Przemku, wszystko w swoim czasie,spokojnie. To już i tak duży sukces z mojej strony, że odważyłam się zarejestrować po 3 latach, a nie jak pisałam wcześniej dwóch latach obserwacji Ogrodowiska ( sprawdziłam). A to wszystko zasługa Twojego ogrodu, choć byłam na bieżąco obserwowania najpopularniejszych tutaj wątków (nie podam jakich z racji niesmacznej i żenującej dysputy na temat kopiowania rabat - przepraszam, ale zabolało to i mnie ), ale Ana_art pewnie nie obrazi się za to, że jej ogród był dla mnie pierwszą inspiracją. Po to chyba powstało Ogrodowisko...wiem wiem miałam przecież nie wspominać i nie komentować tamtego niefortunnego wpisu, więc koniec tematu.
Hmmm, odnośnie mojego ogrodu i mojego wątku, to mam związane ręce. Mieszkam z teściową. Zaproponowałam jej 2 lata temu miskanty w towarzystwie hortensji Vanille fraise. Wyśmiała mnie kobieta i popukała się po głowie, bo kto to widział trawy na rabacie...trawy się kosi kosiarką i tyle było z nią rozmowy. Dopiero jak jej pokazałam zdjęcia, to zgodziła się i tak oto mam rabatę miskantowo -hortensjową.
A jak jej dziś pokazałam Twój ogród, to z zachwytu nie mogła dojść do siebie i prosiła, żeby jej również zrobić taką rewolucję.
Przepraszam, że się rozpisałam. Wybacz, że zaśmiecam Ci wątek, ale to moje pierwsze kroki (dzięki Tobie oczywiście), więc proszę o wyrozumiałość.
Fajnie ze napisałaś.. rozbawiłaś mnie tą kosiarką i trawą ale masz rację ludziom trawy kojarzą się z perzem i ekspansją heh a teściowej pokazuj więcej wiesz dla nich ogródki przydomowe i kwiaty były potrzebne po to żeby było na cmentarz co do wazonu włożyć ale yobjuz się zmienia
Przemku chciałam zapytać jak pielęgnujesz berberysy te które masz w przedogródku , że one takie piękne żółte przez cały rok , bo moje ciągle coś łapią , czy stosujesz jakieś opryski?
Przemku, możesz mi dać znać, gdzie w naszej okolicy można nabyć stacjonarnie hakone All Gold? Do tej pory zaopatrywałam się internetowo. Masz ją w słońcu? W tamtym roku wsadziłam hakone Aureola, ale nie urosła nawet milimetr, a na koniec spaliło ją słońce, mimo częstego podlewania. Powiedziałam sobie, że nigdy więcej hakone, ale jak zobaczyłam ją u Ciebie, to znowu zapragnęłam ją mieć.
Pozdrawiam
witaj Przemku, napisałeś mi że mam przesłać zdjęcia tych moich biedaków bukszpanowych to może mi coś podpowiesz. A zatem:
to moja nowa obwódka na tworzonej rabacie - szczerbata bo wyleciało kilka roślinek, zamierzam je dosadzić, choć już nie wiem czy się bawic w ten bukszpan bo jestem trochę zrazona
To jedna z gorzej wygladajacych - takie brązowe bukszpany mam na obwódkach na froncie i na tylach ogrodu, na roślinach zakupionych z dwóch źródeł. One nie puszczają jeszcze liści.
Ta kulka też nie puściła jeszcze nowych listków i też jest taka brązowawa.
tutaj ta druga obwódka, jeszcze malutka, też brązowa.
niestety zeszle lato bylo bardzo mokre, ale nie wiem czy to dlatego i od czego zacząć aby je ratować. Chyba u mnie bukszpany się nie nadają
dziekuje za wszelkie uwagi