Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 23:38, 07 kwi 2014

asiach napisał(a)
Witaj Danusi!
Nie chciałabym się powtarzać ale naprawdę jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na to forum. To był świetny pomysł z jego założeniem. Dziękuję. Dzięki Tobie i innym ogrodniczkom będę miała mniej problemów związanych z ogrodem. Już jeden mam nadzieję wyeliminowałam a właściwie to dwa. Pierwszy dotyczył hortensji i a dokładnie związany był z ich pielęgnacją. Hortensje z roku na rok coraz słabiej kwitły. Teraz już wiem drzewa rosły i robiły im cień i niezłą konkurencję do dostępu wody. Ja je podlewałam a drzewa wypijały i dla kwiatków już brakowało. Dzisiaj część hortensji wysadziłam z gruntu i posadziłam w donicach. Dałam kwaśną ziemię + nawóz + 10l wody dla każdej. Mam cichą nadzieję, na mały wybuch kwiatów. Poszłam w Twoje ślady i sadziłam do niektórych po dwie. Inne przesadziłam na rabatę z większą ilością światła - słońca. Chyba będzie dobrze.
A mam jeszcze jedno pytanie - gdzie przetrzymujesz donice w zimie?

Nie przetrzymuję, traktuję jako jednoroczne.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:41, 07 kwi 2014

ASUULEK napisał(a)
Danusiu, czy możesz mi podpowiedzieć w jakiej odległości od hortensji "Limek" posadzić żywopłocik bukszpanowy. Hortensje posadzone w ubiegłym roku jeszcze są małe, nie mam wyobraźni jak się rozrosną ile mogą zająć miejsca. Chciałam tą bukszpanową obwódkę bo teraz jak ścięłam hortensję to strasznie łyso na rabacie a tak to zawsze by coś było zielonego.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Co najmniej metr.

Instagram Ogrodowiska
Edyta10 08:24, 08 kwi 2014

Witam Szefową
czytam, oglądam, podziwiam, zazdraszczam, zachwycam się, robię plan zmian i jutro rano jadę na moją działkę z nowymi nabytkami (to chyba wpływ ogrodowiska) i wielkimi planami w głowie
pozdrawiam i dziękuję
asiach 08:46, 08 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Nie przetrzymuję, traktuję jako jednoroczne.

Dziękuję za informację i oczywiście wcześniejsze wskazówki. Ja postaram się w jakis sposób je przechować a zabiegi, które wykonałam w tym roku mam nadzieję, że sie odpłaciły a moje ukochane hortensje odwzajemnią się i dadzą piękne kwiaty - miód na moje serce. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Tusiala 13:22, 08 kwi 2014

Ciężko byłoby wybrać, które zakąteczki najpiękniejsze Ale te dwa:

Uwielbiam
Danusiu kiedy ruszasz ze świątecznymi dekoracjami?

Milka 13:25, 08 kwi 2014

Danusiu, jakie kolory wybieramy na tegoroczne święta?
Mille 14:28, 08 kwi 2014

Danusiu, czy spotkałaś się z lawedną Dark Hidcote Blue? Zastanawiam się czy faktycznie jest ciemniejsza od Hidcote, bo na zdjęciu u jednej forowiczki nie wydaje się ciemna, a wręcz jaśniejsza od Hidcote, a mi zalezy na czyms ciemnym, bo jaśniejszą odmianę już mam. Póki co nie znalazłam u siebie w CO Hidcote, tylko włąśnię tę w/w i zastanawiam się czy brać...
Gardenarium 20:13, 08 kwi 2014

Kup starą, dobrą Hidcote i nie szukaj innej

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:13, 08 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Danusiu, jakie kolory wybieramy na tegoroczne święta?

Jakie lubimy Irenko

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:16, 08 kwi 2014

asiach napisał(a)

Dziękuję za informację i oczywiście wcześniejsze wskazówki. Ja postaram się w jakis sposób je przechować a zabiegi, które wykonałam w tym roku mam nadzieję, że sie odpłaciły a moje ukochane hortensje odwzajemnią się i dadzą piękne kwiaty - miód na moje serce. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Ja lubię, kiedy hortensje u mnie kwitną od kwietnia do mrozów, dlatego gdy przekwitną oddaję innym, a sobie kupuję nowe. Nie trzymam bo ciężko z kwitnieniem, nie chcę Cię martwić. Trzeba mieć szklarnię ogrzewaną zimą.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies