Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy Ogród :)

Kondziowy Ogród :)

Kondzio 22:01, 04 gru 2013

Agania napisał(a)
Kondziu, czekamy na śnieżek, pomału wszyscy tęsknią za zimą, okrywałeś już coś w ogrodzie?
Ja narazie ściókuję i podlewam, zapowiadają od przyszłego tygodznia mróz w ciągu dnia i nocą, w weekend okrywam młodziaki, jak planujesz? Pamiętaj o klonie
ja już okryłem praaie wszystko róże zakopczykowałem a ja klonów nie okrywałęm nie wiedziałem że je trzeba okrywać a mam je okryć
Kondzio 22:02, 04 gru 2013

Lylly napisał(a)
Ale coś już było, u mnie na razie tylko bałagan hahaha
będzie dobrze zobaczysz hi hi hi
Robertop 22:28, 04 gru 2013

Widzę, że przygotowania do zimy u Ciebie na całego. Gratuluję wykonanych prac. U mnie wszystko w polu
Milka 06:17, 05 gru 2013

Zima nie straszna, bo o rosliny zadbałes
Kondzio 09:28, 05 gru 2013

Robertop napisał(a)
Widzę, że przygotowania do zimy u Ciebie na całego. Gratuluję wykonanych prac. U mnie wszystko w polu
oj to trzeba nadrobic ja miałem szczęście teraz są duże przymrozki noca
Kondzio 09:28, 05 gru 2013

irena_milek napisał(a)
Zima nie straszna, bo o rosliny zadbałes
mam taka nadzieję
anna_g 09:55, 05 gru 2013

Pozdrawiam Kondziu
Pszczelarnia 10:29, 05 gru 2013

debora_abc napisał(a)
Hej nadrobiłam dziś troszkę Twój wątek, i chciałam co nie co dopisać o łące. Szukałam opakowania po nasionach, żeby podać Ci nazwy roślin ale chyba już wyrzuciłam..
Po drugie (może ktoś już to pisał), wiem, że są do kupienia nasiona do wysiania prosto w trawnik- trochę uboższa wersja roślin ale nie musiałbyś kopać.
Ja swoją łąkę potraktowałam wiosną extremalnie- bo perz wychodził i pokrzywa, spryskałam wszystko herbicydem (wiem, straszna chemia), potem tylko delikatnie skopałam i grabiłam. Na to wysiałam nasiona. Kiedy rośliny były już dość wysokie mnóstwo pokrzyw znów wyrosło. Spalałam je znów chemią. Wiem, że na wiosnę znów wyjdą bo wysiewają się zza płota. W nasionach były też nasiona traw, nie ma pustych przestrzeni między roślinami, ciekawi mnie czy wysieją się same i wzejdą, bo liczyłam, że dalej ta łąka poradzi sobie sama.
Jeśli masz czysty trawnik, ściągnięcie go i spulchnienie ziemi to i tak nie tak dużo pracy.
Być może faktycznie nasiona z łąki rozprzestrzeniłyby się po jakimś czasie na trawnik. Trzeba by może zapytać np. Anglików jak dbają o takie łąki, by tak pięknie wyglądały..
Pozdrawiam
Ps. Z resztą masz całą zimę na przemyślenie tego pomysłu
Ps2. Znowu się rozpisałam..

To jeszcze dodam:
Takie łąki są jednak w oddalonej części ogrodu, dzieli je od ogrodów właściwych jakiś rodzaj przegród (żywopłoty ścisłe, mury). Ważne są przy tym (widzę tak w moich realiach) kierunki wiatrów, żeby jednak nie zachwaszczać trawnika dywanowego (jak ktoś ma). U mnie problemem są stokrotki - dosłownie wszędzie, chciane i niechciane. Generalnie nie mam nic przeciw stokrotkom ale lubię umiar we wszystkim.
Kondzio 15:03, 05 gru 2013

anna_g napisał(a)
Pozdrawiam Kondziu
od pozdrawiam hi hi hi
Kondzio 15:04, 05 gru 2013

Pszczelarnia napisał(a)

To jeszcze dodam:
Takie łąki są jednak w oddalonej części ogrodu, dzieli je od ogrodów właściwych jakiś rodzaj przegród (żywopłoty ścisłe, mury). Ważne są przy tym (widzę tak w moich realiach) kierunki wiatrów, żeby jednak nie zachwaszczać trawnika dywanowego (jak ktoś ma). U mnie problemem są stokrotki - dosłownie wszędzie, chciane i niechciane. Generalnie nie mam nic przeciw stokrotkom ale lubię umiar we wszystkim.