Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:57, 28 mar 2014

monteverde napisał(a)
Mój wilczomlecz chyba przemarzł, ma wiotkie łodygi nie taki rześki jak Twój i do kwitnienia mu daleko, nie wim czy go obciąć? jutro zrobię fotkę, biale serduszka też już wyszły ale takie żółciutkie listki mają, były w tamtym roku przesadzane może im co nie pasi? kwiatki masz śliczne

Aniu mój wilczomlecz znalazł sobie sam miejsce w opasce domu od strony południowej i tam ma cieplutko i bez wiatru, z pewnością wiotki nie powinien być, ja bym zostawiła jeszcze zobaczysz co będzie.
Serduszka jak wychodzi to na początku jest odrobinkę żółtkawo zielona taka seledynowa zieleń, serduszka nie lubi przesadzania jeśli to trzeba z dużą karpą.
mira 23:04, 28 mar 2014

MarekW napisał(a)
wilczomlecz u mnie też ładny, a serduszek jeszcze nie zauważyłem. Widzę że się na liliowcach rozumiesz , ja mam jedne ale nazwy nie znam, może pomożesz? posyłam zdjęcie

Marek na liliowcach się rozumię bo je lubię jednak nazwy są generalnie moją słabością. Ja liliowce mam pozyskane głównie od kogoś i bez nazw. Te charakterystyczne nazwy znam a ten Twój jest mi nieznany chyba takiego nie mam
Zdjęcie pokazuje kolor pomarańczowy , znam podobny ale żólty i to jest Bonanza.
A tak wogóle zachęcam zaplanuj sobie w lipcu wyjazd do Wojsławic do arboretum i tam jak nie zwariujesz na punkcie lanów liliowców to z pewnością odnajdziesz ten swój z opisem.
mira 23:09, 28 mar 2014

paniprzyroda napisał(a)
U mnie serduszki też już spore. Rabatka bylinowa fajna z donicą, a jak napisała Marzenka, może jeszcze coś zimozielonego dodaj? Sama się właśnie nad tym zastanawiam tworząc nową rabatę. Tylko co zamiast bukszpanu i cisa? Iglaki niekoniecznie, nie mam pomysłu. Chyba jednak o cisach pomyślę, mniej z nimi u mnie problemów niż z bukszpanami. Pozdrawiam.

Trochę już dumałam, u mnie w ogrodzie mało bukszpanowo choć jedna kulka się znalazla. Ja chcę ogród naturalny bardziej w kierunku leśnym a topiary i bukszpany mi niezbyt by pasowały, a cis już bardziej. Na razie mam byliny ale kto wie
Z zimozielonymi ciężko, azalie zimozielone są fajne jesli pasują do calości no i trzmieliny wszelkiego rodzaju.
Agania 23:11, 28 mar 2014

Liliowce i sterczące płatki na topie.........ja też wolę leśne klimaty, ale przed ogródek to dla mnie wyzwanie nie da się nic leśnego utrzymać, puściłam bluszcza na tynk, to nie chce się spinrdać, nie wiem jak go zachęcić, tworzę ogród wbrew mojej woli, bo kocham stary las i nowoczesność i jak to pogodzić

Mirko patrzę i czytam od pocćatku, ale sie nie wpisywałam muzycznie zaczęłaś i kącik ogrodnika u ciebie taki piękny i prawdzie angielski
mira 23:11, 28 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Wszystko byłoby dobrze, gdybyż tylko nie miał wydatnie wydętych płatków.... . Muszą mu sterczeć. Ja coś znajdę na pewno. Niedaleko moich rodziców mieszkają znani hodowcy. Dziękuję.

To dobrze, że mam takie zdjęcia, płatki są szerokie i wygięte, a sterczących to chyba nie mam ciekawe, jak coś znajdziesz to się podziel, a tych hodowców blisko zazdroszczę
mira 23:12, 28 mar 2014

Agania napisał(a)
Sterczące płatki na topie

o! a wiesz które to ?
Agania 23:19, 28 mar 2014

szybko odpowiadasz , o liliowce mi chodziło... te zwinięte nie za bardzo się podobają.....bardziej twój ogród mnie ujmuje
mira 23:28, 28 mar 2014

Agania napisał(a)
Liliowce i sterczące płatki na topie.........ja też wolę leśne klimaty, ale przed ogródek to dla mnie wyzwanie nie da się nic leśnego utrzymać, puściłam bluszcza na tynk, to nie chce się spinrdać, nie wiem jak go zachęcić, tworzę ogród wbrew mojej woli, bo kocham stary las i nowoczesność i jak to pogodzić

Mirko patrzę i czytam od pocćatku, ale sie nie wpisywałam muzycznie zaczęłaś i kącik ogrodnika u ciebie taki piękny i prawdzie angielski

no wiem że o liliowce i ciekawi mnie które to sterczące i niskie

a dylematy widzę mamy takie same, przedogródek dla mnie to mega wyzwanie i stale jestem niezadowolona
bo musi być kompatybilny z resztą ogrodu no i ze mną a to już wyzwanie - i też nie wiem jak to pogodzić

z tym bluszczem to sprawdź czy na pewno dałaś odpowiednie warunki uprawy - niby proste a ja stale się przekonuję że popełniam błędy i sadzę coś nie zawsze zgodnie z wymaganiami roślin -
monteverde 23:48, 28 mar 2014

Mira różnego rodzaju serduszki różne mają listki przekonałam się, bo kilka miałam, ale w tym miejscu gdzie je wsadziłam teraz jest glina i może to im nie pasi a dzisiaj kilka łodyg znowu wilczomleczowi podcięłam, środki bez listków pokłada się potem pod końcem znowu listki i zaczynają robić się żółte kwiatuszki na końcach ale tylko u kilku, zdjęcia nie zrobiłam, bo aparat coś szwankował
barbara_kraj... 00:17, 29 mar 2014

mira napisał(a)
kolor rabaty biało-zółto-niebiesko
do tych białych róż pasuje żółty jasny lub niebieski, coś wytrzymałego musi być zwiewne miękkie do 0,5 wysokości - tu jest patelnia

A perovskia mogłaby być?