Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:55, 11 lip 2013

monteverde napisał(a)

Bardzo mi się gif podoba osy już zaklejają swoje domki? czy to szerszenie? pozdrawiam Bogdziu

Aniu to na pewno nie jest szerszeń, nie mogę znależc nazwy tego owada. Przypuszczam ze któras z dzikich pszczół których jest wiele. Jest z budowy podobna do osy ale wśród os tez jej nie znalazłam. Niektóre dzikie pszczoły mogą miec taka udowe.Zaklejanie jaj już sie zaczeło oczywiście . z jaj złożonych w tych rurkach po 7 dniach wylęgną sie larwy które będą sie odżywiac pyłkiem przez miesiąc, a potem uprzędą twardy kokon wewnątrz którego będzie sie tworzył dorosły owad.To wszystko musi sie odbyc jeszcze przed zimą . Owad w odrętwieniu przezimuje w rurce i w kwietniu wydostanie się na zewnątrz.Dorosłe owady murarek zbierają pyłek nie odlatujac daleko od swych domków w ten sposób zapewniamy sobie zapylanie kwiatów w ogrodzie.
Bogdzia 10:57, 11 lip 2013

Megi napisał(a)
Zapchany ten Twój domek Bogdziu, widać owady lubią Twój ogród - nie tylko owady wnioskując po liczbie odwiedzających wątek

Dzięki Megi za porównanie gości z domku do gości w moim ogrodzie. Fajne porównanie. Jedni i drudzy sa mile widziani. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 11:00, 11 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Domek dla owadów śliczny, no i pełny! Pozdrawiam Bogdziu

Tak jak pisałam wcześniej jest to korzystne dla ogrodu bo zapewniamy sobie zapylanie kwiatów a pszczoły murarki nie sa tak agresywne jak pszczoły miodne , sa łagodne i bardziej sie trzymaja ogrodu niz pszczoły miodne bo lataja na mniejsze odległosci. No i obserwacje sa ciekawe.Pozdrawiam Aga.
Bogdzia 11:01, 11 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Śiczny domek i gif

Dzieki Marzenko. Miłego dnia.
Bogdzia 11:04, 11 lip 2013

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, podobne osy w zeszłym roku pchały nam się pomiędzy cegły na jesień szukając schronienia przed zimą. Były takie większe od zwykłych i właśnie bardziej czarne.

Tych owadów jest dosc dużo , nie wszystkie o budowie osy sa osami, a cegły dziurawki albo szczeliny między cegłami tez sa dla nich dobrym miejscem na domek. jednak miło jak ten domek jest jeszcze ładny tak jak mój prezentowy, patrzac na niego stale wspominam ogrodowiskowych gości.
Bogdzia 11:07, 11 lip 2013

Welka napisał(a)
Co u kogoś widzę domek dla owadów, to mi się przypomina, że mój M miał taki mi zrobić zimą - była wyjątkowo długa a on się nie wyrobił i chyba do następnej zimy będę czekała albo teścia poproszę, bo oprócz pożytecznych aspektów bardzo mi się podobają
Pozdrawiam

Męzowie jakos dziwnie mają to do siebie że muszą przemyślec jak żonie zrobic przyjemnośc np w postaci domku dla owadów i często bardzo długo to trwa, taka uroda męzów

.Domki dla owadów są potrzebne jak domki dla ptaków bo jedne i drugie pomagają w utrzymaniu ogrodu w dobrej kondycji.
Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 11:12, 11 lip 2013

Ewa napisał(a)
Bogdziu zaniedbałam Ogrodowisko troszkę, bo poleciałam na chwilke do Mediolanu i Turynu, budujemy wiatę i ciągle mam gości albo my w gości , ale już może sie ustabilizuje i będę kukać częściej

W ogrodzie ciężko się pracuje, bo komary tną. Stasiu kupił preparat i popryskał, ale spokój był na kilka dni. A czy ten preparat u Was podziałał na dłuzej?

Pozdrawiam serdecznie

Ewo niestety kila dni i u mnie działał bo przyszedł deszcz i wszystko zmył . Pryskaliśmy drugi raz i jest znosnie , nawet całkiem znośnie bo tylko pojedyncze komary sa .

No no , tak sobie na chwilke do Turynu i Mediolanu to nie każdy moze poleciec. Zakupy zrobiłas?Eleganckie panie po to tam lataja i jeszcze do Paryża, co pewnie przed Toba a moze już za Toba. Fajne podróże a że troche pozartowałam to chyba potraktujesz z uśmiechem . Buziaki Ewciu serdeczne.
Bogdzia 11:19, 11 lip 2013

asc napisał(a)
A ja mam pytanie, czy osy są pożyteczne??? Bo to będzie odpowiedz czy domki mają zawsze dobrych lokatorów
Zakwitł Twój liliowiec pełny pomarańczowy.. śliczny Bużka

Aniu osy oczywiście maja swoją rolę do odegrania , podobną zresztą do roli mrówek , są czyścicielami w ogrodzie ale i robią trochę szkód również. wWżyciu nie ma ideałow. Pszczólki takie pracowite , dobry miodek robia a też użądlic potrafia ale nikt ich z tego powodu nie zabija.
Liliowiec i u mnie kwitnie ale posadziłam w suchym miejscu i ma mniejsze kwiaty niz zwykle. Bardzo go lubie, moim zdaniem jest sliczny.Mam nadzieje ze obydwie mówimy o tym samym liliowcu czyli o Kwanso:

Bogdzia 11:20, 11 lip 2013

aldonaz napisał(a)
U mnie osy upodobały sobie od lat skrzynkę na listy. Ciągle usuwam gniazda, bo jak użądlą listonosza, nie przyniesie mi więcej listów. Chyba pokuszę się o tą lilię, jeśli tak pięknie pachnie. W przyszłym tygodniu będę z koleżankami w Łodzi na koncercie L.eonarda Cohena - uwielbiam jego piosenki. Tak naprawdę będę po raz pierwszy w łodzi, więc zostaniemy na noc, żeby poznać trochę miasto. Pozdrówka

Jak będziesz z koleżankami to pewnie bedziesz zajeta, ale gdybyś znalazła trochę czasu to zapraszam. Mam nadzieje ze masz mój telefon a jak nie to podam.
Bogdzia 11:23, 11 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Osy są pożyteczne.
A myślę, że domki mają różnych lokatorów (jak to w ogrodzie) - wszystkie owady mają jakąś rolę do spełnienia.

Kolor żaby piękny, czemu byliny tak nie lśnią (a tylko po deszczu). Dobrze, że popadało. Lżej człowiekowi na ciele.

Wyjaśniałam Ani a tu wyjaśnienie juz było. Masz racje troche deszczu było bardzo potrzebne i nieco zmniejszyło ten upał. Ale teraz trzeba popracowac w ogrodzie dokad jest chłodniej i właśnie tam idę , potem pochodzę po waszych ogrodach. Pozdrówka serdeczne Ewo.