Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 19:33, 04 paź 2012

A od słońca nie żółkną ???
agata_chrosc... 19:36, 04 paź 2012

a Ty masz tam słońce? Mówisz, że pada co drugi dzień
Juzia 19:43, 04 paź 2012

No właśnie i pada i świeci....to może od tego????

Rh są na słońcu, bo nie dostałam serbów takich jak chciałam, ale na zimę je zasłonię matą, żeby słońce nie przypalało.

Żółte bukszpany też rosną na słońcu, bo te co są w cieniu to są zielone.

agata_chrosc... 19:49, 04 paź 2012

Juzia, u mnie bukszpany rosną tez na słońcu i w cieniu. Te w cieniu sa bardziej zielone, ale te na słońcu nie sa żółte, tylko takie mniej soczyste. Bukszpan sie ni e przypala od słońca. Albo susza (ale juz ustaliłyśmy, że to nie to), albo zagłodzony. Nie wiem czy słusznie, ale wydaje mi się, że Ty masz tam piaski raczej. Jeśli tak, to częste deszcze wymywają wszystkie skadniki pokarmowe z ziemi. Żeby rosło normalnie to musisz poprawić ziemie - dodac ogrodowej, albo kompostu, albo gliny i to tak zdrowo. i ja bym to teraz zrobiła, żeby na wiosne już ta ziemia sie przegryzła i uleżała i wtedy dasz nawozu i to wszystko łapczywie sie na żarcie rzuci i pójdzie.
Juzia 19:56, 04 paź 2012

"łapczywie się na żarcie rzuci"

Ja ziemię mam w każdym miejscu inną. Kiedyś na tym terenie była żwirownia, ale przy drewutni mam glinę a na rabacie pod płotem trzcinowym mam czarną ziemię na szpadel. Pod samym domem mam żwir i resztki z budowy w tym dachówki i krawężniki Reszta to piach....

Pokaże Ci coś

Tu są trzy bukszpany. Ziemia jest pod każdym taka sama. Tak zamo nawożone....czyli prawie wcale nie licząc paru psiknięć florovitem dolistnie I dwa, na które pada słońce są żółte, a ten w cieniu zielony.
???

agata_chrosc... 20:07, 04 paź 2012

za to kłosówka daje czadu!
wiesz, to może byc kilka czynników. Na przykad z powodu, że własnie zagłodzone to tak na słońc reaguja, a ten w cieniu troche lepiej wygląda. Może grunt jest tak niejednorodny, że woda spływa jakimś drogami i masz zupełnie inne warunki w obrebie paru metrow kwadratowych. Gorzej, że jesli przyjdzie ostra zima, to takie wybidzone bukszpany moga jej nie przetrzymac. Ja na wiosne posadizłam u siebie sporego bukszpana, który był tez cały żółty i brazowy. Nie wiem czy własnie spore mrozy mu zaszkodziły, czy brak nawożenia? Obok niego rósł duzo większy i był pięknie zielony. Posadizłam tego swojego w cieniu , dokarmiłam, ziemię ma zasobna i juz jest zielony. Przyczyna jakaś była tego zbrązowienia - może kilka przyczyn własnie. Ale lepsze traktowanie przyniosło efekty w pól roku. Więc i te Twoje odbiją tylko musza mieć co jeść
Juzia 20:16, 04 paź 2012

Kłosówka niedawno ścięta do zera bo zbrzydła....i proszę jaka teraz szczecinka

teraz to tylko podlewanie przed zimą mi zostało....no i może zimą też....zobaczymy
Juzia 20:19, 04 paź 2012

Tu nie widać, ale kule też lekko zażółcone...

Ginger Peach puściły listki
Juzia 20:21, 04 paź 2012

NN

Kurna...perz mi w kadr wlazł

Juzia 20:23, 04 paź 2012

Lime Marmalade też się raczej przyjęły