Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 14:52, 17 lip 2014

zawitka 14:53, 17 lip 2014

Ozz 15:06, 17 lip 2014

To ta sosna z pięknymi szyszkami? Szkoda by jej było strasznie.

Zapytaj może o poradę Zbyszka w jego wątku, w końcu specjalista od iglaczków: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=332#post_6
zawitka 15:11, 17 lip 2014

Nie Ozz to inna ale też mi szkoda bo daje mi piękny cień moim rh Dzięki za adres zaraz skorzystam
Jag_58 15:43, 17 lip 2014

Zawitko odnośnie Twojej sosny znalazłam takie info

Jeżeli Twoja sosna jest sosną 5-igielną (sosna oścista, s. himalajska, s. drobnokwiatowa, s. wejmutka lub s. limba), a te zgrubienia są na pędach (na korze) to najprawdopodobniej jest to rdza wejmutkowo-porzeczkowa.

Objawy to zółto-pomarańczowe, pęcherzykowate skupienia zarodników grzyba. Choroba jest szczególnie groźna, jeśli zaatakuje pęd główny, gdyż zwykle rozszerzająca się nekroza prowadzi do obumierania rośliny.

Ze zgrubień wydostają się zarodniki grzyba. Uwalniane zarodniki nie mają zdolności ponownego zainfekowania sosny. Przenoszone są przez wiatr i dokonują zakażenia drugiego gospodarza, którym jest porzeczka. Z kolei tworzące się na porzeczce zarodniki dokonują zakażenia igieł sosny, a następnie grzybnia przerasta do pędów.

Przede wszystkim należy unikać uprawiania sosny w towarzystwie porzeczek. U chorych roślin trzeba wycinać i palić porażone pędy. Jeśli objawy wystąpią na pędzie głównym, chore miejsce należy wyciąć ostrym nożem aż do białej, zdrowej tkanki drewna, a ranę posmarować białą farbą emulsyjną z dodatkiem Score 250 EC. Do wyboru było więcej środków ale zostały wycofane ze sprzedaży. Jakie są nowe w zastępstwie nie wiem. Jeżeli nie będzie Score, to zapytaj w sklepie co doradzą. Opryski Miedzian ,Dithane naprzemiennie .
Zawitka gratulacje na 300 -tkę ode mnie Eukomis w towarzystwie

Jag_58 15:45, 17 lip 2014

Zawitka tak sie ta sosną zajęłam ,ze zapomniałam napisać ,ze masz bardzo ładny ogród pozdrawiam
zawitka 20:00, 17 lip 2014

Jagoda -----to drzewo nie choruje a ono pękło na wiosnę parę lat temu jak była wczesna wiosna a potem mróz w nocy -16 Ratuję już ją kilka lat ciągle kleję jej to pęknięcie już mniej tych soków leci ale dołu nie mogę niczym zaklajstrować .Ostatnio silikon 2 tuby poszły i już myslałam że zatrzymam ale nic z tego

A ogród----dzięki ale jeszcze mu daleko do ładnego ha ha

Dzięki ---eukomis piękny
hanka_andrus 20:06, 17 lip 2014

Macham 300 razy pod bramką! Pozdrowienia chcę zostawić. Przyjmiesz?
Buziaczki przy okazji!
zawitka 20:31, 17 lip 2014

Pewnie Haneczko zapraszam .Bramka otwarta przyjeżdzaj będzie cudnie a za machanie dziękuję
zawitka 20:32, 17 lip 2014