Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

kasiek 17:28, 20 lis 2017

zawitka napisał(a)

Jest wsadzony z kwaśną ziemią , nie siedział an słońcu a w cieniu ,pryskałam go żelazem.No nic niech posiedzi tak zobaczę na przyszły rok.jak nie pójdzie to trudno .Siedział i siedzi w kwasolubnych.Dzięki Jak je podlewam to wieczorem i pod krzaki

Hmm, to może jeszcze choruje po przeprowadzce. Moje pierwszy rok po posadzeniu byłe kiepskie, w drugim było lepiej a w trzecim to już zasuwały Tak więc daj mu chylę, może się weźmie w garść
BasiaLT 21:24, 20 lis 2017

zawitka napisał(a)

No i 2 metrowe miotełki stoją .Tak je powiązałam bo dziś jakoś mi sil zabrakło .Zobaczymy jak długo tak postoją .Przyrzekam że niegdy nie podleje Ml pokrzywą ha ha

Cudnie powiązałaś te miskanty. Wyglądają jak plamy powinnaś koło nich rozłożyć basenik i leżaczek. Mówisz że pokrzywa tak dobrze zadziałała na trawy... to może ja podleję swoje.
zawitka 10:42, 21 lis 2017

kasiek napisał(a)

Hmm, to może jeszcze choruje po przeprowadzce. Moje pierwszy rok po posadzeniu byłe kiepskie, w drugim było lepiej a w trzecim to już zasuwały Tak więc daj mu chylę, może się weźmie w garść

Tak zrobię daję mu jeszcze 2 sezony moż pójDzie do przodu po przemyśleniu ,bo nie powiem zależy mi na nim
zawitka 10:44, 21 lis 2017

BasiaLT napisał(a)

Cudnie powiązałaś te miskanty. Wyglądają jak plamy powinnaś koło nich rozłożyć basenik i leżaczek. Mówisz że pokrzywa tak dobrze zadziałała na trawy... to może ja podleję swoje.

Fakt że stały się palmowate.Tak to pokrzywa je tak popędziła,że muszę co drugą już wykopać
anabuko1 11:00, 21 lis 2017

zawitka napisał(a)

Ja się wcale nie dziwię bo ja też pojęcia zielonego nie miałam o trawach i jak czegoś nie mam to nie znam .Jak kupię przyglądam się jak rosną i dopiero staję się mądralą ha ha .Jak chcesz to Ci powstawiam każdą trawkę ale to szkoda roboty .Poszukaj u wujka Googla nazwy o zobaczysz jak wyglądają te co mam.

Ja od 3 lat robię gnojówkę z pokrzywy i krwawnika i podlewam wszystko jak leci.Nie podlewam cisów buksów /chyba że są słabe/ładnie wszystko po tym rośnie ,rośliny mają ładną zieleń no i mniej używam chemii.Doszłam do wniosku po tych latach z trawami że ich wcale nie trzeba podlewać bo są wtedy wyższe i trzeba wiązać .Następny rok nie dam im wcale papu to bedą mniejsze .To są moje przemyślenia praktyczne

Witaj Halinko !!
Popatrzylam już w necie wszystkie trawki .I wszystkie mi się podobają.
Ja robiłam gnojowke tylko z samych pokrzyw. A krwawnikiem nie.
A dużo to dodajesz ?? To na przyszły rok i ja tak zrobię.
Te widoki palmowych traw są niesamowite. Pięknie wyglądają.
Czy wszystkie trawy trzeba wiązać ?
Podstawiam cieplutko , bo u mnie zimno i zimowe widoki.
zawitka 11:13, 21 lis 2017

anabuko1 napisał(a)

Witaj Halinko !!
Popatrzylam już w necie wszystkie trawki .I wszystkie mi się podobają.
Ja robiłam gnojowke tylko z samych pokrzyw. A krwawnikiem nie.
A dużo to dodajesz ?? To na przyszły rok i ja tak zrobię.
Te widoki palmowych traw są niesamowite. Pięknie wyglądają.
Czy wszystkie trawy trzeba wiązać ?
Podstawiam cieplutko , bo u mnie zimno i zimowe widoki.

Wiesz Aniu ja to taki ogrodnik korzystający z innych rad.W zeszłym toku nazbierłam kwiatów i gałęzi krwawnika posuszyłam go /mam gdzie/ i na wiosnę jak uzbierałam worek pokrzyw wrzuciłam pokrzywy i suchy krwawnik do pojemnika na śmieci 120 litrów nalałam wody .To stało 3 -4 tygodnie cuchnie jak diabli .Mieszałam Jak już tak nie śmierdziało mocno a rośliny przegniły nieco to wlewałam 1 litr mieszanki na 10 litrów wody i podlewałam .Nie podlewałam buksów bo rosną i tak jak głupoty i są zdrowe .Wiem że słabe rośliny lepiej po podlaniu rosną i szybciej.Jak masz gdzie narwać jeszcze krwawnika to urwij a jak nie to w lato urwiesz na przyszły rok. Nie wszystkie trawy wiążę te niższe rozplenice nie .Yo wiązanie to potrzebe tylko dlatego ze nie chcę mieć trawy rozsypanej przez zimowe wiatryPozdrawiam;d
zawitka 11:16, 21 lis 2017

Przymroziło nieco idę do ogrodu zbierać igły na okrycie moich okazów ,choć jeszcze ma być ciepło ale nazbierać trzeba,więc do roboty ;d Pozdrawiam zaglądających'd
zawitka 08:23, 22 lis 2017

Taka nie zwiazana
zawitka 08:26, 22 lis 2017

ZebrinusLubię ją jest inna przez te paski jasne
Margarete 23:39, 23 lis 2017

Trawy na palmy przerobione - super to wygląda. Ja swoje w weekend będę wiązać.
Ostrokrzew też mam i bardzo lubię. Wcale ci się nie dziwię że o swojego tak walczyłaś. Mój na szczęście nie chorował ale słabo przyrastał, dopóki nie zaczęłam go mocniej ciąć. Widać że cięcie mu służy. Nigdy nie doczekałam się jednak owoców na nim czerwonych - nie wiem czy w tym przypadku nie trzeba mieć gdzieś obok drugiego żeby był i osobnik męski i żeński. Ale i bez owoców jest piękny.