Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 17:11, 07 maj 2013

Czy to smardze ????

ewalm 17:53, 07 maj 2013

Juzia_G napisał(a)

Ewuś ja ten róg widzę tylko z jednego okna w jadalni...a wiśnię to bym wolała widzieć częściej Może zostawię jednak tego wiąza tu a wiśnię może przy huśtawce? W przyszłości
Tylko czy wtedy nie będzie za żółto....wiąz, dereń Aurea i liliowce jeszcze ???
I wtedy podsadzić to żurawkami bordowymi ??? Mam takie niskie jakby co
Bo barwinek to mi słabo coś rośnie...

Miskant już tam jest na prawo od jałowców
Mocno kolorowo to nie lubię....ale trzmielinę z frontu wywalam i nie mam co z nią zrobić
Dużo jej...a wcale nie taka ładna Bura

A to szkoda, ładnie by tam wyglądała, przy takim kolorze kostki i smietnika. Jeśli wiąz ma zostać to lepiej bez trzmieliny i derenia Aurea. Dereń można dać zwykły, z zielonymi liśćmi (zmieści się?). A liliowce czemu nie? Przeciez mają zielone liscie a nie żołte? Żółte dopiero jesienią. A kwitną różnie. Cośby się wtedy działo w tym narożniku. To naprawdę
Jakbys tam miała takie trawiaste kępy i kule to potem mogłabyś kawałek dalej powtórzyć podobną kompozycję, ale z większych brył, czyli miskanty i coś kulistego. Na tym kawałku koło klonu Crimson, przesuwając troszkę miskanty, które już masz. A między jednym a drugim, w okolicach przewężenia, grupę hortensji.

A te żywopłociki bukszpanowe, które już Ci się nie podobają to muszą być? Może coś innego z bukszpanu zrobić?
Trzmieliną się nie marw, masz duży teren znajdzie się dla niej miejsce. Ja tam ją lubię.
ewalm 17:53, 07 maj 2013

Juzia_G napisał(a)
Czy to smardze ????

Nie wiem, ale wygląda nieprzyzwoicie. A nie ma jeszcze 22.00.
Juzia 18:16, 07 maj 2013

hehehe...brzydko a nie nieprzyzwoicie
Ja tam bym go nie zjadła
Juzia 18:19, 07 maj 2013

Ewo.... zrobiłam znów coś.... jak to nie będzie dobrze, to już się poddaję z planowaniem nasadzeń...serio!
Wtedy pomyślimy o tej wiśni i całej reszcie

O take cuś

No i ewentualnie zamiast wiąza wiśnia i dereń zielony lub biało-zielony ????
ewalm 19:47, 07 maj 2013

Oj, tam, oj tam. Justynka, Ty się nigdy nie poddasz I dobrze.

Mam taką wątpliwość: czy miskant ML nie jest za niski i zbyt fontannowy, żeby go sadzić między hortensjami 'Anabell'. Czy to razem nie wyjdzie takie zbyt zwaliste i równe. Może lepszy byłby jakiś wyprostowany? Żeby wystawał nad hortensje?

I może żurawki pomarańczowe to raczej też dać jakieś ciemne albo takie bordo-srebrzyste?
Ja bym proponowała pod klonem trawki a po prawej zamiast trawek jasne żurawki.

Ale widzisz Justynko jak już się oderwałas od linii płotu? Najpier z zarysem rabat a teraz z kierunkiem sadzenia. Bardzo dobrze. Tak jest ciekawiej. To na rysunku tak geometrycznie wygląda, nie wiem czy taki był zamysł czy tylko tak Ci się narysowało, ale można też zrobić taki układ łagodnieszymi liniami.

Wiąz może zostać przecież, tylko lepiej z zielonym dereniem, żeby go podkreślał a nie rozmywał.
Juzia 20:51, 07 maj 2013

Uffff... no to siem cieszem Drobne poprawki i będzie chyba już dobrze heh

Nie wiem czy chcę tam anabelki...wolałabym jakąś różowawą hortensję.
Żurawki też nie pomarańczowe...tylko w paincie jakieś takie wyszły Pomarańczowe będą naprzeciwko...pod oknem.
Też myslę o trawkach pod klonem...ale jeszcze nie wiem jakie
Właśnie nie miało być geometrycznie....no ale sama widzę, że jest lepiej niż było
Nad wiązem tyż myślę intensywnie.

No i czas powoli kompletować roślinki.
I muszę poczekać aż tulipki przekwitną
ewalm 10:04, 08 maj 2013

No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.
popcorn 10:10, 08 maj 2013

No, dobrze razem kombinujecie, Dziewczęta!! A ten grzyb miał grzybnię w korze pewnie. Brzydactwo, fuj ale chyba jadalne, choć nigdy nie chciałabym próbować

pozdrawiam!!
Juzia 17:18, 08 maj 2013

ewalm napisał(a)
No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.

O no no... coś takie fajne