Chciałem Wam opowiedzieć historię....zdarzyła się mi całkiem niedawno
Jedna z definicji historii mówi, że jest to zbiór nauk humanistycznych zajmujący się badaniem wytworów ludzkich....My jako ekonomiści kochamy ten przedmiot i pozwolę sobie tutaj wkleić zdjęcie koleżanki jak bardzo

Zdjęcie z serii
Nasz ulubiony przedmiot - historia
Dzisiejszy sprawdzian z tego przedmiotu jest jednym z takich wytworów, który nie wiem czy przejdzie do historii, ale pozostanie w pamięci na długo....
Jak wiemy dwudziestolecie międzywojenne trwało 21 lat....No bo jak nie jak tak

To chyba jest już rozszerzona matematyka...skoro o niej mowa napisałem z niej sprawdzian na 75%...Podstawę z tego samego działu na 72...Wszyscy śmiejemy się, że rozszerzenie z matmy napiszemy na maturze, a podstawy nie...Zresztą w historii mojej szkoły już takie ewenementy były

Skoro znów mowa o historii to wracam do tematu

W zagadnieniach do nauczenia pojawiła się postać Ignacego Paderewskiego...Gościu przyjechał zabawić ludzi w Poznaniu w 1918, a tu dzień po perfomensie jaki zapodał miało miejsce powstanie wielkopolskie

Tak czy inaczej wraz z koleżanką w ławce uzupełniając jeden tekst stwierdziliśmy, że to jemu w późniejszym czasie ówczesna władza przekazała fotel prezydenta Polski....Telekamer jeszcze nie było, więc El viva l'arte! Choć życie nic nie warte...Tak jak pewnie punkty za to zadanie

Ale pojawiło się jedno pytanie testowe....Kiedy została uchwalona nowela sierpniowa? Były do wyboru 3 odpowiedzi - w sierpniu, czerwcu i maju.... Jako ekonomista doszukałem się w tym pytaniu dna i 3 metrów mułu...Pytanie dlaczemu? No skoro Rada Regencyjna uchwaliła niepodległość Polski w 1917, a jak wiemy wprowadzono ją dopiero rok później 11.11, więc musiało też być tak z tą ustawą....Logiczne.....No bo jak nie jak tak.... Po oddaniu sprawdzianu pani nauczycielka zaczęła go omawiać i dochodząc do tego pytania powiedziała, że dała go z sympatii do naszej klasy....I poprawna odpowiedź to w sierpniu...No oczywista oczywistość

A ja znając "sympatię" owej pani wiedziałem, że jest kruczek w tym pytaniu i zaznaczyłem w czerwcu....No dacie wiarę?

No i znów mam źle....

i tak siem tu zastanawiam gdzie tu litość....a gdzie miłosierdzie?

No nic...idę Was poodwiedzać