grupa_trzyma...
10:53, 05 cze 2012
Dołączył: 20 sty 2012
Posty: 2764
Pozwoliłam sobie założyć pomidorowy wątek.
Proszę o wpisywanie ciekawych i ulubionych przepisów na przetwory pomidorowe.
Na początek przepis na ketchup ulubiony z dedykacją dla Basi.
KETCHUP
4 kg pomidorów
1,5 kg jabłek
0,5 kg cebuli
10 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
Pomidory i jabłka pokroić w "ósemki", cebulę w grupą kostkę, wrzucić do garnka i gotować około 2 godz.
Następnie przetrzeć przez sito i dodać:
2 i 1/4 szklanki cukru (można dodać więcej wg własnego smaku)
6 łyżeczek soli
6 łyżeczek ostrej papryki (można dodać więcej wg własnego smaku)
3 łyżeczki pieprzu
8 łyżeczek mąki kukurydzianej
1 szklanka octu
Wszystko razem gotować na małym ogniu około 30 min. ciągle mieszając.
Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować.
Po chwili zastanowienia zrobić następną porcję, bo jedna to za mało
Proszę o wpisywanie ciekawych i ulubionych przepisów na przetwory pomidorowe.
Na początek przepis na ketchup ulubiony z dedykacją dla Basi.
KETCHUP
4 kg pomidorów
1,5 kg jabłek
0,5 kg cebuli
10 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
Pomidory i jabłka pokroić w "ósemki", cebulę w grupą kostkę, wrzucić do garnka i gotować około 2 godz.
Następnie przetrzeć przez sito i dodać:
2 i 1/4 szklanki cukru (można dodać więcej wg własnego smaku)
6 łyżeczek soli
6 łyżeczek ostrej papryki (można dodać więcej wg własnego smaku)
3 łyżeczki pieprzu
8 łyżeczek mąki kukurydzianej
1 szklanka octu
Wszystko razem gotować na małym ogniu około 30 min. ciągle mieszając.
Przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować.
Po chwili zastanowienia zrobić następną porcję, bo jedna to za mało

____________________
Agnieszka - ogród w lesie
Agnieszka - ogród w lesie