Magnolio, dziekuje bardzo, że zajrzałaś - ja dopiero teraz dorwałam kompa...
Tak, o seslerii skalnej myslałam - czy ta zdjęciu to twoja? Śliczna jest !
Z miskantów, które wymieniłaś oba mi sie podobają

, chociaż może Krater nawiązywałby bardziej kolorem do rosnącej w pobliżu 'vanille Fraise'... nie wiem sama...
Jeśli dobrze zrozumiałam - to puste pole miedzy hortensjami a brzozami wypełnić ww. miskantami, przed nimi łan do 60 cm ( może byc z cyprysików 'Filifera Nana', czy kolor bedzie się gryzł? A może łan z traw do 60 cm?), i przed tym pasek 'Frosted Curls'. Tak?
Pomiedzy brzozami, hostami powtórzyć 1-2 ww. miskanty (powoli dojrzewam, żeby jedną lub dwie przesadzić trochę do przodu, do linii rabaty - na tym zdjęciu powiększonym widać), dalej do przodu parę sztuk (5-7) 'Jeddeloh' w dywanie z seslerii. Czy tak?
Przypomnę, że rosną tam 3 molinie - tam gdzie czerwone kropki - bo ona taka bardziej ażurowa niż te miskanty...
A tak mi teraz przyszło do głowy - a jakby tak przesadzić te molinie (już raz przesadzałam... ) w takim łuku, trochę jest miejsca między tą rabatą z brzozami a tą z tawułami. Rosna tam kosodrzewiny i za nimi te molinie...
Znalazłam stare zdjęcie - zaznaczylam na czerwono...
A ogólnie co do miejsca - jest go sporo jak na moje oko - chociaz na zdjęciu naprawdę tego nie widać - 2 m spokojnie, od host do linii rabaty. Mniej więcej tyle samo między hortensjami a brzozami.
Jeszcze raz patrze na to zdjęcie seslerii - no śliczna jest. Ile ma lat?
I z tego co wiem, to wystarczy ję wiosną wyczesać, tak?