Cześć Wiolu,
ja też ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że lista jest zbyt długa. Ja też tak mam, niestety

.
Próbuję to jakoś uporządkować u siebie i doszłam do takich wniosków, które - mam nadzieję - pomogą Tobie:
1. określić miejsce największych okazów, wokół których buduje się całą kompozycję
2. określić kolorystykę
3. zatroszczyć się o dobre tło tj. ekran zielony lub jakikolwiek inny (ja zdecydowałam się na ekran z żółtych pęcherznic i cisów - czy dobrze?... czas pokaże
Jeśli zaś chodzi o róże, przeczytaj może ten artykuł jestem pewna, że Ci nieco rozjaśni sytuację
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
a szczególnie fragment " Najchętniej uprawiamy przy różach byliny w odcieniach niebieskich, głównie ze względu na to, że tej barwy nie ma wśród róż a także ze względu na dobre zgranie tego koloru z różowym i żółtym.
Niebieskie i fioletowe kwiaty szczególnie pięknie komponują się z białymi i żółtymi różami, pasują także do różowych odcieni. Bardzo często spotykana jest przy różach lawenda, którą można stosować na obwódki przy wyższych odmianach róż, podobne zastosowanie ma szałwia omszona. Korzystnie w tych odcieniach wyglądają także ostróżki, floksy i łubiny, które jako wyższe sadzi się z tyłu rabaty."
Mam jeszcze prośbę - mogłabyś wkleić zdjęcie tej części rabaty, nad którą teraz pracujesz?
Pozdrawiam Cię ciepło

Ev