Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Mala_Mi 19:29, 25 mar 2014

Jeżówki to co najwyżej z tych niziutkich .. a niskie są tylko różowe i białe.. białe róże, białe jeżówki.... zleje się..
mira 22:09, 25 mar 2014

Monic napisał(a)
Floksy wiechowate będą ładne, przetaczniki z wyższych odmian, jeżówki - to byliny kwitnące w zasadzie cały sezon do jesieni.

Też myślałam o floksach bo w zasadzie cały czas wyglądają ładnie - dal nich trochę tu jednak za ciepło, a przetaczniki dobre by były bo im tu ciepło by pasowało - dumam dalej

dzięki
zbigniew_gazda 22:19, 25 mar 2014

Mira superowy przegląd wiosenny. Oj widzę że u Ciebie cieplej jak u nas. Pogłaskaj kocurka. Śliczny jest. Pozdrowienia.
mira 22:21, 25 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Wiesz Miro, mówisz, że się zlewa ale ja tak lubię. Takie tonowanie. Nie lubię drastycznych kontrastów.
Masz piękny przywrotnik. Ja kiedyś kupiłam i łapał pleśń (mączniak). Wyrzuciłam. Obserwuję inne, które mam, jakie są.

Ewa jak dobrze, że mnie stopujesz, chyba nie trzeba tak wszystkiego kontrastować a i tak na ten rok planów zmian nie robię.
Przetaczniki lubią łapać mączniaka, u mnie nie jest na mocnym słońcu ma dobrze, Ale posadziłam w sporym slońcu pod nóżki róży i tam coś go lapie , przypatrzę w tym roku czy to nie jest sprawa stanowiska bo ja mam stale ten sam.
mira 22:24, 25 mar 2014

Rench napisał(a)

Ja Ci nie doradzę,ale strasznie mi się podoba ta donica

Renia myśl, bo każda sugestia cenna !

A donica też mi się spodobała, jak była wyprzedaż fabryki w Łysej Górze to kilka rzeczy tam kupiłam i tę donicę
i już trochę się zniszczyła ale ja takie lubię
mira 22:40, 25 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Dlaczego różę chcesz wsadzić do tej donicy, a nie na rabacie? Będziesz musiała ją chować na zimę.
Towarzystwo dla róży - może szałwie, albo bodziszki. Albo powojniki płożące się po ziemi.

Właściwie to weszłam, żeby Ci zakomunikować, że ciemierniki, których małe sadzonki dałaś mi w zeszłym roku mają piękne, duże, nowiutkie liście. Może już za rok będą kwiaty?.

Gabrysia ja takie komunikaty uwielbiam, w tym roku sadzę się na nasiona innego bo mus je mnożyć - zaczynam je doceniać za tak długi okres kwitnienia i po kwitnieniu nienaganny stan

A w środek rabaty wymyśliłam sobie donicę żeby ją jakoś urozmaicić choć może potem zgienie w tłumie,
więc róże chcę podnieść i jakoś wyeksponować, o chowaniu na zimę mowy nie ma więc jakoś będę musiała całą donicę zabezpieczać -
powojnik płożący to kuszące
mira 22:42, 25 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mira.... ja do róż kupiłam u Finki szałwię co jest kompaktowa i się nie pokłada.. Salvia nemorosa Sensation® ‘Deep Blue’. Może jakie niskie trawki.... by za dużo konkurencji różom nie robić.. trawy (niskie rozplenice) będą ozdobne zimą.. i do tego jednoroczny heliotrop..

Tak dumam o trawkach i rozchodnik białym albo astry jesienne zanim zakwitną kupa liści jest ładna chyba
mira 22:43, 25 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Jeżówki to co najwyżej z tych niziutkich .. a niskie są tylko różowe i białe.. białe róże, białe jeżówki.... zleje się..

no nie białe a białe to też nie zawsze pasuje, zresztą jezówki już mam 2 kupy na tej rabacie
mira 22:45, 25 mar 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Mira superowy przegląd wiosenny. Oj widzę że u Ciebie cieplej jak u nas. Pogłaskaj kocurka. Śliczny jest. Pozdrowienia.

Zbyszku jak miło że wpadłeś, kocura pogłaskam oczywiście zresztą sam sobie tego pilnuje a wiosna w galopie a ja w strachu przed przymrozkami- trzeba znów prognozę sprawdzić
mira 22:55, 25 mar 2014

Kontynuując mój dylemat raty bylinowej - to tak

w ub roku w kwietniu zrobiłam rewoltę i rzędami ustawiłam, poziomki, kocimiętke, liliowca stella, nachyłek

potem w środku wyrosły i kosmosy i werbeny i zrrobił się busz

było tak początkiem czerwca

ale na jesieni znów zrobiłam zamieszanie i ten układ pasów który nie był zły bo się powtarzały plamy trochę wymieszałam
i wymyśliłam sobie późną jesienią że w środku rabaty wstawię donicę do nie biała róża

ale!!!!!

taką rabatę powinno się kompleksowo planować a nie punktowo więc powstał dylemat buuu