Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Radość dla oczu, pokarm dla duszy

Radość dla oczu, pokarm dla duszy

JoannA 16:02, 01 lut 2014

Natalio, moja działka bardzo nasłoneczniona. Nie znajdę już miejsca na hosty.
Zatęskniłam za latem jak zobaczyłam te cudne kolorki.
Pozdrawiam
Nati 19:45, 01 lut 2014

no to trudno jak będę miała jakieś fajne nasionka to dam znać
ja też nie mogę się doczekać lata

pozdrawiam
JoannA 20:23, 01 lut 2014

Natalio, mam do wysiania sporo nasion: stipę, werbene patagońską, kostrzewę siną, lobelię, cleome, napastnicę i ostróżkę. Narazie dość bo zabraknie parapetów w domu Wiosną nas na targu gość sprzedaje fajne bylinki po 2-3 złocisze, begonie też kupuje na targu za parę groszy.
I cały czas się zastanawiam gdzie te moje rozplenice i jeżówki zniknęły, jakimś cudem wyparowały bo wszystkie inne są
dobrej nocki Natalio
FrancoPolo 10:06, 02 lut 2014

Witam. Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. W odpowiedzi na Twoje pytanie odnośnie klonów to odpowiem tak. Najbardziej na pełne słońce według moich obserwacji nadawałby się klon Katsura. Jest on wprawdzie latem zielony to jego młode przyrosty mają czerwono żółte końcówki liści a to ciekawie wygląda. Szybko rośnie. Po czterech latach osiągnął już prawie 2 m wysokości i już zacząłem go przycinać i formować żeby nadać mu ładny kształt i poza tym cięcie powoduje jego zagęszczanie. Wiosną jak rozwija liście ma piękny cynamonowy kolor. Jesienią pomarańczowo czerwony, wręcz płonie. Kolor liści latem dobrze współgra z tujami. Klony o jasnych i pstrych liściach są często przypalane zależnie od roku . Polecam AUTUM MOON ale jest trudno dostępny. u mnie rośnie na pełnym słońcu. Ważne jest podłoże na którym rosną. Najlepiej wymieszać ziemię z żwirem aby utrzymać stałą wilgotność. Dwa zdjęcia wkleję. .Pierwsze to Autumn Moon i drugie Katsura w barwach jesieni.
Nati 10:25, 02 lut 2014

właśnie tak mi chodził po głowie Katsura że chyba kiedys juz Cię o to pytałam , ale wśród postów nie mogłam znaleźć i nie byłam pewna, ale to chyba duże drzewo?cieszę się że szybko rośnie ale nie wiem czy znajdę aż tyle miejsca,ale chyba nie jest tak ekspansywny że pomimo cięcia będzie olbrzymi bo chciałabym go tak na nóżce zrobić parasolowatą koronę aby dać cienia pod małe bylinki u stóp klona

dziękuję ci za cenne informacje ten pierwszy śliczny, ale pewnie go nie znjadę skoro cięzko dostępny i pewnie też jest droższy.

na razie dojrzewam do decyzji o kupnie

pozdrawiam
FrancoPolo 12:20, 02 lut 2014

Klon Katsura w otoczeniu kwitnących azalii.
eda 12:53, 02 lut 2014

Piękny klon Pozdrawiam dziewczyny
Nati 18:49, 02 lut 2014

FrancoPolo napisał(a)
Klon Katsura w otoczeniu kwitnących azalii.

piękny jest i gęsty, jak mówiłeś pewnie dużo przycinany, śliczny!!!
Nati 19:38, 02 lut 2014

pozdrawiam Eda dzięki za stałe odwiedzinki
FrancoPolo 22:20, 02 lut 2014

Nati napisał(a)
właśnie tak mi chodził po głowie Katsura że chyba kiedys juz Cię o to pytałam , ale wśród postów nie mogłam znaleźć i nie byłam pewna, ale to chyba duże drzewo?cieszę się że szybko rośnie ale nie wiem czy znajdę aż tyle miejsca,ale chyba nie jest tak ekspansywny że pomimo cięcia będzie olbrzymi bo chciałabym go tak na nóżce zrobić parasolowatą koronę aby dać cienia pod małe bylinki u stóp klona

dziękuję ci za cenne informacje ten pierwszy śliczny, ale pewnie go nie znjadę skoro cięzko dostępny i pewnie też jest droższy.

na razie dojrzewam do decyzji o kupnie

pozdrawiam
Natalio jak będziesz go pilnować i przycinac już w młodości systematycznie to będzie wszystko w porządku. Podejrzewam że na pewno kupisz .Każdego roku pokazuje się w OBI.Pozdrawiam.