Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:12, 25 lut 2016

kasia65 napisał(a)
Bogdziu!Kolejna prośba o pomoc i radę!Wszystkie liście(od spodniej części) mojego rododendrona wyglądają jak na zdjęciu.Domyślam się ,że może to być jakiś brak składników ale 1)nie wiem jakich i czy faktycznie o ich brak chodzi,2)jeżeli tak-to czy jest to dobry moment by go teraz czymś "dokarmiać"?Jak zwykle liczę na Ciebie...dziękuję i pozdrawiam.

Kasiu powiem szczerze ze takich uszkodzeń jeszcze nie widziałam ale wygląda mi to na jakies robale które powyjadaly miękką tkankę liscia. Czy rh był okryty na zime ??? bo to byłyby sprzyjajace warunki dla wszelkich robali. Niestety to moze wygladac jeszcze gorzej bo te plamy pewnie zaczną ciemniec. Liscie juz nie odzyskaja dobrego wyglądu, z czasem opadna. Ja bym opryskała krzaki i ziemie pod nimi Karate Zeon , kilka razy w kilkudniowych odstepach. Napisz czy był na zimę okrywany.
Bogdzia 17:17, 25 lut 2016

Kindzia napisał(a)
Mnie teraz deszcz też nie przeszkadza, szczególnie w tygodniu Niestety nie wiem czy u mnie się coś zdecydowało i kolor jakiś pokazało, nadzieja jest

Gdzieś czytałam, że lato ma być bardzo gorące...byle deszczu nie brakowało.

Buziolki Bogdziu

W tygodniu Ci nie przeszkadza bo jestes gdzie indziejMnie deszcz zawsze cieszy choc wiadomo ze jak są goscie to juz mniej np w tamtym roku wielkiej suszy u mnie padało akurat jak były dziewczyny z Ogrodowiska, własciwie to nawet nie padalo tylko kropiło ale skutecznie wygoniło nas do domu.Jak gosci nie było to deszcz skwapliwie mnie omijał.
Kindzia 18:01, 25 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

W tygodniu Ci nie przeszkadza bo jestes gdzie indziejMnie deszcz zawsze cieszy choc wiadomo ze jak są goscie to juz mniej np w tamtym roku wielkiej suszy u mnie padało akurat jak były dziewczyny z Ogrodowiska, własciwie to nawet nie padalo tylko kropiło ale skutecznie wygoniło nas do domu.Jak gosci nie było to deszcz skwapliwie mnie omijał.

Bardzo się przymierzam do zorganizowania zlotu Ogrodowiska u mnie w tym roku, też się pogody boję...gdzieś w lipcu planuję nieśmiało...przyjechałabyś? Nie sama, oczywiście
Bogdzia 18:09, 25 lut 2016

Kindzia napisał(a)

Bardzo się przymierzam do zorganizowania zlotu Ogrodowiska u mnie w tym roku, też się pogody boję...gdzieś w lipcu planuję nieśmiało...przyjechałabyś? Nie sama, oczywiście

Kasiu ja bardzo chętnie jesli tylko znajde chętnych do wspólnej podróży bo jak wiesz kierowca mi potrzebny.

Łodzianki-przyjmuję zapisyszczególnie kierowcówale nie tylko.
kasia65 18:12, 25 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasiu powiem szczerze ze takich uszkodzeń jeszcze nie widziałam ale wygląda mi to na jakies robale które powyjadaly miękką tkankę liscia. Czy rh był okryty na zime ??? bo to byłyby sprzyjajace warunki dla wszelkich robali. Niestety to moze wygladac jeszcze gorzej bo te plamy pewnie zaczną ciemniec. Liscie juz nie odzyskaja dobrego wyglądu, z czasem opadna. Ja bym opryskała krzaki i ziemie pod nimi Karate Zeon , kilka razy w kilkudniowych odstepach. Napisz czy był na zimę okrywany.
Bodziu!Bardzo serecznie dziękuję za szybka odpowiedz.Rododendron nie był okrywany.Najgorsze jest to ,że dosłownie każdy liść tak wygląda!Jeżeli zbrązowieją i wszystkie opadną to chyba już nic z niego nie będzie?Mam wrażenie ,że te niższe liście zaszynają żółknąć,ale nie wiem czy jest spowowowane przez te plamy ,czy że są to liście starsze i jest to jakaś normą.-pozdrawiam
Bogdzia 18:16, 25 lut 2016

Starsze liscie zólkna , brazowieją i to normalne ale u Ciebie chore te najwyższe czyli tegoroczne. Jak mówisz ze nie okrywałas to mam problem ale myśle ze opryk powinnas zrobic. Dokad na lisciach bedzie zieleń to roślina bedzie odzywiana i wytworzy nowe liscie wtedy da sobie rade bez tych starych.
Kindzia 18:18, 25 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasiu ja bardzo chętnie jesli tylko znajde chętnych do wspólnej podróży bo jak wiesz kierowca mi potrzebny.

Łodzianki-przyjmuję zapisyszczególnie kierowcówale nie tylko.

Zrobię oficjalny wątek, tylko muszę nad konkretną datą pomyśleć. Może ktoś przyjedzie
Bogdzia 19:08, 25 lut 2016

Kindzia napisał(a)

Zrobię oficjalny wątek, tylko muszę nad konkretną datą pomyśleć. Może ktoś przyjedzie

Kasiu oczywiscie w tej chwili traktujemy to tylko orientacyjnie. Jest jeszcze sporo czasu by spokojnie wszystko przygotowac. buziaki.
kasia65 19:36, 25 lut 2016

Bogdzia napisał(a)
Starsze liscie zólkna , brazowieją i to normalne ale u Ciebie chore te najwyższe czyli tegoroczne. Jak mówisz ze nie okrywałas to mam problem ale myśle ze opryk powinnas zrobic. Dokad na lisciach bedzie zieleń to roślina bedzie odzywiana i wytworzy nowe liscie wtedy da sobie rade bez tych starych.
Jeszcze raz bardzo dziękuję-!-pozdrawiam
Bogdzia 20:13, 25 lut 2016

kasia65 napisał(a)
Jeszcze raz bardzo dziękuję-!-pozdrawiam

Ja tez pozdrówka sle.