Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

aneta230972 18:36, 26 sty 2013

Aniu poradż proszę. Chodzi o nasionka, które będę zamawiała. Teściowa mi trochę namieszała w głowie. Czy zawsze jak kupuję nasionka to trzeba je tym preparatem na grzyby itp. potraktować? Teściowa twierdzi, że jak ona kupuje holenderskie nasionka to one są juz czymś potraktowane. Mówi, żeby patrzeć na kolor nasionek jak są różowawe to znaczy , że już zostały zabezpieczone i nie musze się przejmować. Zaproponowała mi też, ze jak będę potrzebowała to ona ma jeszcze pełno tego preparatu na grzyby, bakterie... bo zostało jej z zeszłego roku jak traktowała nim zboże. jaki preparat Ty Aniu polecasz? Bo wolę jednak kupić coś pewnego-świeżego. I jeszce jedno po ile ziarenek siać na jedną taką doniczkę do wysiewu/ na opakowniu pisze , że najlepiej dawac po 2-3 nasionka a potem jedno mocne zostawić a resztę usunać. Teściowa znowu uważa, że po jednym nasionku bo przecież szkoda póżniej resztę wyrzucać ponieważ czasami w op. jest np. tylko 10 nasionek.
O jeżu kolczasty jaka ja się nieporadna w tym wszystkim czuję
Mam nadzieję, że za rok będzie lepiej tzn. będę już troszkę mądrzejsza
monteverde 18:47, 26 sty 2013

Zaczniemy od tego o jakich nasionkach piszesz? ja pisałam o pomidorach , a inne nasionka można kupić już zaprawiane i Twoja teściowa ma rację są powleczone takim różowym preparatem, ale dłużej wschodzą i nie tylko holenderskie ale i nasze też, są jeszcze nasionka na taśmie, też można takie posiać, tzn., położyć taśmę z nasionkami i przykryć ziemią wtedy równo wschodzą w rzędzie możesz użyć tego preparatu od niej bo na pewno jest jeszcze dobry, ja też traktuje moje nasionka preparatem , który mi zostaje z poprzedniego roku, nie wolno wyrzucać, bo są drogie, lepiej kwiatka potem jakiegoś kupić a co do ilości nasionek to zależy co, ja ogórki wsiewam po 3 i potem je wszystkie w jeden dołek daję czasami wyjdą tylko 2 to też biedy nie ma , a pomidory wsiewam do szerokiej doniczki ale niskiej jak wzejdą i maja już 3 listki a 4 wychodzi to je pikuję po 1 do doniczki i to wszystko
aneta230972 19:01, 26 sty 2013

Aniu jesteś nieoceniona i błyskawiczna Jestem już troszkę madrzejsza. Dziękuję
barbara_kraj... 19:12, 26 sty 2013

No i u mnie wreszcie słońe się pokazało, kilka godzin nawet świeciło, potem zamglenie , mrok i... skończył się dzień
Też zrobiłam kilka fotek sikorkom i dzwońcom
Obserwowałam ich całe stadka siedzące w koronie drzewa i wygrzewające się w słońcu
an_tre 19:23, 26 sty 2013

U nas dziś po wczorajszej mgle był piękny słoneczny dzień Wybrałam się nawet na dość długi spacer, ale jak wracałam zrobiło się bardzo zimno zaczął wiać wiatr, w domu zobaczyłam , że jest -12
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Urszulla 19:30, 26 sty 2013

A jak długo moczysz te nasionka w preparacie.....rozumiem że pomidory i paprykę, tak
monteverde 19:33, 26 sty 2013

aneta230972 napisał(a)
Aniu jesteś nieoceniona i błyskawiczna Jestem już troszkę madrzejsza. Dziękuję

drinka postawisz
monteverde 19:35, 26 sty 2013

barbara_krajewska napisał(a)
No i u mnie wreszcie słońce się pokazało, kilka godzin nawet świeciło, potem zamglenie , mrok i... skończył się dzień
Też zrobiłam kilka fotek sikorkom i dzwońcom
Obserwowałam ich całe stadka siedzące w koronie drzewa i wygrzewające się w słońcu

Od razu lepiej jak świeci słoneczko, chce się żyć lecę obejrzeć ptaszki
monteverde 19:38, 26 sty 2013

an_tre napisał(a)
U nas dziś po wczorajszej mgle był piękny słoneczny dzień Wybrałam się nawet na dość długi spacer, ale jak wracałam zrobiło się bardzo zimno zaczął wiać wiatr, w domu zobaczyłam , że jest -12

U nas też teraz jest wiatr i nie przyjemnie patrzyłam na ulicę teraz przez okno i zobaczyłam kunę, najpierw myślałam , że to kot ale jak się ruszyła zobaczyłam , że to ona długie białe wąsy , umaszczenie ciemno brązowe, wlazła pod samochód sąsiada musiał niedawno przyjechać , ciepła szuka, ale jak mu przewody załatwi to będzie bida, czekałam trochę, że wylezie, żeby ją sfocić ale siedzi pod samochodem i w środku miasta nie boi się
barbara_kraj... 19:40, 26 sty 2013

O, jak kuna to kłopot!