Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

aagaaz 20:04, 23 lip 2025

Witam. Kilka lat temu wybudowaliśmy dom. Jest ona dla naszej czwórki idealny. Teraz czas na tworzenie ogrodu, gdzie można będzie spędzać czas z rodziną.

Dopiero zaczynam go tworzyć i mam nadzieję,że dostanę od Was również pomoc i porady jak zrobić go dobrze.

Kilka zdjęć.

Za domem mamy kawałek trawy oraz mała rabatę,którą już wiem ,że bedę powiększać.

Tutaj rabata niedaleko wejścia do domu. Zrobiłam ja właśnie niedawno.

A tutaj skalniak , który zaczęłam tworzyć na wiosnę.

Dzięki,że dobrneliscie do końca. Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam Agnieszka z Bydgoszczy.
sylwia_slomc... 21:32, 23 lip 2025

Witaj.
Potrzebnych będzie więcej zdjęć terenu wokół domu, jakiś rysunek z planem co gdzie się na działce znajduje i co byście chcieli i kształt działki z rozpisaniem stron świata. Informacje jaka masz glebę, jak z operowaniem słońca po działce jaka jest wilgotność. Jaka strefa klimatyczna czyli w której części Polski znajduje się ogród i jaki styl ogrodów Ci się podoba, jakie ma funkcje spełniać. Bez tego nie da rady ruszyć z miejsca.
I najważniejsze musisz stworzyć zielony podpis pod swoimi postami bo inaczej nikt Cię w tej ilości wątków nie odnajdzie by pomóc.
aagaaz 18:14, 24 lip 2025

Dzięki bardzo Sylwia. Jasne zrobię opis i zielony podpis.
aagaaz 19:39, 25 lip 2025

Dołączam projekt. Nie wiem na ile będzie czytelny,bo proporcje nie są idealne.Rabaty zaznaczone na projekcie chcę powiększyć.

Gleba tam gdzie skarpa i trawnik to jest glina,pozostała po budowie domu.
Na trawnik mieliśmy dosypaną czarną ziemię. Tam gdzie mam zrobione już rabaty też dosypuje zawsze ziemię workami.

Jeżeli chodzi o światło w ogrodzie to popołudniu słońce chowa się za drzewem sąsiada i lekko jedynie przebija.

Strefa klimatyczna II . Mieszkam w Bydgoszczy.

Póki co tyle informacji.

Opiszę rabaty i jakie mam tam rośliny w kolejnym poście.
Pozdrawiam Agnieszka
sylwia_slomc... 23:15, 25 lip 2025

Czyli skalniak znajduje się w cieniu drzewa sąsiada? Dobrze zrozumiałam? Bo jeśli tam jest słońce to hosty będzie przypalać. Można stworzyć skalniak z cienilubnymi roslinami i bedzie miał bardziej charakter leśny lub z roślinami słońca i większość skalniaków jest właśnie słonecznych bo roślin lubiących takie warunki jest całkiem sporo. Zgaduję, że u Ciebie ma być ten cienisty patrząc po hostach i żurawce. Jeśli tak fajną robotę zrobiłoby dodanie jakiegoś korzenia i paproci. Tylko trzeba by popracować nad gliną i dać sporo próchnicy.
sylwia_slomc... 23:17, 25 lip 2025

Przy tym ogrodzeniu z cieniówki masz wsadzone cyprysy? czy jałowce kolumnowe? Bo jeśli któreś z nich to już Ci mogę podpowiedzieć, że są o wiele za blisko siebie i za blisko cieniówki.
aagaaz 17:13, 27 lip 2025

Dzięki Sylwia za rady.

Skalniak jest w cieniu,dlatego,że tam znalazłam na niego miejsce.
Myślę,że posadzę właśnie cieniolubne rośliny.

Ten jałowiec to jałowiec skalny Blue Arrow- to przesadze go wtedy kawałek dalej.
sylwia_slomc... 21:15, 27 lip 2025

aagaaz napisał(a)
Dzięki Sylwia za rady.

Skalniak jest w cieniu,dlatego,że tam znalazłam na niego miejsce.
Myślę,że posadzę właśnie cieniolubne rośliny.

Ten jałowiec to jałowiec skalny Blue Arrow- to przesadze go wtedy kawałek dalej.

Mam go też u siebie. Przesadź najszybciej jak możesz bo potem będzie raz trudniej, a dwa trudniej go będzie utrzymać w pionie. Moje rosły od podobnej wysokości, ale to jałowiec dość szybko przyrastający, a korzeniący się płytko, a szeroko. Przez 5 lat musieliśmy je wiązać do tyczek bo na wichurach się kładły. Dlatego najlepiej żeby od razu korzeniły się w docelowych miejscach wtedy łatwiej im będzie utrzymać pion.
Cienisty skalniak też może być piękny, a do tego ciekawy bo nieoczywisty.
aagaaz 13:55, 28 lip 2025

Dzięki.Przesadzę jak tylko pogoda się poprawi , bo ciągle pada.
Miałam nadzieję,że dzisiaj popracuje w ogrodzie w wolny dzień a tu niestety od rana deszcz.

Przejrzałam Twoja wizytówkę. Piękny ogród.
LIDKA 08:13, 29 lip 2025

Cześć Agnieszka.
Możesz się zastanowić jakie rabaty i gdzie. Naszkicować na kartce w kratkę bo lepiej oddaje skalę.

Przemyśl co gdzie chcesz i zacznij od drzew. Czasu potrzebujá.

Pozatym realizacja ogrodu etapami Cię nie zniechęci. Można robić co roku jeden fragmęt. Ogród zależy od życia pracy czasu pieniędzy dzieci itd.

Masz sporo kamieni. Poszukaj ogrodu Magleski Madzi. Ona ma skarpę obłożoną kamieniami i pomiędzy rośliny. Najpiękniejsza skarpa na forum.

Asia Rocika też pięknie obsadza skarpy a ma ich sporo.

Przydało by się więcej zdjęć.

Czy lubisz ogrody eleganckie czy bardziej swobodne. Czy rabaty mają być formalne czy szalone i gęste?