Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku

Dorota 21:45, 20 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Podobno ogród nigdy nie jest skończony.
Trzeba sie nastawić na realizację etapami. Życie poza ogrodem też ma swoje wymagania.

Jak jest plan to można robić po kawałku i nie wpaść we flustracje.

Poziomy koło tarasu nie wyglądają źle i można to spokojnie tak zostawić.

Skoro warzywnik w likwidacji i ma być rabata to może zaczniesz od tamtej strony?

Możesz też sobie założyć rozmnażalnik taki malutki i zacząć mnożyć rośliny które bedziesz potrzebować. Np jeżówki wysiać itd.

Ja dużo sobie ogroduje bo ja mam dorosłe dzieci i poza praca zawodową nie mam obowiązków.

Ogród trzeba zaplanwać na swoje siły , możliwości i czas. I finanse troche też.

Działasz już coraz bardziej świafomie i to widać. A dzięki temu że tu trafiłaś masz szansę uniknąć kolejnych błędów.
Zimę poświęć na polatanie po wątkach , zobaczysz co Ci się pidoba ale też co oczekujesz od Ogrodu i zrobisz plan a wiosną do roboty ruszysz.

Jak coś sie w ogrodze zmieni i uda to mąż musi usłyszeć pochwały od gości. Zaraz mu wysypki miną

Zadbaj o to. ;

Bardzo Ci kibicuję.

Dzięki!

Zbierałam z galerii na telefonie zdjęcia żeby zrobić taki krótki opis tego co było i zarysowała mi się wizja tego co mi się podobało i które identyczne zdjęcia mam zapisane kilka razy w dłuższych odstępach czasu. Więc mogą być modne ogrody tylko trawiaste i proste linie i o ile podoba mi się to u kogoś i się zainspiruję to wiem,że to tylko na chwilę i że po czasie będę chciała te kanty załagodzić bo ciągnie mnie bardziej do okrągłych form.

Czas i finanse istotny, to fakt. Dzieci już większe, czasem się nawet pobawią dłużej i można w ziemi pogrzebać na spokojnie więc działam. Pieniądze bym każde wydała z przyjemnością większą w ogrodniczym niż w drogerii Dwie przesyłki właśnie do mnie idą, będzie mnożenie na byłym warzywniku.

Jeżówki w sumie mogę wysiać na próbę ale bardziej się nastawiam na dzielenie sadzonek. Z siewu wszystko mi wielkie wyrasta, o połowę czasem większe niż opis na opakowaniu podaje. Nie wiem o co chodzi. Ziemia lekka ale żyzna w sumie bo gdzie bym nie wbiła łopatkę tam dżdżownica. Nachyłki mi rosły do 130 cm
Kosmosy ponad 2m

Dorota 22:00, 20 sie 2024

M się już bardzo napracował w ogródku bo wizji było sporo o każdą to ta ostateczna. Heh, też w to wierzyłam. Do czasu kolejnego genialnego pomysłu

Mierzymy poważny i planujemy poważny warzywnik. Nie chciałam podwyższonych grządek bo w tamtym czasie myślałam, że szybciej przesychają niż grządki w gruncie.

Wymieniliśmy glebę w sześciu grządkach 60x90 plus jedna w poprzek dlluzsza bo pełno było skarbów po budowie czyli pustaków, kawałków dachówek itd

Dorota 22:10, 20 sie 2024

Warzywnik miał być piękniutki jak z Pinteresta…
Moje inspiracje

Jak wyszło - dowiecie się w kolejnym odcinku

Dziękuję za Waszą obecność tutaj, wszystkie rady i sugestie. Miło tu być
LIDKA 22:12, 20 sie 2024

To sie nie dziwie że sie M zniechęcił.
Jak będziesz realizować plan to odzyska chęci.

Kwiaty Ci rosną jak szalone. Siej. Jeżówki drogie i ja mam z siewu.

Też mi urosły większe niż w opisie.

Linie falowane też fajne. Lubie ale mam proste bo kosiarka samobieżna, nawodnienie i takie były łatwiejsze do tych urządzeń.
LIDKA 22:13, 20 sie 2024

Straciłaś serce do warzyw czy inny powód likwidacji?
Dorota 10:35, 21 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Straciłaś serce do warzyw czy inny powód likwidacji?

Nie miałam na to tyle czasu ile myślałam, że będę miała. No i miejsce fatalne. Chcesz usiąść na tarasie i odpocząć a zaraz obok warzywnik do ogarnięcia jak jeden wielki wyrzut sumienia…

Zwłaszcza pod koniec sezonu kiedy pustki straszyły.

Ale były też przyjemne widoki wiosna kiedy wszystko świeżutkie, zadbane

Dosładzałam kwiaty jednoroczne gdzie się tylko dało żeby go ozdobić

Kazdy pączek cieszył

Gorsze chwile też oczywiście były
Kapusta po gradzie stulecia

Judith 12:23, 21 sie 2024

Dzień dobry
Też miałam warzywnik i go zlikwidowałam .
Odnośnie ogrodowych koncepcji - piszesz, że podobają Ci się proste linie, ale wolisz je z czasem łagodzić. To ja Ci polecam ogród zorganizowany na bazie kół . Jedną z części mojego ogrodu mam tak zorganizowaną. Wprowadza to porządek w przestrzeni, a nie wyklucza stworzenia kontrolowanego bałaganu na rabatach. Wręcz dobrze to współgra .
Powodzenia w planowaniu

EDIT Wielkość kul gradowych przyprawia o opad szczęki!
Patrycja_KG_Lu 13:05, 12 wrz 2024

Witaj. Miałam dziś chwilę i machnęłam trzy rysunki jako luźne propozycje. Łatwiej mi idzie w linie proste niż w koła czy fale.

Pierwsza zawiera trzy kolumnowe drzewa blisko kuchennego okna (graby, amanogawy czy ambrowce), dwa większe drzewa w centrum, raczej różne gatunki, pergolę, pod którą się przechodzi na drugą część trawnika. Część brzóz włączyłabym w rabatę, a część zostawiła w trawie jak na poniższym pinie.
https://pin.it/44Kx5UEa2
Hamak dałabym w brzozy, a huśtawkę między dwa drzewa. Przy chodniku rabata z największą ilością zimozielonych i innych roślin „na front” skoro chcesz jak w przedogródku. W lewym dolnym rogu z tujek bym zrobiła przesłonę na kompostownik i domek ogrodnika, wejście tam gdzie strzałka. Wtedy brzozy trzeba by tak prowadzić by wygodnie przechodzić miedzy nimi z taczką itp.

Patrycja_KG_Lu 13:11, 12 wrz 2024

Druga wersja na bazie propozycji kół od Judith. Brzozy w trawie, dwie pergole (czarne kreski). Kompostownik w dolnym lewym rogu ukryty w rabacie razem z domkiem ogrodnika. Trzy spore drzewa i 3 kolumnowe. Huśtawka przy małym trawniku kolistym, hamak w brzozach. Na lini trawiastego półkola rośliny najbardziej reprezentacyjne. Zejście na trawę wprost z chodnika, otwierająca perspektywa na łukowatą rabatę z ozdobnymi elementami (rzeźba, cortenowe dodatki).

Trzecia wersja to półkolista rabata przy chodniku z jakimś drzewem.
Patrycja_KG_Lu 13:15, 12 wrz 2024

Skoro tak lubisz pergole to może coś takiego przy ścianie budynku?
1. https://pin.it/4rhTIT25D
2. https://pin.it/3Kb4O7uhL
Lub przy którymś kole pergola po łuku?
3. https://pin.it/28fEAV4N3