Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Pogaduchy skowronków

Pogaduchy skowronków

Matka 10:38, 11 lut 2011

hanka_andrus napisał(a)
chrzan
Ludzie mówią rundap na chrzan poradzi!
Cóż spróbować nigdy nie zawadzi!
Muszę zatem nabyć tę groźną miksturę!
No i czekać wiosną,
jak chrzanowi nowe pędy wyrosną!
Kilka razy zmoczyć mu tę śliczną główkę,
Mam nadzieję,że po tym myciu głowy
będzie zdatny już tylko na stos....... kompostowy!.

Ty to masz ten rym !!!
mysza 10:43, 11 lut 2011

Na kompost to chyba nie bardzo , bo jeszcze odżyje i dopiero rozpanoszy się po ogrodzie)
jotka 10:47, 11 lut 2011

Witaj Danusiu, witajcie skowronki
zajrzałam tu oczywiście rano, "przeleciałam" nowe posty i myk do swoich spraw bieżących niestety doba ma tylko 24h a spraw dużo!
Jedne się "chce" a inne "trzeba" zrobić
Ja jestem już w wieku kiedy "ręce trochę wolniej chodzą" (takiego zwrotu używała kiedyś moja Mama i ja tego wtedy nie rozumiałam)
Najgorzej, że plany mam mam większe chyba niż możliwości i niczego nie chcę odpuścić
Mam nadzieję, że jak już wiosenne słonko na dobre zagości to uda mi się znowu włączyć wyższe obroty!
Miłego dnia
nawet jak się nie odzywam to myślami jestem z Wami
i Waszymi ogrodowymi pasjami
hanka_andrus 10:50, 11 lut 2011

Wiem,kochana Myszko!Ogniem i mieczem!
Ale tu w przenośni......

Mam pytanie :Ktoś ma szczepioną aronię na jarzębinie?Chyba w,, zacienionym lesie"?Już kupiona gotowa,czy u siebie szczepiona?Też bym tak chciała.
Martek 13:16, 11 lut 2011

Skowronki jak Sowa dojdzie do siebie to coś Wam napisze A teraz witam i melduję ,że w moich okolicach napadał śnieg!Nie chce mi się śpiewać ,ale za oknem i tak jakiś ptaszek wyśpiewywał coś
monteverde 14:18, 11 lut 2011

Sowo wypij kawę)
Martek 17:31, 11 lut 2011

monteverde napisał(a)
Sowo wypij kawę)

Ania właśnie piję teraz i będę skupiać się nad artykułem na tym wątku .Jestem w rozpaczy bo jeżówki mojej na razie nie będzie;(Nie wiadomo czy jesienią również
monteverde 17:51, 11 lut 2011

to szukaj gdzie indziej, nazwę znasz)
Martek 18:11, 11 lut 2011

Coś dla Skowronków ,Sów i innych skrzydlatych przyjaciół - polecam

"PTASI ZEGAR"

..."Załóżmy jednak ,że jesteśmy na skraju niewielkiego miasta.Co nas obudzi?Na pewno pierwszy będzie kopciuszek ,który zaśpiewa nam już o 3:00 nad ranem.Kolejny głos - fletowy gwizd kosa -usłyszymy zanim jeszcze wstanie słońce ,a więc około 4:00.Około 5:00 śpiewać będzie każdy ptak ,który ma głos,ale dominować na pewno będzie zięba.O 6:00 intensywnie zaśpiewa muchołówka żałobna i pleszka .To ciepłolubne gatunki.jeżeli jednak będą pola i łąki ,to o 6:00 dominować będzie skowronek."..." Około 7:00 ptasi drobiazg na chwilę się uciszy i wtedy usłyszymy monotonną ,melancholijną pieśń drozda śpiewaka. O 8:00 las będzie należał do sikor i kowalika,a o 9:00 wyraźniej usłyszymy wilgę.O 10:00 mamy w polu szansę wsłuchać się w takty ortolana ,przypominające nieco preludium piątej symfonii Ludwika van Beethovena.W lesie około 11:00 usłyszymy przede wszystkim dzwońce i szczygły .W południe ptasi świat milknie .Jedynie pierwiosnek i trznadel będą wyśpiewywać swe monotonne pieśni.W godzinę po południu dołączy do nich piecuszek i strzyżyk ,a około 14:00 świstunka (o ile dzień nie będzie upalny)i kukułka.Około 15:00 znów zacznie rozbudzać się ptasia orkiestra.Głośne stanął się kwiczoły i sójki oraz świergotki drzewne ,a w polu przepiórki .Po godzinie do przepiórek dołączą potrzeszcze i świergotki łąkowe ,o koło 17:00 rozpocznie swe nawoływanie derkacz .Gdy zacznie w polu panować atmosfera przedwieczorna ,mamy szansę usłyszeć kuropatwy.Około 19:00 derkacz będzie wołał jak oszalały,chyba ,że będzie upał.W takim wypadku dadzą o sobie znać dzierlatki ,ale ostatnio stały się u nas bardzo rzadkie. W lesie będzie śpiewać kto tylko może.Około 20:00 las będzie należał do rudzika ,a około 21:00 słychać będzie niemal tylko kosa. czasem dołączy do niego lerka lub lelek. I oczywiście słowik. Godzina 22:00 ,czyli zaraz po zmierzchu to czas puszczyków.Pogwizdywania samców będę przeplatane skrzekami samic.Gdy puszczyki zamilkną ,odezwą się włochatki i uszatki.O północy odzywa się mało kto ,ale to czas najromantyczniejszych słowiczych koncertów.Oba gatunki słowików śpiewają o północy najpiękniej najpiękniej .Około 1:00 w nocy puszczyki znów stają się aktywne.W większych kompleksach leśnych dołączy do nich puchacz,a w osiedlach ludzkich płomykówka.O 2:00 mamy szansę usłyszeć lerkę ,słowiki i kopciuszka ,ale to raczej pora milczenia.Nad stawem może być jednak o tej porze bardzo głośno ,gdyż wniebogłosy będą się darły perkozy i wodniki .
Fragment artykułu pt."Ptasi zegar"autorstwa dr Andrzeja G.Kruszewicza ornitologa ,dyrektora warszawskiego ZOO ,zaczerpnęłam z miesięcznika "Działkowiec"wydanie lutowe 2011 r.
Mam nadzieję ,że jak mnie artykuł przypadnie do gustu i proponuję znaleźć siebie w tym ptasim koncercie .Zwróćcie Państwo jaki porządek panuje u naszych braci skrzydlatych
Martek 18:13, 11 lut 2011

Wygląda na to ,że z moich nawyków nie tylko dla teściowej wypada mi "śpiewać"jak kopciuszek )))))