Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

EPODLAS 18:14, 21 maj 2015

Miro ta kalina cudna. A u mnie kalina Śnieżna kula oblepiona kwiatami. Jakoś mszycy na razie nie było. Ale wiem że kaliny kochają te robale.
Dzidka 22:48, 23 maj 2015

Miro, dawno nie byłam u Ciebie.
Ale dzisiaj nadrobiłam zaległości.
Rozczulił mnie bukiet bzów, pooglądałam rabatki i przypomniałam sobie wizytę w Ogrodzie Japońskim.
Kiedyś usilnie poszukiwałam biało kwitnącej o drobnych kwiatach, i pachnącej azali. Pokaż proszę zbliżenie kwiatów swojej.
mira 23:13, 23 maj 2015

Czas zimna i deszczu pozwala na więcej czasu poza ogrodem.
Ale jest bardzo zimno i wydaje się że niby nic nie rośnie ale chyba tak nie jest.
Wspomnienie słoneczka

mira 23:28, 23 maj 2015

PaniPrzyrodo, Irenko usmiecham się do Was majowo

Ewa ja na ślimaki chadzam z wiaderkiem , rękawiczki jednorazowe , do Towarzystwa Bzowego się dawno zapisałam, jestem na razie bierny członek i kto jak w przyszłym roku ułoży się maj w każdym razie ustaliłam z sąsiadem że bez biały jest mój choc jego bo na moją stronę się wychyla i zaakceptował to jutro zrobię zdjęcie jak zasycha

Justynko, bodziszek w donicy się przyjął,kwitnie ale na razie te sadzonki, na kupę muszę poczekać

Sylwia, to tak i tak, jak małe to nawalone wszystko choć nie musi być ale ja troszkę kolekcjoner jestem i uwielbiam rośliny, obserwować je z bliska, jak bym miala przestrzeń pewnie bym w drzewa poszła bo park to moje marzenie

Bogdzia no ze świerkami masz rację, jak małe to fajne potem wielgasy i trzeba ciąć choć ja lubę je poczochrane, ugładzonych nie bo takie dla mnie wtedy jakby w niezgodzie z naturą

słoneczka cd

taki bzowy kolor choć to co pokazujecie z wyjazdu to cała gama kolorów

a te mocne kolory identyczne jak azalia

mira 23:37, 23 maj 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Mira wszystko zwyoglądane i podziwiane. Też mam malutkiego "bezika" i jeszcze nie zakwitł.

A ja mam tez mały krzaczek bo tnę mocno po kwitnieniu i to chyba było przyczyną kiepskiego kwitnienia w tym roku. Wycięłam w ub sezonie wszystkie kwiatostany przekwitłe i jeszcze z wysokości i się zbuntował więc teraz nie będę cięła i się zobaczy, za to mam masę odrostów których aż tyle nie miał i nie chce mi się tam nurkować

hosta dość późno się budzi, nie znam nazwy

za to ta róża była pierwsza

czosnek karatawski w duecie z seslerią

syropek sosnowy pierwszy raz próbuję zrobić więc trzeba nazbierać produktu

mira 23:41, 23 maj 2015

mirkaka napisał(a)
Mira Jestem z rewizytą Ogród wspaniały, widziałam nawet kota Ja też mam i kocham paskudy. Kocimętka u Ciebie już kwitnie? no nie do uwierzenia, moja jeszcze w polu, narcyze też dopiero zaczynają , na bzy też muszę jeszcze poczekać U nas jednak zimniej niż na południu.
Pięknie ci wyrosła hortensja pnąca, ja bym jej nie odchudzała, jest piękna okazała

witaj

kocimiętka w ub roku kwitła pięknie w kwietniu a teraz jakoś wogóle gorzej, gorsze krzaki- nie będę jej co 2 lata odmładzać nie ! i już dziś patrzyłam zaczyna się wykładać więc za tydzień wytnę na razie tylko ona kwitnie na rabacie a no i czosnek - oj za mało, trzeba pomysleć

pozdrawiam

mira 23:49, 23 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Tak, gawęda ogrodowa u Ciebie, lubię to (i tutaj odpowiednia ikonka)!

powinnam mieć dużo astra gawędki no i mam ! to znaczy te nowe trochę ślimaki mi zabrały

gawędzimy więc
na mojej rabacie bylinowej jest

szałwia lekarska purpurowa którą wreszcie zdobyłam - aż ze stolicy ją przytachałam

i szałwia którą sama wysiałam

tu mi coś rosne i nie wiem co to - mejsce w którym w ub roku siałam co bądź

z tyłu ostróżka, w tym roku większa kupa a z przodu biały przetacznik - trochę się obawiam czy ta biel mi się spodoba zwłaszcza jak będzie przekwitał

mira 23:54, 23 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Chyba taki jak mój.. małe kwiatki ale bardzo pachnące.. i też nazwy nie znam. Z opisu przypomina azalię Alabama R. alabamense.

Ta azalia dziś wreszcie posadzona, jutro zrobię fotki bo Dzidka prosiła. Teraz w tym deszczu zapach mniejszy. Bardzo mi się podoba przed kwitnięciem bo ma lekko rózowe pączusie z zielonymi min listkami. Oby mi rosła.

Tu rośnie, a tą cudną hostę muszę stad wysadzić i szukam dla niej nowego miejsca - bardzo elegancka hosta

mira 00:00, 24 maj 2015

Richie napisał(a)
Też mam 2 świerki gniazdowe ale mocno przycinam w kóło i z góry i w ten sposób utrzymuje ich kształt.
Widzę, że ogród przygotowany na przyjmowanie gości

Tak jak widziałeś nie przygotowany był !!!!! a dziś to już lepiej wystarczy ściąć trawę i już inaczej, za chwilkę będzie sporo do cięcia.
Muszę szykować ogród na kwitnienie róż bo wtedy to nic robć nie będę tylko wąchać
i zapraszać

tawlina jarzębolistna podobała Ci się

też mam azalię

a to lubię najbardziej nie cięte

pozdrawiam

mira 00:06, 24 maj 2015

Gabriela napisał(a)

Gabrysiu to z tego wynika że ten źeleźniak dziwak. Moje mam jakby 3 sezon, sama wysiałam z nasion. Dałam jedną sadzonkę Dorocie i u niej idzie pęd z kwiatkami. Toż to ta sama hodowla - zaczynam byc mało cierpliwa

a jesli chodzi o znak firmowy to dobrze wiedzieć że donica, inni mają okna firmowe, szklarenki dobrze że choć donic u mnie nie brakuje

siadaj