Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

lojalna_ 10:47, 21 sie 2015

No robota była ! Dla mnie zmiany super trawy swietne masz
Sebek 10:51, 21 sie 2015

I takie tam

Te hosty chyba też uskubię, bo kosić się nie da

Sebek 10:53, 21 sie 2015

Front Hortensje Silver Dollar w tym roku jakieś marne... Chyba już ich tak radykalnie nie zetnę, bo chyba to opóźniło ich kwitnienie...

Trawa się zebrała - wreszcie wrócił zielony, gęsty dywan

Sebek 11:02, 21 sie 2015

Nad tym fragmentem jeszcze myślę - za trawami jest jakieś 10 cm miejsca, a potem żywopłot z buka - na razie rosną tam ostróżki, ale marnie wyglądają... Muszę coś tam wcisnąć Może szałwie wymieszać z rozchodnikiem okazałym?

A tu była przez chwilkę hosta od Irenki, jeżówki, bodziszki, przywrotniki, malwy, blucz i tojeść Teraz w samym tyle rosną jeżówki, a przed nimi przywrotniki i resztki żurawek Goergia Peach Będzie ładniej, kiedyś
Jak nie to znów wszystko przekopię

Walczyłem jeszcze z jednym fragmentem tej rabaty, ale zdjęć brak... Jest on problemowy, bo pod nim biegnie kanał odprowadzający wodę z gór i wczoraj po dosypaniu dwóch taczek kompostu jest tam jakieś 25 cm ziemi...Nawet werbena patagońska tam narzeka, więc trudno tam cokolwiek dobrać Ale jak się sprawdzi to co wymyśliłem to oczywiście się pochwalę

Na razie tyle - lecę przekopywać te ostróżki
Sebek 11:05, 21 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zastanawiałam się nad ta trawka u mnie, ale na tle trocin nie byłoby jej widać

Dla mnie też była wyzwaniem gdzie ją upchnąć...Wymyśliłem dla niej dwa miejsca i chyba pasuje - jednak na tle kory, a tym bardziej trocin byłaby niewidoczna z daleka... Ale i tak je lubię
Sebek 11:06, 21 sie 2015

Efffa napisał(a)
te carexy świetne są, opierłam sie przed ich kupnem , ale cudnie je pokazałeś i mus zakupić!

Koniecznie - ja teraz bym tylko trawy kupował I trzy drzewa mnie kuszą
Efffa 11:08, 21 sie 2015

Sebek napisał(a)

jakie drzewa ? ja wczoraj kupiłam graby, jechałam po duze a kupiły mi sie małe, niewiem jak to rzobiłam!
Milka 11:10, 21 sie 2015

Sebek napisał(a)

Jakie???
Hostom i my wycinamy liście, jak nam przeszkadzają w koszeniu. Trawnik miodzio, jak majowy
Sebek 11:13, 21 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
U ciebie jak zwykle rewolucje. Ja się dziwię, że te rośliny ci nie uschną, bo przesadzasz w taką pogodę.

Czekam i ja na fotorelację

popcorn napisał(a)
no, pokaż co tam zmajstrowałeś nie boisz się że Ci rośliny padną? ja poczekam jeszcze z miesiąc z przesadzaniem...

Czy boję się, że rośliny mi uschną? Nawet nie wiecie jak...

Leję im teraz intensywnie wodę, bo przy wyczesywaniu ich ze starych źdźbeł bryły ziemi były malutkie. Dzieliłem już raz trawy w środku lata i eksperyment się udał - mam nadzieję, że i tym razem tak będzie Teraz na pewno częściowo przyschną, ale najważniejsze, by dobrze się ukorzeniły i wiosną ruszą z kopyta.

Jednak zdziwiłem się, że ziemia jest aż tak sucha... Niby na bieżąco lejemy wodę tym roślinom, a nie mogłem wbić szpadla... Musiałem lać wodę w ziemię, by wydopyć z niej rośliny... Dobrze, że żadnych hortensji czy innych krzaków nie przesadzałem, bo na pewno by uschły
Sebek 11:15, 21 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Pozbędziesz się żurawek zjedzą co innego. U mnie wtryniają namiętnie rozchodniki.. i wiele innych. Też przywlekłam w 2012 roku w żurawkach

Lista przysmaków pokrywa siez moim gustem... i tu jest ból... przez o z kreską

U mnie upodobały sobie żurawki - jednak kiedyś spotkałem je w turzycach Ice Dance - a z tych na pewno nie zrezygnuję