Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

agata19762 19:28, 02 kwi 2016

Kilka dni ciepła
i wiosna ruszyła z kopyta

Pozdrawiam
butterfly 19:29, 02 kwi 2016

Ranek zaczęłam od czyszczenia żurawek - nie musze dodawać ze prawie wszystkie z wkładem... wyjmowałam, dzieliłam, w korzeniach pełno larw... nawet nie wiedziałam ze w takich mało dostepnych miejscach się schowały... nie łudze sie że wyczysciłam wszystkie... jedna jedyna pozytywna rzecz - udało sie pozyskać z 60 sadzonek, które zadołowałam.... bedzie na podmine...

Przed i po - przynajmniej widać bedzie jak zakwitną hiacynty

a jeszcze tyle ro roboty....

butterfly 19:43, 02 kwi 2016

Potem jeszcze posadziłam jeżówki białe (udało się upolować kiedyś w Lidlu), przycięłam hortensje Everbloom, w międzyczasie kilka razy kurs między pralką a sznurkiem, obiad....myślałam ze ten dzień zakończy się pozytywnie... o naiwności...

Skutecznie wkurzyła mnie kupa siana.... siana, która miała być pieknymi kępami fontannowo układających się carexów...
mowa o The Beatles...

odradzam, odradzam, odradzam.... chyba że ktoś chce mieć kupę roboty na wiosnę i lubi sobie poprzeklinać przy cięciu ww...
tylko sąsiad który działał coś u siebie odwiódł mnie od głośnego wyrażenia uczuć...

może zdjecia przed i po...

jak dla mnie róznica niewielka...
mam jeszcze 2 takie plamy do ciecia... jak pomyslę to już mnie nosi...
gdyby nie czekająca mnie komunia i szafirki to już dziś wywalałabym to w diabły... zresztą dużo szafirków też poszło pod nożyce... wrrrrr....

decyzja o eksmisji podjęta... czy ja już mówiłam na co przeznacze 500+... ?

Zastanawiam się tylko na co - to rabata frontowa, pasuje zeby była ładna
i tak dumałam... jak szarpałam seslerię to na tamtym etapie myślałam ze mam tyyyle czasu, ona sobie teraz startuje, kiedy jest najwięcej roboty... a ona gotowa i chyba padnie na seslerie - 3 do wyboru - heufleriana. sedlerana albo skalna

Pytanie do osób, które mają 2 pierwsze więcej niż 2 sezony - czy nadal tworzy ładne kępy?
Nigdy więcej traw/carexów rosnących rozłogowo !!!
agniecha973 21:03, 02 kwi 2016

Ale u ciebie pięknie! Mowisz, ze The Beatles cię wkurza? Ja też nie darzę jej szczególną sympatią. Zdecydowanie wolę carex montana. Po pierwsze nie rozłazi się, a po drugie już wystawia czarne kotki i zaraz będzie urocza. Ale jak chcesz mieć coś zielonego już to też odpada, bo po przymrozkach to też siano, tyle, że w kępkach.
Ja mam od Magnolii seslerię Heufleriana i seslerię skalną. Heufleriana jest bardziej reprezentacyjna, już na początku lutego w tym roku zaczęła pokazywać pierwsze kotki. Jest zimozielona ale też ma trochę suchego wiosną. Moje kępy nie są za duże, więc wystarczyło wyrwać suche łapkami.
Madzenka 22:43, 02 kwi 2016

Ja tak jak Agniecha polecam carex Montana - latem jest soczyscie Ilona a jesienia pomarańczowa, to mała tarwa, kepiasta, nei rozlazi sie. Heufleriana jest juz teraz pieknym językiem z kotkami i absolutenisnie nie rozłazi, ładnie trzyma kępę , ma kolor niebiesko-zielony i rzeczywiscie jest zimozielona
agniecha973 23:05, 02 kwi 2016

Motylku, powiedz mi jeszcze raz o cięciu róż pnących. Ja dziś po raz pierwszy stanęłam przed stożkami i nie wiedziąłam co z tym fantem począć. Obcięłam to co wystawało za bardzo poza stożek i tyle. Powinnam zostawić tylko główne pędy pionowe a rozgałęzienia wyciąć? Tak na plaskato równo z głównym pędem czy jednak zostawić po jednym oczku?
Nie przygotowałam się. Może łatwiej ci będzie podrzucić jakiegoś linka niż tłumaczyć?
Zielona 23:16, 02 kwi 2016

Myślę, że patrząc na beatlesy czujesz to, co ja, kiedy widzę moje ice dance... Rozłogom mówię NIE

Różami mnie zaintrygowałaś. Mocne cięcie... choć niby nie tnie się na bardzo pnących...
butterfly 12:51, 03 kwi 2016

Pobiegłam jeszcze na szybko porobić zdjecia różom

jak widac obcięłam to co zbędne (gałązki albo za cienki, albo rozdwajały siew nieskończoność albo nie chciały się ładnie zagiąć poziomo lub pod skosem) - i tak pełno nowych pedów to po co namnażać gęstwinę

Agniecha, nie wiem jak to wytłumaczyc... najpierw skupiłam sie na wycięciu słąbych, nie za dobrze rokujących gałązek i oczywiście przemarznietych. A potem to już poleciało
Zostawiałam główne, najdłuższe pędy i je ogałacałam, ale nie całkowicie, najłdniejsze gałazki zostawiałam.
jak coś jeszcze nie wiesz to pytaj ale nie wiem czy ja jestem odpowiednią osobą do takich pytań... amatorka z nie wiadomo czy dobrą intuicją...
butterfly 12:57, 03 kwi 2016

odnośnie drażliwego tematu pt. The Beatles - jej czas jest przsądzony.
Carex montana mam parę szt. już kwitnie uwielbiam te czarne frędzelki

sesleria h. ma podobne frędzelki. I od dawna mi sie podobała
ale przewyzsza tym montane że chyba mniej przy niej roboty na wiosnę
Bedę mieć heufleriane (pewnie Zielona pamieta jak jej jeczałam do telefonu śliniąc sie nad sadzonkami a ona mnie przekonywała że nie mam miejsca no to teraz mam

Agniecha, Madżen - dzięki za konkretne rady

zielona, ja tez mówie zdecydowane nie rozłogom...
ivo 13:04, 03 kwi 2016

Mnie też kusiły te Beatlesy ale jednak u mnie nie będzie i dobrze z tego co widze u Ciebie
A sesleria haufleriana bardzo mi się podoba