Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:55, 10 maj 2015

to tu ta uprawa trawy

a tu stipa do wysadzenia i oczyszczenia i odmłodzenia

mira 22:00, 10 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Czekam na odsłonę kolejną. A do azalii Blue Titt?

no nie mam cierpliwości do tych wgrywek

widziałam że Cię ta blu zaciekawiła to chyba ta z OB we Worc, chyba tam będę w czwartek to przypatrzę

a tymczasem obsadziłam 2 donice bodziszkami i oczekuję a wielką kupę bodziszka w innych komercha

sylwia_slomc... 22:06, 10 maj 2015

Pięknie dziękuję, super te laki, jak byś kiedyś miała nadmiar to ja zawsze chętnie, zapraszam do siebie.
mira 22:08, 10 maj 2015

kasiek napisał(a)
U mnie ślimorów też zatrzęsienie ale juz po granulkowaniu jestem i zatrzymałam inwazję
Piekne te widoki majowe, berberysy z tulipkami miodzio

A ja mam jakąś niechęć do granulek i bawię się w zbieractwo - przyznam, że dziś o 5 rano - niestety nie codziennie

lubię ten czas

mira 22:17, 10 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
W naszej miejscowości w zeszłym sezonie było różnie, slimaki część opanowały tak, że na m2 było nawet 20 sztuk olbrzymich rozmiarów, a w iinych miejscach mimo bliskości wody prawie nie było. Byłam wśród szczęśliwców, którzy nie mieli tego problemu, ale to może dzięki jeżom i żabom? Zobaczymy jak będzie teraz, w razie W będę sypać trutkę na ślimary.

Zanim sypniesz coś na ślimaki trochę poczytaj i pomyśl. Jak masz jeże i żaby no to cudnie masz, jak sypniesz to jeży na pewno nie będzie - sorki ale ja m.in przez jeża który mieszka w moim ogrodzie zbiera, spulchniam ziemię, jakoś trucizny na ziemie w ogrodzie mi się nie chce - to trudny temat

więc coś na luz

mam słabość do petunii

mira 22:29, 10 maj 2015

Gabriela napisał(a)
Mira, cudna rabata bylinowa z żonkilami, pewnie już kipi zielenią, a może i kolorem?
Zdjęcia wchodzą wolno, ale próbuj.
Ślimaki w muszelkach nie zrobią szkody, odżywiają się zbutwiałymi częściami roślin. Winniczki nie narobią dużych szkód, chyba że będzie ich bardzo dużo.
Tych bezmuszlowych też widzę już u nas dużo, choć na razie maleńkich. Właśnie podjadły mi rozsadę ogórków.
Myślę że samo zbieranie w tym roku, to będzie za mało...
PS. Pytałaś kiedy wybieramy się do Bolestraszyc - pewnie latem, w lipcu, sierpniu, bo dopiero wtedy możemy myśleć o jakimś wolniejszym czasie.

Na mojej rabacie teraz kwitnie kocimiętka i ostatnie narcyzy babcine no i rośnie raczej kipi zielenią, strasznie mi się rozrosły liście żeleźniaka ciekawe czy mi zakwitnie

Ze ślimakami się rzeczywiście okaże w czerwcu,, lepiej nie mysleć

No to mam nadzieję, że zgramy terminy i wypijemy jakąś herbatkę u mnie na tarasie i ślimaki mi do tej pory ogrodu nie zjedzą

skoro się mianowałaś Prezesem od towarzystwa bzowego - zresztą słusznie to jestem w obowiązku zdać relację z moich bzów

otóż
to mój krzak który w tym roku nie wiem dlaczego zakwitł ubogo

mój nowy przygarnięty

jest też biały który zwisa do mojego ogrodu

a bukiet zrobiłam dla Ciebie i wszystkich członków Towarzystwa

mira 22:32, 10 maj 2015

WilczaGora napisał(a)
byłam u Ciebie na wiosennym spacerze ...

Jak mi miło, że też ostatnio się nie starałam z fotkami, muszę się poprawić

pierwiosnki lubisz co ?

moje podzielę i znów poszerzę areał

sylwia_slomc... 22:37, 10 maj 2015

Wspaniałe te lilaki,

wiem Miro to ostateczność, mam nadzieję, że zwierzyna sobie poradzi tak jak poprzednio. Sypanie wchodzi w grę na tej drugiej części 40 arów nie byłabym w stanie wyzbierać, niestety za duży teren, ale tam jeży nie ma bo roślinki za małe.
mira 22:41, 10 maj 2015

WilczaGora napisał(a)
ja w sprawie "troszkę mniej trawniczka"
ledwo zipię i nowa rabatę hortensjową z nasypem tworzę
Mira, to się bzik nazywa...ogrodowy bzik
najsampierw o trawniczek się rozchodzi, a potem tniemy, wycinamy i pomniejszamy...
u mnie teraz z trawniczka ... ścieżki mam :

Z nasypem ? jasny gwint to dopiero będzie
muszę do Ciebie zajrzeć - jesteś zdecydowanie hortensjowa, ja wciąż szukam swojej hortensji a póki co jestem różana

moja hortensja pnąca/ ta zdecydowanie moja/ idzie mi bardziej na szerokość niż wysokość, kurcze jakoś muszę ją odchudzić / może na ogrodniczkę się zapatrzyła /

floksy poprzestawiałam ach czekam, wiosną przesadzałam to może będą gorzej kwitnąć

krzaczki różane teraz są ładne i już niebawem

mira 22:44, 10 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie dziękuję, super te laki, jak byś kiedyś miała nadmiar to ja zawsze chętnie, zapraszam do siebie.

Dzięki, zaraz lecę
Laki - no ładne i pachnące, ale, ale.... uwielbiają je ślimaki, to można też traktować jako przynętę