Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Luki 18:59, 11 maj 2014

Bożenko tak sobie po cichu cały czas podczytuje i o dziwo jestem na bieżąco. Zawsze otwieram wątek i biore zeszycik i już nawet nie musze zadawać pytań na temat różaneczników bo wszystkie odpowiedzi przeczytałem. Calypso na opuchalki u mnie pomógł(tak mi się wydaje).
Oglądałem odcinek Mai z 5 razy bo byłem zachwycony, cała rodzina również zobaczyła i mimo małego zainteresowania ogrodami byłi również zachwyceni. Mnie najbardzie urzekło to z jaką miłością i pasją opowiadałaś o swoim ogrodzie, a wypowiedz o szczęściu... piękne słowa.
Strasznie współczuje strat przymrozkowych, ale co na to poradzimy. Ja okrywałem swoje krzewy, ale są małe. Mimo to kilka pędów podmarzło na azaliach.
Mama nadzieję, że i tak tegoroczne kwitnienie będzie obfite i będzie równie mocno cieszyć.
Tak nakręciłem się na nowe różaneczniki, że już znalałem na nie miejce, ale postanowienie mam, że zakupie sobie tylko polecane przez ciebie odmiany królewskie. Wybrałem odmiany Jan III Sobieski i Królowa Jadwiga, pozostaje mi tylko żmudne i długie poszukiwanie, a nie wiem czy czasem tylko Ciepłucha ich nie sprzedaje w hurcie.
Na koniec mam tylko jedno pytanko. Moje różaneczniki mają ciemne i zdrowe liście, tak na moje oko, ale strasznie słabo kwitną. 7 letni krzew miał w tym roku tylko jeden pąk kwiatówy. Czy to może zbyt słabe nawożenie?
Bogdzia 19:05, 11 maj 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Bogdziu poczytałam, pozachwycałam się, podziwiam.
Pozdrawiam
Wyszło mi wszystko na P .

Magdalenko , wszystko na p też moze byc szczególnie jak to miłe słowa.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 19:11, 11 maj 2014

Luki napisał(a)
Bożenko tak sobie po cichu cały czas podczytuje i o dziwo jestem na bieżąco. Zawsze otwieram wątek i biore zeszycik i już nawet nie musze zadawać pytań na temat różaneczników bo wszystkie odpowiedzi przeczytałem. Calypso na opuchalki u mnie pomógł(tak mi się wydaje).
Oglądałem odcinek Mai z 5 razy bo byłem zachwycony, cała rodzina również zobaczyła i mimo małego zainteresowania ogrodami byłi również zachwyceni. Mnie najbardzie użekło to z jaką miłością i pasją opowiadałaś o swoim ogrodzie, a wypowiedz o szczęściu... piękne słowa.
Strasznie współczuje strat przymrozkowych, ale co na to poradzimy. Ja okrywałem swoje krzewy, ale są małe. Mimo to kilka pędów podmarzło na azaliach.
Mama nadzieję, że i tak tegoroczne kwitnienie będzie obfite i będzie równie mocno cieszyć.
Tak nakręciłem się na nowe różaneczniki, że już znalałem na nie miejce, ale postanowienie mam, że zakupie sobie tylko polecane przez ciebie odmiany królewskie. Wybrałem odmiany Jan III Sobieski i Królowa Jadwiga, pozostaje mi tylko żmudne i długie poszukiwanie, a nie wiem czy czasem tylko Ciepłucha ich nie sprzedaje w hurcie.
Na koniec mam tylko jedno pytanko. Moje różaneczniki mają ciemne i zdrowe liście, tak na moje oko, ale strasznie słabo kwitną. 7 letni krzew miał w tym roku tylko jeden pąk kwiatówy. Czy to może zbyt słabe nawożenie?

Ciepłucha po sezonie tzn sprzedaży hurtowej sprzedaje czasem detalicznie ale jego różaneczniki są w bardzo wielu miejscach do kupienia zarówno u małych ogrodników jak i w dużych sklepach np w OBI.Poszukaj , moze znajdziesz.Częsta przyczyna braku paków jest nie tylko slabe nawozenie ale brak podlewania w czsie gdy zawiazują pąki . Od momentu kwitnienia do sierpnia trzeba je dosc często podlewac. bardzo mylące sa slabe deszcze bo liscie rh tworzą własciwie parasol i tylko w czasie bardzo mocnych deszczów dostaje sie on pod krzaki a jak deszcz jest lekki to niestety tez podlewanie jest konieczne.
Bogdzia 19:12, 11 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale piękna rabata tulipanowa Widzę że pogoda piękna a u nas pada i 9 stopni Miłego wieczorku

Pieknie nie było ale nie padało i fajnie spędziłysmy dzien u Anity, super było.Pozdrawiam Małgosiu.
Bogdzia 19:12, 11 maj 2014

bociek napisał(a)
Bardzo dziekuje Bozenko. To Cunninghams White. Moj pierwszy rodek w zyciu

Fajne spotkanie mialyscie Pozdrawiam serdecznie

Również pozdrawiam.
barbara_kraj... 19:13, 11 maj 2014

Pozdrawiam uczestniczki spotkania.
Wam to dobrze, tyle Was blisko siebie, to i zjazdy łatwo zorganizować
Bogdzia 19:14, 11 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Bożenko - dziękuję za miły dzień
Na pamiątkę wstawiam zdjęcie , na którym jesteś

Anitko dzieki , Twoje zdjecia jak dotad najlepsze bo my robiłyśmy telefonami.Jeszcze raz dzieki za miły dzień i wspaniałe przyjęcie.
Bogdzia 19:15, 11 maj 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Powyżej widzę ...piękno i dobro w czystej postaci....

O Anitce mówisz? Fajna dziewczyna.
Bogdzia 19:16, 11 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
I zgrane kolorystycznie! Gratuluję spotkania.

Haniu miło Cie widziec i wybacz ze malo do Ciebie zagladam a bede jeszcze mniej bo zaczynam spotkanie szykowac. Buziaki.
Bogdzia 19:16, 11 maj 2014

zawitka napisał(a)
Pozdrawiam Was

Również pozdrówka śle , macham .