Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

beta 08:17, 06 lip 2015

ott dylematy

Ewa bardzo fajnie te prace brukarskie się zapowiadają...chodniczek będzie pierwsza klasa

a co do nasadzeń...to ja optuję za czymś wąsko kolumnowym...jednak bałabym się czy w późniejszym czasie nie będą przeszkadzać...a ciągle im ciąć koronę to na dłuższa metę męczące ...no nie wiem...czekam na Twoja ostateczną decyzję

buziaki
Tess 08:51, 06 lip 2015

ewa004 napisał(a)

Potrzebuję waszej podpowiedzi co posadzic w paskach przy chodniku .
Stanowisko -patelnia

Przy murze myslałam posadzić lawendę ,cały pasek
A ten przy drodze
Może być coś wyższego,u mnie w szkółce znalazłam śliwy U ,szczepione na 2 metry
Albo cały pasek kulki podsadzone trawką ?

Tu wyszedł taki stopień bo musimy trochę wyrównać podwórko
I tu was tez poproszę o pomoc ,ale już inne fitki muszę porobić żeby było wiadomo o co chodzi

Widzę, że wszyscy Cię na drzewa namawiają, ale ja mam cały czas obawy, że mało miejsca. Nie chcesz dać kulek w trawach?
No bo skoro nie możesz mieć tych wymarzonych umbr...
Nie bij, już mnie nie ma
rzulieta 09:13, 06 lip 2015

Hmm to można potraktować jako rabatę reprezentacyjną Ja bym posadziła coś zimozielonego np stożki z cisa tak jak u Any są trzy cisy i pod nimi kołderka kolorowa Zobacz u niej.
beta 09:43, 06 lip 2015

Tess napisał(a)

Widzę, że wszyscy Cię na drzewa namawiają, ale ja mam cały czas obawy, że mało miejsca. Nie chcesz dać kulek w trawach?
No bo skoro nie możesz mieć tych wymarzonych umbr...
Nie bij, już mnie nie ma

ja na drzewa nie namawiam....tylko próbuję doradzić czy umbra czy coś wąskiego...mnie tam też coś niższego się widzi...
rzulieta 09:55, 06 lip 2015

Mnie urzekł szpaler białych róż okrywowych a pod nimi szałwia i obwódka z bukszpanu u Małej Mi.
To tak jeszcze z innej beczki, może takie rozwiązanie?
noemi 11:27, 06 lip 2015

To trzeba poszukać co ładnie będzie się odbijać od ceglanej elewacji . Myślałam, że szary budynek jest Twój …

Rozumiem, że to jest wjazd na posesje i prawa strona (ze zdjęcia ) to Wasz budynek , a lewa to już sąsiad , czy dobrze teraz ?

To może jedna umbra wystarczy ? Będzie widoczna z ulicy kulka .

… myślę , tylko nie wiem , jak widoczne jest to miejsce i na którym punkcie Ci zależy najbardziej ? z drogi , z domu , z podjazdu ?

I będę namawiać na drzewa
ewa004 12:43, 06 lip 2015

Odpowiem zbiorowo

Byłam dzisiaj w szkółce
Buki czerwone -niskich brak wysokie 400 zł
Graby ok 1,50 wys.-80 zł
Umbra 2mwys -90 zł
Szału nie ma

Ale kupiłam za to 3 ładne kulaski za 35 zł i dwie rozplenice i........postanowiłam że na razie sadzę kulki i rozplenice ,a jak się na drzewko zdecyduje to dosadzę .
I tak chciałam tam dać coś zimozielinego więc kulki będą ok .

Problem u mnie taki że nie mam w okolicy szkółek ,a jak już są to cholernie drogie a mnie zwyczajnie na drogie drzewa nie stac

Na dowód zrobiłam wam dzisiaj zdjęcie miłorzęba ,do uda w doniczce mi sięgał i kosztował 80 zł LITOŚCI !!!!

ewa004 12:54, 06 lip 2015

noemi napisał(a)
To trzeba poszukać co ładnie będzie się odbijać od ceglanej elewacji . Myślałam, że szary budynek jest Twój …

Rozumiem, że to jest wjazd na posesje i prawa strona (ze zdjęcia ) to Wasz budynek , a lewa to już sąsiad , czy dobrze teraz ?

To może jedna umbra wystarczy ? Będzie widoczna z ulicy kulka .

… myślę , tylko nie wiem , jak widoczne jest to miejsce i na którym punkcie Ci zależy najbardziej ? z drogi , z domu , z podjazdu ?

I będę namawiać na drzewa

Madziu dobrze myslałaś szary budynek to mieszkalny (szary to on dopiero będzie ,teraz jest brudny ),ceglany to sąsiadki budynek gospodarczy .

Miejsce jest widoczne praktycznie z każdej strony ,a mi zależy żebym to ja widziała najwięcej ,ludziska niech przez szpary patrzą jak sa ciekawi
Tess 12:58, 06 lip 2015

ewa004 napisał(a)

Miejsce jest widoczne praktycznie z każdej strony ,a mi zależy żebym to ja widziała najwięcej ,ludziska niech przez szpary patrzą jak sa ciekawi

Babo, dlatego namawiałabym Cię na niskie nasadzenia. Przecież jak idziesz od furtki do domu to nie gapisz się w górę, żeby drzewa podziwiać. Widzisz to, co przed sobą, na dole. Graby ładnie wyglądają w jakiejś perspektywie, a jaka tu jest perspektywa? Chyba właśnie dla ludzisków tylko.
ewa004 13:06, 06 lip 2015

No i babo posadzę kulki i rozplenice to co kocham najbardziej
A jak będzie trza to się dosadzi lub przesadzi