Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowy początek z wilkiem w tle

Nowy początek z wilkiem w tle

Monia81 07:12, 24 mar 2026

magewa napisał(a)

Monia wiesz ,że fotki kłamią ale już zbliżam się do końca pierwszego plewienia i będę mogła kolejny raz zaczynać haha

zwykłych ciemierników nie wyrzucaj czasem -chętnie też kilka przygarnę

Wiem, wiem, Ty kończysz pierwsze plewienie a ja nawet nie zaczęłam pierwszego tylko, że wiesz, u mnie rabaty nigdy tak wyczyszczone nie będą, idę po najmniejszej linii oporu sadzonki zostawię
Agatorek 15:10, 24 mar 2026

magewa napisał(a)

Chcesz Memory ? mam ze 4 olbrzymie kępy nad przedpłociu do wydania -chcę tam zrobić rabatę prawie totalnie bezobsługową -typu małe kulki tujowe i jakieś krzewy na zmianę kwitnące

na pewno też jeszcze się znajdą inne do podziału -mogłabyś sobie już na nowej działeczce coś sadzić przyjeżdżaj

Na nowej działce nie będę nic sadzić jeszcze, bo najpierw muszę zamontować oczyszczalnię biologiczną i mniej więcej wyrysować, gdzie będzie kostka.

Ale spokojnie, trawy mogę zabrać, nawet memory. Te posadzę najwyżej w jakimś miejscu, gdzie nie będą przeszkadzały.

Napiszę do Ciebie w najbliższych dniach, ale pewnie bym była albo najprędzej w kwietniu albo w drugiej połowie maja
magewa 18:52, 24 mar 2026

ewsyg napisał(a)
Madzia, te sadzonki pierwiosnka białego już mi nie rób, kupiłam dzisiaj u nas ładne sadzonki.

Ewa ok chociaż akurat te Ulowe są jakieś wyjątkowe jakbyś zmieniła zdanie ,to pisz śmiało

magewa 18:55, 24 mar 2026

Ulina napisał(a)
Madzia szalejesz ogród wzorcowy tym bardziej jak się skosi Ciekawe co na to Twoi sąsiedzi, moi powiedzieliby że oszalałam. A trawnik aż prosi się o sprzatanie. Ale ja niestety jeszcze bałaganię. Na dodatek po nocach już nie śpię z powodu bólu.

Ula korzystam z 3 dni wolnego -dziś skończyłam plewienie w ogrodzie zostało zrobić porządek przy kompostowniku i na przedpłociu -ale jakoś nie chce mi się za to zabrać -no i tak jak mówiłam -na tych rabatach co plewiłam najwcześniej już kolejny rzut chwastów się pojawia -no robota głupiego .

do wzorcowego to dalekoooo
magewa 19:01, 24 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Dzięki za tyle zdjęć, można sobie lepiej wyobrazić ogród w całości.
Też mam poryte, nie wiem czy to nornice czy krety, ale mam patyczkami oznaczone nowo posadzone cebule i w nie wszystkich miejscach wzeszły, myślę że nornice je zjadły
Może należy jakąś trutkę w te otwory wsypać?
Madzia, wydaje mi się że sprzątasz do gołej ziemi, dlatego chwasty ci ciągle rosną, ja nie sprzątam liści po zimie, tylko trochę wzruszam, w sezonie się rozłożą, na nie sypię kompost, albo korę, albo zrębki. Nie mam dużo chwastów, tylko tam gdzie jest odkryta ziemia

Mirka

tak jakoś jak są puste rabaty ,to lepiej wyglądają szersze kadry -przydałoby się teraz trochę deszczu ,żeby ten pył zmyło .

Masz rację z tym sprzątaniem -po prostu ciężko mi się przełamać ,żeby zostawiać trochę bałaganu -chociaż i tak już jest postęp -bo bardzo często na tyły rabat wygrabiam liście i resztki i tak jak nie są na widoku ,to mi nie przeszkadzają

a dziś w przedogródku zrobiłam tak jak piszesz i wygląda ok -więc będę próbować coraz częściej stosować tę metodę
magewa 19:02, 24 mar 2026

Monia81 napisał(a)

Wiem, wiem, Ty kończysz pierwsze plewienie a ja nawet nie zaczęłam pierwszego tylko, że wiesz, u mnie rabaty nigdy tak wyczyszczone nie będą, idę po najmniejszej linii oporu sadzonki zostawię

Monia u Ciebie jest tak cudnie i gęsto ,że nie widać czy wyczyszczone ,czy nie

u mnie są za duże przerwy między roślinami
magewa 19:03, 24 mar 2026

Agatorek napisał(a)

Na nowej działce nie będę nic sadzić jeszcze, bo najpierw muszę zamontować oczyszczalnię biologiczną i mniej więcej wyrysować, gdzie będzie kostka.

Ale spokojnie, trawy mogę zabrać, nawet memory. Te posadzę najwyżej w jakimś miejscu, gdzie nie będą przeszkadzały.

Napiszę do Ciebie w najbliższych dniach, ale pewnie bym była albo najprędzej w kwietniu albo w drugiej połowie maja

Aga czekam na wiadomość