Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

Debra 18:49, 08 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Halinko dzięki Krysiu i tobie dziękuję, bardzo cenne informacje
szkoda sosny, no ale i tak bywa

nie ma za co, samam się uczę, bo mam obie

A odchodzenie drzew jest wpisane w naturę, tak jak i naszą
zawitka 08:20, 09 paź 2013

Debra napisał(a)
Turzyca Morrowa 'Ice dance' jest zimozielona i czasem nieco przemarza. Wiosna wycina się zmarzniete liście. Jesli rośnie w osłonietym miejscu, może nie przemarzać w ogóle.
Imperata wymaga zabezpieczenia, wymarza.

Krysiu dzięki za wiadomości bo muszę się nauczyć nazw Myślałam o Tobie, ale wybacz musimy poczekac, bo jak posłuchasz jak kaszlę to zwiejesz daleko ha ha Moja sosenka jeszcze stoi mieli być wczoraj ale nie przyjechali jak nie przyjadą dzisiaj to jeszcz 2 tygodnie będzie miała .Termin mam do lutego 2014 .
zawitka 08:35, 09 paź 2013

marzena napisał(a)
zawitka, weszłam tylko aby Ci odpowiedzieć...otóż nikt z jakichkolwiek władz ( gminnych) czy jakichkolwiek służb od czegokolwiek nie sugerował mi nic podobnego...właściwie tylko na ogrodowisku spotkałam sie z przypuszczeniami, że to może być niebezpieczne...właściwie to chciałabym zobaczyć, jak ten winobluszcz wchodzi na przewody...ale jakoś tylko się zbliża do nich i nic z tego
to posadź następną sosnę, rosną bardzo szybko, wiem coś o tym, bo mam ich sporo...
pozdrawiam

Dzieki za wiadomość .Pięknie ten słup wygląda .U mnie boję się ,bo prąd bierze też sąsiadka a mam użyteczność gruntową .jakby zabrakło prądu to znowu sprawę sądową mi zrobi .Nie bardzo mi się chce po sądach latać na zyczenie sąsiadki
Debra 12:01, 09 paź 2013

zawitka napisał(a)

Krysiu dzięki za wiadomości bo muszę się nauczyć nazw Myślałam o Tobie, ale wybacz musimy poczekac, bo jak posłuchasz jak kaszlę to zwiejesz daleko ha ha Moja sosenka jeszcze stoi mieli być wczoraj ale nie przyjechali jak nie przyjadą dzisiaj to jeszcz 2 tygodnie będzie miała .Termin mam do lutego 2014 .

Halinko, daj sobie siana ))) Odpoczywaj, zdrowiej, poza tym masz i tak co robić.
To rozstanie z sosna bedzie smutne, ale samo życie
zawitka 14:41, 09 paź 2013

Dziś sobie pomalutku posiałam nawóz na trawę i pospacerowałam w szpilkach, żeby napowietrzyć trawę.Strasznie się zmachałam Oto one.ha ha
Debra 19:33, 09 paź 2013

Halinko mam takie same. To mordęga w nich chodzić, bo te paski puszczają, ale to świetne dla trawy teraz na jesieni, np. zamiast wertykulacji.
Ja zwykle łączę to chodzenie z sypaniem kompostu, bo ja nie używam ŻADNEGO nawozu
zawitka 08:41, 10 paź 2013

Moja trawa nie była nawożona ze 100lat jest stara więc musiałam ją podkarmić sztucznym,wdecydowanie widać poprawę jakości Teraz dałam jesienny plus szpileczki, myślę że przezimuje dobrze .W zeszłym roku myslałam że będę ręcznie przekopywać całą .Kompostuję resztki i na wiosnę dam też. Teraz nie mam psa to podkopuję się pod roślinki i wkładam tam resztki i zasypuję Roślinki robią się piękne . taka zrobiła się ładna a co było nie pokażę, choć jest to gdzieś w fotkach.Buziaki
zawitka 08:59, 10 paź 2013

Jedną stronę wschodnią prawie dopracowałam choć na wiosnę małe zmianu będą ,bo zabiorę niektóre rośliny bo rozsadzałam

Teraz zabiorę się za przedogrudek bo w zeszłym roku mi nic nie wyszło ,ale za to mam czym dysponować .Przygotowane są sosna i jałowiec do przesadzenia.Sosna pójdzie na prawo przed tujki te żółte Jałwiec przenisę za dom , lawenda widoczna jest przeniesiona ..A nie wiem czym zapełnić tę rabatkę Liczę że podpowiecie mi .Czy może zostać żółto szara?????Pozdrawiam zaglądających Czy te tuje wyrzucić /??/ Łot dylemat. ha ha
Milka 13:03, 10 paź 2013

Debra napisał(a)

nie ma za co, samam się uczę, bo mam obie

A odchodzenie drzew jest wpisane w naturę, tak jak i naszą

wiem, to mi spędza sen z powiek, rezerwuję sobie jeszcze 50 lat, no bo kiedy mam te swoje plany zrealizować
Halinko cmokam
GorAna 20:51, 10 paź 2013

zawitka napisał(a)
Jedną stronę wschodnią prawie dopracowałam choć na wiosnę małe zmianu będą ,bo zabiorę niektóre rośliny bo rozsadzałam

Teraz zabiorę się za przedogrudek bo w zeszłym roku mi nic nie wyszło ,ale za to mam czym dysponować .Przygotowane są sosna i jałowiec do przesadzenia.Sosna pójdzie na prawo przed tujki te żółte Jałwiec przenisę za dom , lawenda widoczna jest przeniesiona ..A nie wiem czym zapełnić tę rabatkę Liczę że podpowiecie mi .Czy może zostać żółto szara?????Pozdrawiam zaglądających Czy te tuje wyrzucić /??/ Łot dylemat. ha ha

Halinko, jeżeli jałowiec przeniesiesz za dom, a sosnę posadzisz gdzieś w okolicach żółtych tuji, to zamiast siwego koloru ja dałabym żurawkę o żółtych lub ceglastych kolorach, siwa kostrzewa trochę gryzie się z żółtymi tujami i tzrmieliną...można dosadzić jeszcze bukszpanu, żeby zrobić małyżywopłocik...ale to Tobie ma się podobać...ja jestem laikiem ....sosnę można przycinać jak parasol
Pozdrawiam