Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Evchen 15:28, 14 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Grab nie jest bordowy, jest najpierw zielony, potem żółty a potem brązowy. Z buków bordowych zrezygnowaliśmy.

Ewuś.. a faktycznie.. . Ale nie za dużo tam zieleni?.. może jednak buk bordowy.. zobacz .. tylko niższy..
http://www.pudelko.com.pl/katalog_roslin/726/fagus_buk_purpurea
Pszczelarnia 15:44, 14 wrz 2012

Buk bordowy to drzewo żółte buk DawyckGold? Mocne drzewo dajemy? Buki z bukami - mnie się podoba. Ale faktycznie nie dawałabym jeszcze serbów do tui i grabów (?). Ale graby pod siatką a buki w półkolu - nie bardzo, za dużo liściastych.
Tuje - są i serby będą pod siatkę. Buk czerwony w półkolu, drzewo żółte na jesień przynajmniej a soczyste zielone poza, mocne o kroju odwróconej piramidy. I wypełniacze.
Evchen 16:02, 14 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Buk bordowy to drzewo żółte buk DawyckGold? Mocne drzewo dajemy? Buki z bukami - mnie się podoba. Ale faktycznie nie dawałabym jeszcze serbów do tui i grabów (?). Ale graby pod siatką a buki w półkolu - nie bardzo, za dużo liściastych.
Tuje - są i serby będą pod siatkę. Buk czerwony w półkolu, drzewo żółte na jesień przynajmniej a soczyste zielone poza, mocne o kroju odwróconej piramidy. I wypełniacze.

żółte w środek nie bałdzo.. nie lubię zółtego wybaczysz?...

drzewko w środek o zmiennej kolorystyce... a gdyby jeszcze kwitło byłabym szczęśliwa..
Nie wiem, czy takie w ogóle jest... Oglądałam u Danusi Derenia Cousa, pięknie się przebarwia i kwitnie.. ale on za krzaczasty jest na środek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1088-deren-kousa-jadalne-owoce-ale-czy-smaczne
grupa_trzyma... 20:00, 14 wrz 2012

Ewuś, ja nie zrozumiałam chyba koncepcji. Goopiam, jak mówi Tess.
Inaczej mi się kombinowało. A jeśli chodzi o te trzy ekrany...taki potrójny ekran widziałam we Wrocku. Trzy ekrany z cisa, każdy innej wysokości. Pieknie i elegancko.
Wymyśliłaś coś?
Madzenka 07:33, 15 wrz 2012

Ewa zbyt skomplikowane dla mnei te wywody. Bordowy żywopłocik piękny ale cię nie osłoni od skarpy, zwłaszcza że będzie powoli rosnąć.
Serby w pólkolu do koła mi się podobają, buki również. Ale to Ty musisz podjąć decyzję
Madzenka 07:34, 15 wrz 2012

Ps wybieraj te rośliny i drzewa, które poleca Danusia, bo są sprawdzone o każdej porze roku i nie zawodzą....
Serby na ekrany, buki do dekoracji....
grupa_trzyma... 07:49, 15 wrz 2012

Marzenka wyznaje zasadę: mniej znaczy więcej. I ma rację.
O ile dobrze zrozumiałam nie chcesz serbów w półkolu, bo niezbyt wyraźnie podkreślą linię Madżenkowego kółka, tak? Ja myślałam, żeby zrobić tak: W rogu tuje. Przed nimi równo rozmieszczone serby jako wypełniacz i wyciszacz przed skarpowymi łazikami. A na linii koła, coś co je podkreśli będzie tanie i będzie się dało ciąć. Ale ja się nie znam. Wyjaśniłam tylko o co mi chodziło wczoraj, bo sama siebie nie zrozumialam. Ja jednak, gdybym miała za dowódcę nad i pod głównodowodzącą Marzenkę za kierownika budowy, to słuchałabym tylko jej. Ja jestem tylko szeregowcem
grupa_trzyma... 07:50, 15 wrz 2012

Zapomniałam pozdrowić w ten jesienny, szaro-bury dzień.
Mirka 10:37, 15 wrz 2012

kaisog1 napisał(a)
poniosło mnie troszku...

Pięknie Gosiu,można skorzystać bez głowienia się.Rosnie konkurencja dla Danusi????
kaisog1 21:15, 16 wrz 2012

Mirko żadna konkurencja... żeby byc na takim poziomie jak Szefowa to trza dużooooooooo lat doświadczenia i taaaaaakiej głowy Poza tym jak ktos dobrze przyjrzy się temu to zobaczy kopię pewnego ogrodu (przynajmniej fragmentu )