Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Madzenka 22:21, 30 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Ja tylko chciałam poddać w nieśmiałą wątpliwość stwierdzenie, że miskanty poszły do nieba. Ja się na nich co prawda zupełnie nie znam. Posadziłam wiosną pierwszego miskanta w życiu - Gracillimusa kupionego w doniczce, z przyciętymi suchymi badylami. Wsadziłam go i czekałam. Czekałam, czekałam, czekałam... zagroziłam, że wyrzucę....czekałam...drugie ostrzeżenie ... i .... dosławnie trzy dni temu zobaczyłam pierwsze, malutkie zielone pędy wystające z suchej kupki badyli. Żyje i codziennie jest większy. A zauważyć jednak nalezy, że tu u mnie wszystko rośnie zazwyczaj o miesiąc szybciej, no może w tym roku to tylko ze 2 tygodnie szybciej, bo wiosna była zimna jak w psiarni. Czyli, reasumując - wcale nie jest powiedziane, że te wasze spisane na straty miskanty jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa. Ja bym ich nie wywalała jeszcze.

Szkoda źe to dzisiaj przeczytałam bo dwie rozplenice poszly na kompost.. I bardzo mnie dziwiło że tak mocno ukorzenioen że ich wyrawać nie mogłam.... Moze je wyciągnąć z kompostownika????
agata_chrosc... 22:30, 30 maj 2012

Ja bym wyciągnęła. Jeśli były dobrze ukorzenione to jest duża szansa, że odbiją. Najwyżej znowu wywalisz, jeśli za miesiąc dalej nic się nie pokaże.
Madzenka 22:33, 30 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Ja bym wyciągnęła. Jeśli były dobrze ukorzenione to jest duża szansa, że odbiją. Najwyżej znowu wywalisz, jeśli za miesiąc dalej nic się nie pokaże.

Jutro je ponownie wkopię....
agata_chrosc... 22:35, 30 maj 2012

Tylko mi napisz jak odbiją, bo w Twoim wątku to ja nie znajdę w tym nawale przeróżnych dyskusji
Juzia 00:20, 31 maj 2012

To może faktycznie poszukam miskantów do donic....
popcorn 10:14, 31 maj 2012

Haha, ale jajo z tym wykopywaniem...moje miskanty zdecydowanie nie zyja, ale jeszcze nie mialam czasu ich wykopac Ale hibiskusy wyrzucam, nie ma szans ze odbija? W koncu czerwiec jutro??

pozdrowka!!
Juzia 10:35, 31 maj 2012

Jednak się nie doczekam tej runianki.... no i pali mi sie na słońcu.
A co myślicie o macierzance ?????

agata_chrosc... 10:51, 31 maj 2012

a dlaczego nie dasz tam trzmieliny kolorowej? No juz łatwiejszej rośliny to chyba nie ma i rozjasni troche ten kącik. Masz do wyboru do koloru - żółte, biało obrzezone, pstre, z białymi przyrostami etc. I na pewno się nie spalą. Możesz je przycinać ile chcesz i będą od tego tylko ładniejsze.
Juzia 11:45, 31 maj 2012

Mówisz???? heh
Bardzo ciąć można? Bo ja to bym chciała żeby mi na max 20 cm rosło...
popcorn 11:46, 31 maj 2012

Trzmielina - bardzo dobry wybor! Tylko kup taką płożącą odmianę. Bo są też mutanty które się wspinają na ponad 2m... sąsiad ma z niej żywopłot - wieeelki!!
Ciac mozna, nawet kilka razy w roku. Popieram