Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rośliny na podmokłą rabatę

Rośliny na podmokłą rabatę

Mysia 16:19, 29 gru 2010

Dwie pierwsze prześliczne. Lubię takie wesołe jasne i słoneczne kolory. Do tego liście z leciutkim połyskiem. Piękne.
Czy o takich myślałaś mówiąc, że wybrałabyś inne gatunki host na tę wilgotną rabatę?

M.
goniak 16:45, 29 gru 2010

Mysia napisał(a)
Dwie pierwsze prześliczne. Lubię takie wesołe jasne i słoneczne kolory. Do tego liście z leciutkim połyskiem. Piękne.
Czy o takich myślałaś mówiąc, że wybrałabyś inne gatunki host na tę wilgotną rabatę?

M.

Tak, moim zdaniem te by pasowały.
Gardenarium 17:38, 29 gru 2010

Liliowce (oprócz Pirate) dobrze do siebie pasują kolorem. Mogłyby nawet być w jednym miejscu obok siebie, bordowe liście znakomicie będą współgrały i niebieskie hosty. Ale co z czerwonym liliowcem?

Instagram Ogrodowiska
Mysia 20:57, 29 gru 2010

gardenarium napisał(a)
Liliowce (oprócz Pirate) dobrze do siebie pasują kolorem. Mogłyby nawet być w jednym miejscu obok siebie, bordowe liście znakomicie będą współgrały i niebieskie hosty. Ale co z czerwonym liliowcem?

Z bólem serca oddam go sąsiadce, będę na niego zerkała zza płota ))
Dobrze, że chociaż te trzy się zakwalifikowały ))))

Słuchajcie, czyli wracając do rabaty (poprawcie mnie jeśli coś źle zrozumiałam):
1. bezdyskusyjnie zostają rodgersja, języczki i 3 liliowce (ten zestaw jest super zwłaszcza te języczki ))
2. Sum and Substance też zostaje
3. jako uzupełnienie pozostałego wnętrza rabaty hosty, np. niebieskie
4. nie wiem czy obwódka zostaje czy nie, a jeśli tak, to czy ma być w kolorze kontrastowym (np. Gosi Summer Breeze) czy też niebieska?

Dwa ostatnie punkty są dla mnie zagadką. Osobiście najbardziej odpowiada mi rozwiązanie z obwódką np. Summer Breeze i niebieskimi hostami wewnątrz rabaty. Wtedy mamy 3 kolory host, to chyba nie jest za dużo? Skłaniam się do hosty Summer Breeze, bo oprócz koloru podoba mi się kształt liścia, taki kontrastowy przy liliowcach, ale może to nie ma takiego znaczenia, jak mi się wydaje.

Czy dobrze rozumuję? Czy też coś poplątałam?,

M.
Gardenarium 22:10, 29 gru 2010

Pkt. 4 Summer Breeze, w kontrastowym kolorze.

Instagram Ogrodowiska
Mysia 22:25, 29 gru 2010

No czyli jednak to rozwiązanie, które mi najbardziej odpowiadało. Uff, to całe szczęście, bo już się obawiałam o moje poczucie estetyki ))

Jak ja już bym chciała wiosnę! Ruszyć dziarsko do roboty! Z całą pewnością rabata będzie przyciągała wzrok. Danusiu i Gosiu: bardzo Wam dziękuję za serdeczne porady. Bez Was ta rabata nie byłaby taka piękna.

Mam tylko nadzieję, że uda mi się zdobyć wszystkie rośliny, o których tu rozmawiałyśmy. Muszę popatrzeć w ofertach szkółek w okolicy czy mają je w ofercie. Szkółki zazwyczaj mają większość roślin na swoich stronach.

M.

Gardenarium 22:34, 29 gru 2010

A czerwonego lilowca można zagospodarować na jakiejś gorącej rabacie żółto-pomarańczowej?

Instagram Ogrodowiska
Mysia 11:23, 30 gru 2010

Wiesz, Danusiu, że to jest pomysł! Ty masz głowę! Chyba znajdę dla niego odpowiednie miejsce w niedalekim sąsiedztwie rudbekii i gailardii. Kolorystycznie powinno grać ))

Zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą: ta hosta na obwódce (Summer Breeze) ma osiągać wysokość wg opisu do 50 cm (110 cm szer) i ma tworzyć obwódkę rabaty. Z tym, że hosty niebieskie, które wcześniej rozważałyśmy mają wysokość Blue Cadet do 10cm (30 cm szer) a Halcyon do 45 cm (90 cm szer). Czy one nie będą aby nieco za niskie? Może powinnam poszukać czegoś powyżej 50 cm (tak koło 60?)

M.

Mysia 11:37, 30 gru 2010

Chociaż w innym miejscu znalazłam opis odmiany Halcyon z wysokością do 65 cm, wtedy by pasowało. Ale jaki jest prawdziwy wzrost tej hosty?...

goniak 13:19, 30 gru 2010

Mysia napisał(a)
Chociaż w innym miejscu znalazłam opis odmiany Halcyon z wysokością do 65 cm, wtedy by pasowało. Ale jaki jest prawdziwy wzrost tej hosty?...

Ta hosta będzie za mała, niestety
Z niebieskich pasuje hosta Big Daddy.
Moim zdaniem dobra byłaby też Olive Bailey Langdnom, taka lepsza wersja Frances Williams, bardziej toleruje słońce.