Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rośliny na podmokłą rabatę

Rośliny na podmokłą rabatę

goniak 17:32, 28 gru 2010

Hosta Fire and Ice zaliczana jest do raczej małych i według mnie wolno się rozrasta.
Liliowce wcale nie sa takie niskie, zwłaszcza w trakcie kwitnienia.
Mnie chodziło raczej o zestawienie tego typu jak na fotce.
Z tyłu jest trzyletnia kępa liliowca jeszcze bez łodyg kwiatowych.
Hosty na zdjęciu to odmiana Gold Standard zaliczana do średnich.

Gardenarium 17:38, 28 gru 2010

Dałabym 3 liliowce na lewo pod rodgersją, a po całości, co zostanie - płaszczyzna z hostami ile wejdzie.
Mam nadzieję, że liliowce będą jednej odmiany, bo tak trzeba byłoby zrobić i czysty kolor bez mozaiki i plam np. czystożółty. ?

Mysiu do Twojego ogrodu podmokłego jak ulał pasują zdjęcia z ogrodu Beth Chatto.

Popatrz na naszą galerię zdjęciową. Jeszcze fajną rośliną, ale nie na Twoją trójkątną rabatę, tylko na większe powierzchnie jest Alchemilla mollis (przywrotnik ostroklapowy). A może te zdjęcia Cię zainspirują.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:55, 28 gru 2010

Popieram ideę gęstego sadzenia na rabacie, że nie widać ziemi wcale

Na tym przykładzie widać, że liliowcom brakuje do zestawienia okrągłych, czy palczastych liści, same trawiaste. Mnie tu czegoś brakuje.

Instagram Ogrodowiska
goniak 17:58, 28 gru 2010

Faktycznie, rodgersja lub języczka bordowa świetnie by tu pasowały.
Irysek wspaniale sie komponuje z liliowcami.
Gardenarium 18:05, 28 gru 2010

Ale z tyłu aż się proszą wielkie liście jakieś?

Instagram Ogrodowiska
Mysia 18:45, 28 gru 2010

gardenarium napisał(a)
Dałabym 3 liliowce na lewo pod rodgersją, a po całości, co zostanie - płaszczyzna z hostami ile wejdzie.

Danusiu, Ty znasz dokładnie te odmiany, które sadzisz. Powiedz mi zatem czy wizualnie odmiana Golden Tiara będzie się dobrze uzupełniała z Sum and Substance? Czy sugerowałabyś inną odmianę jako uzupełnienie tej rabaty?

Czy w takim razie zostawić tę odmianę Fire and Ice na obwódkę czy zamienić ją na nieco większą Patriot? No bo chyba obwódka pozostanie?

M.
Gardenarium 19:24, 28 gru 2010

Golden Tiara nie pasuje do Sum, bo się zlewają.
A może na najniższą obwódkę jakaś niebieska niska? Idealna byłaby Hosta "Blue Cadet"
Odmiana o ciekawych liściach w kształcie serc, marszczonych, barwy niebieskiej. Tworzy niewielkie, regularne, gęste kopce (wys. 30 cm). Świetnie prezentuje się w sąsiedztwie odmian wybarwionych na złocisto, jak nasza Sum & Substance, albo "Halcyon"

Instagram Ogrodowiska
Mysia 19:30, 28 gru 2010

Czyli po wstawieniu liliowców wg sugestii Danusi wyszłoby coś takiego:

A po dosadzeniu funkii np. Golden Tiara rabata z góry wyglądałaby tak:

Czy Wy jesteście w stanie zobaczyć to oczyma wyobraźni? Ja niestety widzę tylko poszczególne rośliny Nie umiem tego poskładać do kupy.
Człowiek jest jednak ułomny
Mysia 19:33, 28 gru 2010

Widzisz Danusiu, znowu jesteś szybsza! Już raz mi się to zdarzyło.
Poszłam podrukować kolorowanki dla dzieciaków, bo mi nie dają spokoju, i moja odpowiedź się zdezaktualizowała ))

Zaraz się ustosunkuję, tylko raz jeszcze przeczytam.

M.
Mysia 20:03, 28 gru 2010

Czy o takie coś chodziło Ci, Danusiu? Bardziej mi się podoba z tych dwóch Halcyon. Jeszcze ładniejsza jest chyba Blue Mouse Ears, ale to jednak maleństwo...

M.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies