Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 11:49, 31 maj 2012

No a Emerald.n Gold?? To jest płożąca chyba, tak ?
malwes 12:03, 31 maj 2012

Juzia_G napisał(a)
No a Emerald.n Gold?? To jest płożąca chyba, tak ?

Juzia, u mnie ta żółta (czyli właśnie Gold) jakaś bardziej krzaczasta i mniej płożoaća jest niż ta "niebieska".

Juzia - w wolnej chwili zerknęłabyś do mnie na moje dylematy? Może Tobie coś fajnego przyjdzie do głowy?
Dylematy

Wieloszka 12:11, 31 maj 2012

Ja też popieram pomysł z trzmieliną i też zauważyłam że emerald gaiety bardziej/niżej się płoży. Ale z drugiej strony nie dałaś szansy runiance, Syla pisała gdzieś, że ona troszkę później daje czadu...
agata_chrosc... 13:05, 31 maj 2012

Każda się płoży i każda się wspina - zalezy jak ją potraktujesz. Jest taka malutka odmiana minima - ma malutkie listki na długich płożących pędach. Harlequin tez ma takie małe listki i raczej płasko po ziemi idzie. Ja mam gold między bukszpanami i tnę nisko. A runianka na słońcu zawsze się spali, to jest roslina do cienia.
Masz jeszcze duży wybór traw niskich - carexy, holcus no i tojeść rozesłana też jest niezła - to już oczywiście nie trawa.
popcorn 13:07, 31 maj 2012

O, a moze wlasnie tojesc rozeslana, żółta? Ta jest super płaska, fajnie wyglądałaby pod tymi bukszpanami

Tylko sporo musiałabyś jej posadzić... trzmielina Emerald Gaiety jest niska, innych nie znam..
pozdrawiam!!
Juzia 13:15, 31 maj 2012

Tojeść zimą chyba brzydka, ale też myślałam. O trawkach małych też....ale tego trzeba dużo (traw znaczy się)
Runianka brzydko mi się pali i chyba dawanie jej czasu nic nie pomoże

Trzmielina chyba wygrywa. Porobię sadzonki ze swoich, a jak przypadkiem znajdę gdzieś inną (Gaiety albo Harlequin), to pewnie zakupię
abiko 13:26, 31 maj 2012

Juzia, podpatruję i ja też jestem za trzmieliną, tojeść słodka, ale ona lubi wodę i późno startuje po zimie..
Juzia 14:31, 31 maj 2012

Trzmielina. Ale zmiany pewnie będą dopiero jesienią. Maluchy będą musiały się ukorzenić i bukszpanowych kul muszę dokupić. Nie dość, że ich tam mało jest to jeszcze dwa mi padły

Tylko jeszcze rozmieszczenie bukszpanów muszę zaplanować, bo jakoś dziwnie jest...

Najgorzej, że od rura odpływowa od rynny idzie płytko i mam ograniczone pole manewru.
Od rynny do prawego dolnego rogu prostokąta, po łuku
Dlatego stożek wsadziłam tak blisko krawężnika
popcorn 14:35, 31 maj 2012

Trzmielina ok Rzeczywiscie po zimie tojesci prawie nie ma, no ale trzmielina tez brzydka - takie przesuszone wyblakle liscie... ale szybciej jest ladna niz tojesc

Nie kombinowalabym z bukszpanami, a jak po przesadzeniu jakis ci sie nie przyjmie? Nie ruszalabym, zwlaszcza teraz - jak coraz cieplej sie robi, lato idzie...

porozsadzaj trzmielinke! A runianki nie wyrzucaj, tylko przesadz do cienia i lej - odrosnie na pewno, moja w cieniu ladna, w sloncu jak Twoja

pozdrowka!
noemi 14:41, 31 maj 2012

Z tą rabatką skojarzyła mi się rabatka u Kwataholandii ... nie sadziłabym tu trzmieliny ... u mnie w gruncie po zimie zawsze traciła wszystkie liście , teraz zaryzykowałam z trzmieliną na pniu , licząc się z tym , że po zimie już jej nie będzie, ale popatrz tu :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=58

nie chodzi o to , żeby skopiować całość, ale ja bym wysypała ją korą i zrobiła takie obrzeże z bukszpana ... a po zrobieniu obwódki z bukszpana i runianka w środku da radę, bo u mnie rośnie na słońcu osłonięta bukszpanem