Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 10:13, 19 wrz 2013

hanka_andrus napisał(a)
Tak,wszystko dobrze rozszyfrowałaś,Halinko. Buziam

Haniu już wszystko wsadzone .Dałam im się napić i do ziemi .Zaznaczyłam i aby do wiosny ha ha Pozdrówka i dzięki
zawitka 15:53, 20 wrz 2013

Biedna trawka była w te upały .
zawitka 15:54, 20 wrz 2013

dalej wzdłuz płotu
zawitka 15:57, 20 wrz 2013

A to cały ciąg .Trawa była podlewana i chyba dlatego mam teraz koniec września piękną trawę . Pokazę w następnych zdjęciach
zawitka 16:44, 20 wrz 2013

Ratunku co to może być dziś to zobaczyłam zzółkły obrzeża Szkoda by mi było .Listki żółką i opadają
hanka_andrus 20:40, 20 wrz 2013

Pewno miał z wodą coś na bakier.Albo za dużo, albo za mało.
Ta mi się nasunęło na pierwszy rzut oka. Ale może Bogdzia w rodendronowym będzie innego zdania?
zawitka 20:50, 20 wrz 2013

Haneczko dzięki własnie napisałam do Danusi, ale faktycznie Bogdzia ,lecę do niej.Jeszcze pomyślałam ,że może coś podkopało go .Zaraz jutro zobaczę, bo dziś jak pstrykałam zdjęcia to już było ciemnawo a on siedzi głębokoPozdrawiam .Moje od ciebie już ładnie wstały i rosną . Kwiatuch dla Ciebie
zawitka 21:08, 20 wrz 2013

Gabi ta mi kwitnie pieknie mam 2 krzaczki ,urosła na 1,5 m, Jak przyjda przymrozki mam ją zabrać do donicy i na górę tam nie ogrzewam.Jak zrozumiałam to na wiosne zrobić sadzonki i będe miala wiecej jej.Czy jest jeszcze inna werbena bo coś mi się kojarzy z niską 50-60 cm i czerwoną Poukładaj mi to jeśli możesz w głowie ha ha Duże dzięki Lecę do Ciebie
Gabriela 23:25, 20 wrz 2013

Masz werbenę patagońską i tę odmianę właśnie rozmnażam z sadzonek.
Jak wykopiesz przed przymrozkami bryłę korzeniową i wsadzisz do donicy, obetnij jej koniecznie pędy tak, żeby zostało z 15 cm. Trzymaj w jasnym, chłodnym miejscu, gdzie nie będzie temperatur poniżej zera, podlewaj tyle coby nie wyschło, ale i nie zalewaj, bo zgnije.
W lutym przenieś werbenę w cieplejsze, widne miejsce, żeby zaczęła wypuszczać nowe pędy. Chyba że wypuści je tam gdzie stała. Z tych pędów ( końcówek) w marcu zrobisz sadzonki długości do 10 cm, przytniesz o 2/3 listki, bo one są miękkie i szybko tracą tugor i wsadzisz do doniczek z ziemią z perlitem, piaskiem, itp. Dla pewności końcówkę sadzonki można wsadzić w ukorzeniacz. Takie sadzonki szybko się ukorzeniają, rosną i zakwitają, przesadzisz je w maju po przymrozkach do gruntu już spore. Możesz obciąć koniec żeby się rozkrzewiły.
Zostaw też trochę werbeny z przekwitniętymi kwiatami w gruncie, będziesz miała dookoła mnóstwo nowych siewek, które też zakwitną trochę później, ale to pewnie wiesz.
Pozdrawiam, zajrzę do Ciebie później, bo ostatnio mało mnie tutaj.

Ps. Orzechy w wianku kleiłam pistoletem.
zawitka 10:54, 21 wrz 2013

Dzięki Gabi .Nie wiedziałam że tę roslinkę można tak rozmnażać .Pięknie to opisałaś ukłony wielkie za poświęcony czas