Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

agata_chrosc... 08:10, 08 mar 2013

tak sie wtrące, bo bardzo mnie te sprawy edukacyjne interesują. Chciałam zapytać czy dziewczyny wiedzą jaki jest program dla tych 6-latków, które mają iść do szkoły? Bo w Holandii między 4 a 5 rokiem życia dziecko moze iść do szkoły, a od 5 roku jest to obowiązkowe. ALe niech nikogo nie zmyli nazwa szkoła. Owszem, jest to w tym samym budynku co starsze dzieci i czasem się kontaktują z tymi starszymi - np. wspólne występy okolicznościowe mają rózne grupy wiekowe, ale na codzień te maluchy nie siedza w żadnych ławkach, nikt im nie każe uczyć się czytac i pisać, różnica między przedszkolem a szkoła jest tylko taka, że mają już pewne obowiązki - np. sprzątają to, czym się bawiły, zaznaczają na specjalnej tablicy w którym kąciku się bawiły, same chodza do toalety. mają różne zajęcia twórcze, ale w naszym przedszkolu też takowe były więc różnicy praktycznie nie ma. A wy jesteście pewne, że te 6-cio latki w Polsce to będą 5 godzin w ławkach siedziały?
Kindzia 09:41, 08 mar 2013

Kwiatuszek na Dzień Kobiet

Juzia 10:36, 08 mar 2013

baraga1904 napisał(a)
...poczytałam opinie na temat posyłania do szkoły 6- latków i nie będę sie rozpisywała bo to moja branża...powiem tylko ...gdybym miała decydowac teraz o swoim dziecku - nie wysłałabym go do szkoły... tyle....

...pozdrawiam słonecznie i cieplutko...

Ja nie mam wyboru...moja pójdzie już obowiązkowo jako sześciolatka

Odpozdrawiam równie ciepło!
Juzia 10:37, 08 mar 2013

nieszka napisał(a)
Dziwna ta przypadłość Twojego RH

To nie przypadłość tylko pewnie ja im coś zrobiłam.
Tylko jeszcze żebym wiedziała co???? Coby czasem nie powtórzyć
Juzia 10:39, 08 mar 2013

agata_chroscicka napisał(a)
tak sie wtrące, bo bardzo mnie te sprawy edukacyjne interesują. Chciałam zapytać czy dziewczyny wiedzą jaki jest program dla tych 6-latków, które mają iść do szkoły? Bo w Holandii między 4 a 5 rokiem życia dziecko moze iść do szkoły, a od 5 roku jest to obowiązkowe. ALe niech nikogo nie zmyli nazwa szkoła. Owszem, jest to w tym samym budynku co starsze dzieci i czasem się kontaktują z tymi starszymi - np. wspólne występy okolicznościowe mają rózne grupy wiekowe, ale na codzień te maluchy nie siedza w żadnych ławkach, nikt im nie każe uczyć się czytac i pisać, różnica między przedszkolem a szkoła jest tylko taka, że mają już pewne obowiązki - np. sprzątają to, czym się bawiły, zaznaczają na specjalnej tablicy w którym kąciku się bawiły, same chodza do toalety. mają różne zajęcia twórcze, ale w naszym przedszkolu też takowe były więc różnicy praktycznie nie ma. A wy jesteście pewne, że te 6-cio latki w Polsce to będą 5 godzin w ławkach siedziały?

Ja myślę że raczej będą musiały siedzieć...ale pewności nie mam
Juzia 10:40, 08 mar 2013

Kindzia napisał(a)
Kwiatuszek na Dzień Kobiet

Dziękuję!!!!!
popcorn 10:47, 08 mar 2013

Juzia_G napisał(a)

Ja myślę że raczej będą musiały siedzieć...ale pewności nie mam

Byłam w zerówce w naszej szkole. Brak miejsca innego niż ławki, żeby siedzieć. Więc te 5h to raczej tam będą spędzać, lub na sali gimnastycznej - po prostu nie ma innego miejsca... Moja idzie do 1wszej klasy w wieku 7miu lat. Jesteśmy w PL wieki za Holandią czy innymi cywilizowanymi krajami...

pozdrawiam!
Juzia 10:56, 08 mar 2013

popcarol napisał(a)

Byłam w zerówce w naszej szkole. Brak miejsca innego niż ławki, żeby siedzieć. Więc te 5h to raczej tam będą spędzać, lub na sali gimnastycznej - po prostu nie ma innego miejsca... Moja idzie do 1wszej klasy w wieku 7miu lat. Jesteśmy w PL wieki za Holandią czy innymi cywilizowanymi krajami...

pozdrawiam!

No właśnie...
agata_chrosc... 11:10, 08 mar 2013

akurat system edukacji w Polsce często wyprzedzał w swej postępowości inne systemy europejskie. Szkoda, że teraz jakoś to tak dziwnie się odbywa. Może brakuje jakiegoś zdecydowanego lobby na rzecz rozsądnej reformy edukacji. Boże takowa jest potrzebna to nie ulega wątpliwości, tyle, że zmiany natychmiastowe powinny zajść głownie w szkolnictwie wyższym, które dopiero jest wieki za europejskim o amerykańskim nie wspomnę! Ale te pierwsze szkolne klasy można by ustawić bez jakichś wielkich nakładów finansowych (co juz wyżej jest niezbędne). Wystarczy jakiś sensowny plan, trochę obserwacji jak to robią inni, jakieś rozsądne wnioski. Bardzo to przykre, że te nowe pokolenia już mają pod górkę. A wydawałoby się, że tyle lat po komunizmie mogłyby już mieć z górki. Żal!
adom1206 12:01, 08 mar 2013

Dziewczynki mój młody we wrześniu ubiegłego roku poszedł jako pięciolatek do szkoły.Zajęcia trwają pięć godzin.W tych godzinach jest pol godz.na religię,godz.na spacery po dworzu,pol na śniadanie,Reszta to zabawa i zajęcia z panią rysowanie,teatrzyki.O nauce literek szlaczków czy czytania nawet nie ma mowy.Ja jako mamusia mam prawo jeszcze w tym roku zadecydować czy pozostawię dziecko w zerówce czy oddam do pierwszej klasy.Dla mnie to ktoś popełnił duży błąd zabierając dziecku cały rok z życia.Z moich obserwacji wynika że połowa z tych maluszków nie jest jeszcze emocjonalnie gotowa aby od września iść do pierwszej klasy i siedzieć w ławkach 45 min.I teraz druga strona medalu,jeżeli dziecko pięcioletnie nic z tej zerówki nie wyniesie to czy jest sens trzymać je jeszcze rok w tym samym?