Tak mam wertykulator elektryczny, który był użyty tylko jeden raz go musi obsługiwać krzepki mężczyzna, a nie drobna kobieta, noszę się z myślą aby go sprzedać
Aniu jak dobrze, że przypomniałaś jak piękne są narcyzy. W tym roku po raz pierwszy będą u mnie kwitly wiosną Przez lata sadziłam wszystkie cebulowe za wyjątkiem narcyzów.... Dopiero u Ciebie i Asc wiosną zobaczyłam jak pieknie zwiastują słoneczną wiosnę
Ps bez wertykulatora nie wyobrażam sobie trawnika.... U mnie to zadanie należy do M... Ja tylko nigdy nie wiem czy robi wertykulacje czy areację ...
Cieszę się Marzenko, że podobają się narcyzy, są piękne mój robi od razu jedno i drugie i dlatego jest mi go ciężko obsługiwać Wertykulacja - zabieg polegający na pionowym cięciu darni. Płytkie pionowe cięcie trawnika ma na celu częściowe usunięcie próchnicy powierzchniowej, stworzenie lepszych warunków dla dopływu powietrza, wody i składników pokarmowych do strefy korzeniowej, przygotowanie trawnika do piaskowania, stworzenie korzystniejszych warunków dla przeprowadzenia podsiewu oraz przerzedzenie zbyt gęstego podsiewu. Areacjato napowietrzanie gleby za pomocą narzędzi lub maszyn spulchniających. Najlepszym okresem na wykonanie aeracji jest wiosna i wczesna jesień. Trawniki często eksploatowane (deptane), wymagają 1-2-krotnego napowietrzania w ciągu roku. Aeracji nie należy wykonywać, gdy gleba jest za wilgotna.
Po doprowadzeniu gleby do właściwej wilgotności trawnik należy skosić do wysokości 3 cm i skoszoną trawę usunąć. Aerację zazwyczaj wykonuje się w jednym kierunku lub powtarza się ją w poprzek poprzedniego kierunku jazdy. Jeśli trzeba zwiększyć przepuszczalność podłoża, na powierzchni trawnika rozsypujemy piasek.
Aniu czytam o tych zabiegach dziesiątki razy a potem mowię do Źona: dzisiaj wyczesujesz suchą trawę... Innym razem mówię dziurkujesz trawę Źon już wie co ma wykonać . Mam jedno urzadzenie do bu zabiegów, wymienia tylko nakładki. Ale bez wertykulacji nie wyobrażam sobie wiosennych zabiegów na trawniku. W tym roku znów będzie ostra walka, bo po zime trawa znów żółta cała do wyczesania.