Ozz
21:58, 27 cze 2012

Ja bym w rogach (tam gdzie te czerwone mako-podobne kwiaty) posadziła np. po jednym niskim Lilaku Meyera 'Palibin' (nie rośnie strasznie duży, ładnie i długo kwitnie i pachnie, przebarwia się jesienią), następnie do końca rogu róże okrywowe np. The Fairy (Fairy Dance lub inna zależnie jakie kolory wolisz), między różami - białe tulipany/narcyzy by było ładnie wiosną, a za rogiem tarasu np. trzy karłowe krzewuszki o bordowych liściach ('Nana purpurea') i na końcu np. niewysoka stożkowa thuja.
Można się też teoretycznie pokusić o zrobienie przy samym tarasie jeszcze obwódki z niewysokiego kolumnowego cisa, którego trzeba będzie mocno ciąć (z przodu obwódka z bukszpanu, z tyłu - cis), a w środku wszystko inne, tylko nie wiem czy nie będzie za parę lat trochę ciasno.
Przed bukszpanami z przodu jest dobre miejsce na żurawki i jakieś cebulowe pomiędzy.
Jeśli chcesz sadzić serduszkę - to obok czegoś co ją latem zakryje, bo ona po kwitnieniu zamiera i zasycha do przyszłego roku.
Można się też teoretycznie pokusić o zrobienie przy samym tarasie jeszcze obwódki z niewysokiego kolumnowego cisa, którego trzeba będzie mocno ciąć (z przodu obwódka z bukszpanu, z tyłu - cis), a w środku wszystko inne, tylko nie wiem czy nie będzie za parę lat trochę ciasno.
Przed bukszpanami z przodu jest dobre miejsce na żurawki i jakieś cebulowe pomiędzy.
Jeśli chcesz sadzić serduszkę - to obok czegoś co ją latem zakryje, bo ona po kwitnieniu zamiera i zasycha do przyszłego roku.