z boku domu (bliźniak)

Sesleria jesienna, jałowiec golden carpet, liliowce stella d'oro, liatra kłosowa w tym miejscu się pokłada, chyba ma za mało słońca, niedobitki bukszpanowe (resztę ćma zjadła)

Widok na dom z boku. Brakuje mi tu czegoś wyższego co by trochę osłoniło dom, ale pomysłu brak. Póki co wiśnia Kanzan tu rośnie.

Druga rabata przy tarasie, mizerna póki co. Są na niej rozchodniki i posadzone tej wiosny seslerie. Miejsce bardzo suche i trudne dla mnie do tej pory. Różne rzeczy już tu sadziłam, prawie wszystko usycha, kora się rozwiewa, z pergoli spływa deszcz i spłukuje ziemię i korę. Miałam tu posadzoną stipę w ubiegłym roku i mam teraz mnóstwo siewek. Wiosną przesadziłam tutaj też siewki szałwi i ładnie rosną. Z tego co czytam pierwszą zmianą będzie przesadzenie roślinek po kilka sztuk koło siebie zamiast jak do tej pory sadziłam w szachownicę.

Przed tarasem widać resztki warzywnika, który będzie zlikwidowany.

Widok z tarasu na dalszą część ogrodu. Rośnie tu sześć brzóz Doorenbos podsadzonych stipami

Wrzucę wkrótce rzut z góry z wymiarami
Magdic 17:32, 16 sie 2024

Cześć, witaj . Na pewno się tu zjawią bardziej doświadczone dziewczyny i coś doradzą.

Prosimy o zdjęcia i rzut z góry. Ja akurat nie żeby doradzać tylko żeby porównywać z moimi zmaganiami . Też bliźniak, też właśnie się zebrałam do zakładania ogrodu marzeń.

Będę kibicować i inspirować się Twoimi postępami.
Dorota 18:15, 16 sie 2024

Magdic napisał(a)
Cześć, witaj . Na pewno się tu zjawią bardziej doświadczone dziewczyny i coś doradzą.

Prosimy o zdjęcia i rzut z góry. Ja akurat nie żeby doradzać tylko żeby porównywać z moimi zmaganiami . Też bliźniak, też właśnie się zebrałam do zakładania ogrodu marzeń.

Będę kibicować i inspirować się Twoimi postępami.

Serdecznie witam pierwszego gościa w moim wątku! Ogarnęłam jak się wrzuca zdjecia, już są z krótkimi opisami
LIDKA 19:35, 16 sie 2024

Cześć Dorotka
Fajnie że zaczełaś od żywoplotu.
Ja akurat zatujowana msxymalnie bo je lubie.

Narysuj plan z względnieniem tego co masz. Kartka w kratke wymiary i kierunki świata.
Bez tego ani rusz.

Co do rabat.
1.Masz zaczątek zajebi..... Brzozowej.
2. Rabata z boku domu musi być głęsza. Kanzana odsunąć od ściany i dać jeszcse cos wyższego.

3. Rabata która jest przy tarasie.
Zrób donice albo z palisad albo z krawężnika. Gdy obrzeże bedzie wyższe od poziomu rabaty skończy sie spływanie ściółki. Jeśli jest tam sucho to ja bym przemieszała ziemie z korą bazaltem hydrożelem.
I linia kroplująca

Od jakiej strony masz taras? Chyba zacienić go trzeba .

To tyle na początek.
Ogrodujemy podobny czas.

Bede bardzo kibicować .
Dorota 20:28, 16 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Cześć Dorotka
Fajnie że zaczełaś od żywoplotu.
Ja akurat zatujowana msxymalnie bo je lubie.

Narysuj plan z względnieniem tego co masz. Kartka w kratke wymiary i kierunki świata.
Bez tego ani rusz.

Co do rabat.
1.Masz zaczątek zajebi..... Brzozowej.
2. Rabata z boku domu musi być głęsza. Kanzana odsunąć od ściany i dać jeszcse cos wyższego.

3. Rabata która jest przy tarasie.
Zrób donice albo z palisad albo z krawężnika. Gdy obrzeże bedzie wyższe od poziomu rabaty skończy sie spływanie ściółki. Jeśli jest tam sucho to ja bym przemieszała ziemie z korą bazaltem hydrożelem.
I linia kroplująca

Od jakiej strony masz taras? Chyba zacienić go trzeba .

To tyle na początek.
Ogrodujemy podobny czas.

Będę bardzo kibicować .

Dzięki za odpowiedź

Taras jest od południowego zachodu i jest tam patelnia po południu, masz rację.

Hydrożel, maczka bazaltowa, kora i kropelka - zapisane, zrobię tak.

Marzy mi się więcej cienia tylko nie mam pomysłu co posadzić i gdzie.

Że spraw technicznych gleba jest przepuszczalna, lekka. W okolicy brzozy, sosny i dęby.

Mamy dużego psa (który jednak myśli, ze jest ratlerkiem i wciska się w każdą najmniejszą dziurę) i chciałabym mu zostawić ścieżkę koło tuj do biegania.

LIDKA 21:37, 16 sie 2024

Zacznij od tarasu
Drzewa musisz tak posadzić żeby cień padał na taras po południu. Nie muszą byc przy samym tarasie.

Można wbic grabie albo szpadel i obserwowac gdzie pada cień po południu.

Drzewa z dużymi liścmi np klony czy platany. Bo szybko rosną i łatwo sprzątnąc liście. Drobne już masz brrzozy.
Jakie to gatunek brzóż?

Jak masz glebe przepuszczalna to trzeba przemyśleć rośliny. Raczej wytrzymałe żebyś nie musiała non stop lac wody.

Ja mam gline -chyba na szczęście choc z początku mnie złościła.

Do piasku możesz dodać wszystko co organiczne. Kompost, drobną korę, ściółkować np skoszoną trawą, zrębkami, korą itd.

Nie dawaj maty tylko kartony i ma to ściółka
Ale najpierw plan.
Dorota 22:40, 16 sie 2024

Jest i plan. 1 cm=1m

Mam nadzieję, że jakoś widać
LIDKA 22:44, 16 sie 2024

Widać .
Masz niezłe ppodstawy pod pięknt ogród. Żywopłoty masz, trawe masz, rabate masz.

Te Twoje brzozy fajny gaik tworzą
Dorota 09:54, 17 sie 2024

Podobają mi się ogrody częściowo zacienione, z zakamarkami, przejściami, pergolami gdzie trzeba przejść parę kroków, żeby zobaczyć co jest za zakrętem.

Kocham wszystko co kwitnie oczywiście

Czasu nie mam jakoś wybitie dużo na zajmowanie się ogrodem więc w tym porywie późno-letnim wpadł mi pomysł nastawienia się głównie na trawy ozdobne na rabatach. Ale serce ciągnie do róż, szałwii, ostróżek...

Poniżej kilka zdjęć, które zapisałam sobie w ramach inspiracji.

Zastanawiam się jak to połączyć w sensowną całość. Ja chciałabym dużo i gęsto a mąż żeby się łatwo kosiło Dzieci basen, huśtawki i kawałek trawy do zabawy z psem.