Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mariusz 16:34, 12 gru 2013

Witajcie pozdrawiam Bogdziu
Dzisiaj widziałem kosa z bielutkim ogonem, myślę, że zostanie na miejscu, nie powędruje dalej, wówczas może uda się go ustrzelić.
Końcem zeszłej zimy na rynku brakło słonecznika, dlatego też w najbliższych dniach sunę po cały wór .
Karmimy, karmimy ptaki, toż to stworzenie, nawet jeśli mamy inne skrajne poglądy, to róbmy to, tylko z zasadami, przestrzegajmy ich ... i tyle Zasady dokarmiania ptaków każdy ogrodnik zna.
Agania 16:45, 12 gru 2013

Pozdrawiam ptaszkowa Bogdziu, jemiołuszka prześliczna, nareszcie poznaje ptaki, bo ja też raczej słysze ptasie koncerty, niż same ptaki, ale sójki nas bardzo często odwiedzają, może dla tego nie ma tych małych ptaszków, nawet wróbelków i nie widuję
bogumila 18:33, 12 gru 2013

Przebrnęłam przez dyskusyjne stronki ...pozdrawiam twoje piękne ptaszki.
Bogdzia 18:57, 12 gru 2013

Margarete napisał(a)
Wody u siebie nie mam i póki co ogrodowego wodnego zycia obserwowac i wspierac nie mogę i nie będe choc żaby i jaszczurki są częstymi i pożądanymi u mnie gośćmi. Natomiast nie wyobrażam sobie ogrodu bez ptaków. A teraz za sprawą Bogdzi, Ani ASC, Monteverde, Agniechy i wielu innych uczestników forum zmobilizowałam sie do zakupu karmnika i wystawienia go w tym roku do ogrodu. Wczesniej dawałam tylko słoninke na druciku sikorkom, ale ileż to radości dawało i mnie i ptakom.... Chcę zyc i mieszkac w otoczeniu wszystkich członków szeroko rozumianej przyrody, ptaków, ssaków, gadów, owadów itp mimo ze mieszkam na obrzeżach miasta. Popieram dokarmianie ptaków zimą bo to nikt inny tylko my - ludzie wypchnelismy je z ich naturalnych siedlisk, płoszymy je uzywając więcej aut, budując kolejne autostrady, emitując szkodliwe substancje do powietrza, szkodliwe fale radiowe czy magnetyczne używając coraz to wiecej elektroniki, telefonów komórkowych, sieci bezprzewodowych, łącz satelitarnych itp. Te wszystkie działania wyniszczają naturalnych sprzymierzeńców człowieka.
Jesli mozna zrobić choć odrobinke cos dla nich to dlaczego nie. A poza tym z czysto egoistycznych wzgledów dokarmiam ptaki bo mam ogród a co za tym idzie ptaki pomagaja mi walczyc ze szkodnikami, a do tego z innego równiez egoistycznego wzgledu - lubie patrzec na nie jak sie uwijają, jak terkoca, spiewają..etc.etc....

Sorry Bogdziu, że sie tak rozgadałam ale mnie to wnerwiło trochę......
Popieram twój pogląd i pozdrawiam

Miło mi że tak myslisz jak ja. Uważam ze każdy ma prawo do swoich poglądów ale musi umiec je umotywowac i my to robimy bo prawie każdy pisze dlaczego karmi ptaki , nie można narzucac innym swojego zdania nie podajac motywacji którą ludzie powinni przemyślec i podjąc decyzje. Myśmy tą decyzje podjęli i na pewno ptakom nie szkodzimy.Dzieki Małgoś za Twoja motywacje z którą całkowicie sie zgadzam.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 18:58, 12 gru 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Przebrnęłam przez dyskusyjne stronki ...pozdrawiam twoje piękne ptaszki.

Pewnie lekko nie było. Miło że zaglądasz Bogusiu.
Bogdzia 19:01, 12 gru 2013

Agania napisał(a)
Pozdrawiam ptaszkowa Bogdziu, jemiołuszka prześliczna, nareszcie poznaje ptaki, bo ja też raczej słysze ptasie koncerty, niż same ptaki, ale sójki nas bardzo często odwiedzają, może dla tego nie ma tych małych ptaszków, nawet wróbelków i nie widuję

Małych ptaków ubywa bo zbyt dużo jest dla nich zagrożeń , sójki to jedne z nich ale wcale nie najgrsze. Poniewaz piszesz ze jednak słyszysz ptasie koncerty to mam nadzieje ze nie jest bardzo źle . Pozdrawiam Aganiu , w Twoim ciekawym ogrodzie ptaki na pewno znajda miejsce do życia.
Bogdzia 19:04, 12 gru 2013

Mariusz napisał(a)
Witajcie pozdrawiam Bogdziu
Dzisiaj widziałem kosa z bielutkim ogonem, myślę, że zostanie na miejscu, nie powędruje dalej, wówczas może uda się go ustrzelić.
Końcem zeszłej zimy na rynku brakło słonecznika, dlatego też w najbliższych dniach sunę po cały wór .
Karmimy, karmimy ptaki, toż to stworzenie, nawet jeśli mamy inne skrajne poglądy, to róbmy to, tylko z zasadami, przestrzegajmy ich ... i tyle Zasady dokarmiania ptaków każdy ogrodnik zna.

Cos w tym roku zimy nie widac ale pewnie nie zapomni o nas i ziarenka będą potrzebne w większej ilości.Kos z bialym ogonem to ciekawy okaz , ostatnio widziałam chyba u Kindzi kaczkę albinoske. Mam nadzieje ze go upolujesz aparatem.Dzięki za odwiedziny i Twój głos w dyskusji. Pozdrawiam serdecznie.
Mariusz 19:35, 12 gru 2013

A ja przychodzę raz jeszcze. Dzisiaj mamy rozbieżne zdania co do jednego jegomościa Krogulca , dopiero teraz przeczytałem Twój wcześniejszy wpis , ja widzę w nim samca, Ty samicę , ale razem widzimy krogulca
Pozdrawiam Cie serdecznie i miłego wieczoru, a ja lecę na próbę, jestem ważnym członkiem świty Heroda, budzi się we mnie aktorstwo
Kasik 19:39, 12 gru 2013

Od dziecięcych lat mój tato uczył mnie i mojego brata opieki nad ptaszkami.
Budowaliśmy karmniki i karmiliśmy ptaszki zaglądające do niego. I tak przez 30 lat co roku na każdym balkonie w naszej rodzinie taki karmnik jest zawieszany. Do tego tato sporządza takie specjalne kulki ze słoninki i nasion, umieszcza je w specjalnych siateczkach i również wywiesza swoim podopiecznym.

Zawsze rodzice uczyli nas miłości do przyrody i tak tą miłość oni i my rozumiemy. Oczywiście to tylko jeden z elementów tej miłości, ale według nas bardzo istotny.

Pozdrawiam Bogdziu.
Bogdzia 19:40, 12 gru 2013

Mariusz napisał(a)
A ja przychodzę raz jeszcze. Dzisiaj mamy rozbieżne zdania co do jednego jegomościa Krogulca , dopiero teraz przeczytałem Twój wcześniejszy wpis , ja widzę w nim samca, Ty samicę , ale razem widzimy krogulca
Pozdrawiam Cie serdecznie i miłego wieczoru, a ja lecę na próbę, jestem ważnym członkiem świty Heroda, budzi się we mnie aktorstwo

Mariusz moim zdaniem całe rozpoznanie polega na wielkości tego typa i dla mnie jest on dosc duży wiec samica ale trudno się tu sprzeczac jak ze zdjecia trudno dobrze wielkośc ocenic. A gdzie Ty dobry człowieku do ekipy Heroda złego człowieka zawędrowałes, no chyba że po to by Heroda w dobrego króla zmienic ale na to juz za późno. W kazdym bądz razie baw sie dobrze.