Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 10:58, 21 wrz 2013

Teraz trawka jest ładniejsza.Widać dosiewaną .Myslę że w przyszłym roku będzie jeszcze bardziej ogrodowiskowo.Pozdrawiam zaglądających.
zawitka 11:03, 21 wrz 2013

Taką zabiedzoną bo ostatnią kupiłam w Auchen mam nadzieję że ją odratuje
Gardenarium 16:41, 22 wrz 2013

zawitka napisał(a)

Ratunku co to może być dziś to zobaczyłam zzółkły obrzeża Szkoda by mi było .Listki żółką i opadają

Wg mnie brak azotu, jest zagłodzony wypłukały go może silne opady deszczu, albo gleba ogólnie była zbyt jałowa ? Co mu dałaś w dołek? Nic? Jakby dostał próchnicy kwasnej z obornikiem to by bujał jak nie wiem co

Siarczan amonu jako zasilenie, tylko że jest jesień więc nie jestem pewna stosowania teraz.

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 19:36, 22 wrz 2013

zawitka napisał(a)

Ratunku co to może być dziś to zobaczyłam zzółkły obrzeża Szkoda by mi było .Listki żółką i opadają

Szczerze powiem że nigdy tak nie miałam więc moja rada jest głównie oparta na literaturze. Wygląda na niedozywiony a jeśli liście opadają to może nawet i wody mial za mało. Takie zółknięcie lisci nazywane jest chlorozą i jak piszą w moich ksiazkach spowodowane jest niedoborem magnezu , miedzi lub żelaza. To by oznaczało że ma za mało kwaśne podłoże. Nie wiem jak był sadzony i kiedy bo to też istotne ale prawidłowe posadzenie to podstawa czyli w kwasną ziemię i nie nizej niz w doniczce, W ksiązkach radzą zakwasic ziemię siarką granulowana ale ponieważ ona wolno działa i do tego zasala ziemię to ja bym Ci radziła zrobic oprysk na liście mieszanką Pinivitu z żelazem w płynie (można kupic w niektórych sklepach ogrodniczych lub w internecie) oczywiście odpowiednio rozcieńczonymi jak jest na ulotce. Jeśli jednak rh został posadzony do złej ziemi to nic i tak nie pomoże , konieczne jest posadzenie go od nowa w odpowiednie podłoże (jeśli potrzebujesz na ten temat wyjasnień to napiszę dokładnie).

widzę ze Danusia też już Ci poradziła i też o podłozu pisze.
zawitka 09:08, 23 wrz 2013

Danusiu Bogdziu bardzo dziękuję że zajrzałyście Jest to rh stare siedzi w tym miejscu ponad 5 lat obok są następne jest ich razem 6 wszystkie są piękne mają po 15 cm przyrostów a ten się wyłamuje Zelazem traktowałam szystkie latem ,nawóz dawałam do rh.Rosną w cieniu wodę lałam jak wszystkim Jeszcze zaraz drugi raz idę zobaczę może gdzieś go coś gryzie od dołu .Torf kwaśny sypałam . jak pod wszystkie.To fakt że z nim mam najwięcej kłopotów .jedno jest pewne że go przesadzę i to zaraz w kwaśny torf a przy okazji sprawdzę korzenie Dzięki jeszcze raz
zawitka 11:17, 23 wrz 2013

Dzieki Danusiu i Bogdziu --poleciałam i wykopałam i napewno Danusia ma rację, za mało kwaśną ziemię miał dałam mu torfu podlałam i zobaczymy .przy okazjii podkopałam się jak nornica pod nastepne i też dałam torf kwasny ,żeby inne mi tak nie padały.Dotej pory tylko ten jeden pada ,reszta jest w dobrej kondycji,ale to chyba nie zaszkodzi ,Myślę że może jak podsypywałam torf to go ominęłam bo jak wykopałam to widać byłoże nie ma torfu .Pozdrawiam Was i dzięki
zawitka 15:35, 26 wrz 2013

Nie było choróbko mnie zwaliło ale dziś kilka nowych zdjęć Pozdrawiam zaglądających Jesienne astry
zawitka 15:36, 26 wrz 2013

boguslawa_ma... 15:37, 26 wrz 2013

Zaglądam i pozdrawiam
zawitka 15:38, 26 wrz 2013

I na nich widać zbliżającą jesień nieco straciły swój blask ,