Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 09:57, 07 paź 2026

Dzięki, obejrzałam. Będę próbować w ten sposób. Oby tylko sadzonek żadna zaraza nie dopadła.
Ewa777 10:40, 08 paź 2026

Trochę wysoka ta szałwia. Muszę to przemyśleć. Wygląda pięknie, ale trzeba wybrać dla niej dobre miejsce.
Joku 18:20, 08 paź 2026

Wydaje mi się że najlepiej posadzić ją w sąsiedztwie czegoś co wiosną, wczesnym latem jest większe a potem zamiera, zmniejsza swoje rozmiary albo w niskie rośliny (u mnie robiące za zapchajdziury wiosenne fiołki). Z kolei sadzonka Amistad jest początkowo niewielka, z czasem robi się coraz większa. Mniejszym problemem dla mnie tez jest podłoże szybko przesychające bo mozna podlać, trzeba natomiast zapewnić sporo słońca.
Wczoraj zrobiłam sadzonki metodą z filmiku, dokumentacji zdjęciowej brak.
W zastępstwie obrazek z leśnego spaceru i przyparapetowy ogródek w domu.

Basieksp 18:35, 08 paź 2026

Moje doniczkowe, zawsze w sezonie są trochę zaniedbane, zapominam o nich jak jest sezon ogrodowy. Chyba dlatego mam trochę kaktusów
Joku 18:52, 08 paź 2026

Za kaktusami nie przepadam, o podlewaniu zazwyczaj pamiętam. Lata praktyki robią swoje .
ajka 23:01, 09 paź 2026

Bardzo ciekawa jest ta szałwia, nigdy takiej nie widziałam i faktycznie wysoka. Może u siebie gdzieś dosadzę, do tej normalnej niskiej?
Joku 17:14, 10 paź 2026

Amistad przede wszystkim nie przetrwa naszej zimy, pochodzi z cieplejszych rejonów. Cena pojedynczej sadzonki zazwyczaj bywa do zaakceptowania. Zawsze można ją kupić u Kasi Bellingham, również przez internet. Do Kasi mam niezbyt daleko więc dla mnie pojechać tam nie jest problemem. Ona tę odmianę szałwi u nas wylansowała.
Bylinowe szałwie są niższe i rosną bardziej w kępie.
basia3012 23:53, 10 paź 2026

Joku napisał(a)
W obecnym sezonie nie mogę narzekać na brak opadów chociaż zdarzają się okresy bez deszczu. Ale potem jest nowa dostawa wody z nieba. Trawnik zielony, rośliny wymagające mokrego podłoża też ok. Robota w ogrodzie się nie kończy, niemal codziennie coś dłubię, ostatnio przycinam drzewka i krzewy. Cięcie sporego ostrokrzewu już za mną, cieszę się że dałam radę.
W mojej wsi grasuje ćma bukszpanowa, chyba zżarła większość bukszpanów, wszędzie straszą gołymi pędami. Moje ostatnie dwa też dopadła, większą kulę już wywaliłam, pozostała jedna niewielka (miniaturowa odmiana). Opryskałam mospilanem, może ją uratuję. No chyba że stracę chęć i cierpliwość .
Większa kula rosła w przedogródku, na jej miejsce posadziłam cisy, na razie niewielkie ale urosną . Są schowane gdzieś w tym buszu.

Ogród obecnie bardzo stonowany kolorystycznie, ale jest kilka miejsc bardziej kolorowych

No te miejsca Jolu na pewno na brak koloru nie narzekają. Pięknie Ci tu wszystko kwitnie.
basia3012 23:55, 10 paź 2026

Jolu, gdzie masz te tuje, które byś chciała "przerzedzić"? Może na styku nie są żółte? Pokażesz?