Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Gabriela 19:29, 05 mar 2016

Bogdziu, widziałam prezent od Reni, fantastyczny.

Sadzę w tym roku trzy różaneczniki w grupie - co za decyzja. Nie mam ani jednego.
Zdecydowałam się na Cunningham's White - nie będę cudować.
W jakiej rozstawie posadzić, żeby było dobrze? Myślę o trójkącie, w tym miejscu tak będzie dobrze, ziemia u mnie kwaśna z natury.
Bogdzia 21:20, 05 mar 2016

Wklejam adres do klikania na rzecz Hani .

https://foto-app.appspot.com/app/foto/item/139506856133776/5244951007854592#_//
Bogdzia 21:32, 05 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Bogdziu, widziałam prezent od Reni, fantastyczny.

Sadzę w tym roku trzy różaneczniki w grupie - co za decyzja. Nie mam ani jednego.
Zdecydowałam się na Cunningham's White - nie będę cudować.
W jakiej rozstawie posadzić, żeby było dobrze? Myślę o trójkącie, w tym miejscu tak będzie dobrze, ziemia u mnie kwaśna z natury.

Jak masz kwasną ziemię Gabrysiu jak u Ciebie woda stoi? Ja bym Ci radziła dac kwasny torf , zaoszczędzisz sobie pracy, myśle ze bez niego wykopywanie Cię czeka ale Ty rzadzisz. Myśle ze co 1,5 m one wprawdzie moga potrzebowac wiecej ale sporo lat upłynie zanim tak bedzie no chyba ze bedą w cieniu to szybciej urosna.Co do trójkąta to jesli dwa bedą z przodu to ten trzeci z tyłu będzie widoczny tylko wtedy gdy bedą małe, potem go zasłonią wiec jesli trójkat to te z przodu z dużą przerwą od siebie zeby było widac tego z tyłu , taki trójkąt równoramienny o dużo dłuższej podstawie,myśle ze ok 2,5 m a ramiona po 1,5 m to takie wymiary na pierwsze 10-13 lat.

Tak Renia bardzo mnie zaskoczyła. Podziwiam ze zadała sobie tyle trudu bo samo zebranie zdjec to juz wielka praca a jeszcze montaz i wklejenie do YT.Zaskoczenie było wielkie
Bogdzia 21:35, 05 mar 2016

iwonadm napisał(a)

Piękna jest też ją kupiłam Mam pytanko czy tutaj masz 2 krzewy czy 1? Nie spodziewałam się, że mogą być takie duże, jak myślisz można je jakoś prowadzić od małych by miały bardziej kompaktowy charakter

No nie wiem ile tam jest krzewów ale 2 lub 3, na pewno nie jeden.Jesli bedziesz ciąc to zmniejszysz rozmiar ale mnie by szkoda było bo to jej cecha ze długie gałęzie puszcza.Nawet po cięciu bedzie miała takie tendencje choc pewnie nie zdazy az tak urosnac.
Bogdzia 21:37, 05 mar 2016

Napia napisał(a)
Piękny filmik i prezent od Reni Bardzo...

Też tak uwazam i bardzo jestem Reni wdzieczna za wielką ilosc czasu jaki poswieciła by go zrobic.Pomysł miała zaskakujący , nigdy bym sie nie spodziewała.
iwonadm 21:38, 05 mar 2016

Wstawię u siebie taki okaz jak teraz mam zobaczysz?
Bogdzia 21:40, 05 mar 2016

jankosia napisał(a)
Bogdziu, zdjęłam dzisiaj prawie wszystkie okrycia. Bałam się bardzo, ale niepotrzebnie- wszystko piękne i świeżutkie, żadnej wilgoci pleśni i takich tam. Jedyne co to strąciłam niechcąco jeden pączek z magnolii, ale co to jest jeden pączek?
Pogoda piękna była, rąk i nóg nie czuję a na dłoniach na pewno pojawią się pęcherze od sekatora A ty? Popracowałaś troszkę?

Piękna pogoda? U mnie tylko z godzinke było cieplej a reszte dnia 4 stopnie. Troche poobcinałam bylin i do domu, a jeszcze wygrabiłam liscie z krokusów. Na zmiane grabie je jak jest cieplej a jak mróz zapowiadaja to spowrotem zasypuję nimi. M mówi ze bez sensu sie narobie i ma racje ale przeciez musze chronic przed mrozem.Bardzo sie ciesze ze Twoje roslinki dobrze sie przechowały.
Bogdzia 21:43, 05 mar 2016

Kasya napisał(a)

ja juz kilka dni temu sciągnelam ostatnią agro, oskubałam róze i zgrabilam liscie z rabatki bylinowej
a tu patrze ze po polowie marca jakies mrozy maja jeszcze byc...i w dzien i w nocy, moze sie nie sprawdzi, przez 2 tyg jeszcze duzo moze sie zmienic, mam nadzieje

Też na to liczę ze sie nie sprawdza prognozy ale we wszystkich zapowiedziach tak jest wiec kto wie.
Gabriela 21:51, 05 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Jak masz kwasną ziemię Gabrysiu jak u Ciebie woda stoi? Ja bym Ci radziła dac kwasny torf , zaoszczędzisz sobie pracy, myśle ze bez niego wykopywanie Cię czeka ale Ty rzadzisz. Myśle ze co 1,5 m one wprawdzie moga potrzebowac wiecej ale sporo lat upłynie zanim tak bedzie no chyba ze bedą w cieniu to szybciej urosna.Co do trójkąta to jesli dwa bedą z przodu to ten trzeci z tyłu będzie widoczny tylko wtedy gdy bedą małe, potem go zasłonią wiec jesli trójkat to te z przodu z dużą przerwą od siebie zeby było widac tego z tyłu , taki trójkąt równoramienny o dużo dłuższej podstawie,myśle ze ok 2,5 m a ramiona po 1,5 m to takie wymiary na pierwsze 10-13 lat.

)

Oczywiście trójkąt miał być dziobem do przodu. One mają rosnąć przy moim mikro lesie - są tam magnolie, kaliny i całkiem już spory klon o bordowych liściach.

Ziemię mam kwaśną, a woda nie stoi, tylko spływa. Tam gdzie jest płasko, spływa wolniej i stąd kłopot po dużych opadach. Tan gdzie chcę posadzić rododendrony akurat nie jest mokro. Mech rośnie lepiej od trawy. A skąd miałabym takie niebieskie hortensje, wszędzie, gdzie nie posadzę?
Torfu dodam na pewno, bo wiem że rodki lubią naprawdę kwaśną ziemię. Sadziłam tak wszystkie azalie i borówki amerykańskie, więc i rodki dostaną torf.
Krys 21:52, 05 mar 2016

Pozdrawima ja sie dzisiaj napracowalam