Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 18:00, 17 lut 2013

kwiatholandii napisał(a)
Witaj. Czytałam, że zakupiłaś wertykulator i dyskutowałaś na jego temat z Danusia i Sebkiem. Jak się sprawuje? Mam zamiar coś kupic i szukam, szukam,

Tak mam wertykulator elektryczny, który był użyty tylko jeden raz go musi obsługiwać krzepki mężczyzna, a nie drobna kobieta, noszę się z myślą aby go sprzedać
monteverde 18:04, 17 lut 2013

Tess napisał(a)
Usiłowałam dociec, jaką robotę Irenka Ci zadała, ale albo jeszcze z rana nie kumam, albo to u Irenki trzeba szukać
Wertykulator dobra rzecz, w ub. roku zastosowałam, efekty widać po dwóch-trzech tygodniach.

Prośba Irenki " Aniu, zrób listę roślin, którą polecasz, ze względu na różne walory, bo masz sporo interesujących", niestety teraz jest to niemożliwe
popcorn 18:04, 17 lut 2013

Warto toto kupić? Może jak się ma duży trawnik? Zamierzam wypożyczyć... facet mówisz Aniu musi obsługiwać? M się ucieszy

pozdrawiam!
monteverde 18:09, 17 lut 2013

JulkAd napisał(a)
Aniu u Ciebie też dawno nie byłam, ale buziaki niedzielne zostawiam i słoneczka życzę

Dziękuję Julka ze wzajemnością
Madzenka 18:11, 17 lut 2013

Aniu jak dobrze, że przypomniałaś jak piękne są narcyzy. W tym roku po raz pierwszy będą u mnie kwitly wiosną Przez lata sadziłam wszystkie cebulowe za wyjątkiem narcyzów.... Dopiero u Ciebie i Asc wiosną zobaczyłam jak pieknie zwiastują słoneczną wiosnę

Ps bez wertykulatora nie wyobrażam sobie trawnika.... U mnie to zadanie należy do M... Ja tylko nigdy nie wiem czy robi wertykulacje czy areację ...
monteverde 18:14, 17 lut 2013

ZbigniewG napisał(a)

pachnące "babuni" były kiedyś wszechobecne , eksmitowane z działek i ogrodów powracają do łask
Ania nieźle musiałem się nabiegać by zdobyć je dla M
hodowcy też się starają by nowe odmiany choć trochę pachniały jak te z naszych wspomnień

Powracają, bo chyba najładniej pachną, chodzi mi o Recurvus
monteverde 18:16, 17 lut 2013

popcarol napisał(a)
Warto toto kupić? Może jak się ma duży trawnik? Zamierzam wypożyczyć... facet mówisz Aniu musi obsługiwać? M się ucieszy

pozdrawiam!

Jak masz Karola "siłę roboczą" to warto, do małego też się przydaje jeżeli masz jeszcze w nim mech, dobrze ściąga
monteverde 18:26, 17 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aniu jak dobrze, że przypomniałaś jak piękne są narcyzy. W tym roku po raz pierwszy będą u mnie kwitly wiosną Przez lata sadziłam wszystkie cebulowe za wyjątkiem narcyzów.... Dopiero u Ciebie i Asc wiosną zobaczyłam jak pieknie zwiastują słoneczną wiosnę

Ps bez wertykulatora nie wyobrażam sobie trawnika.... U mnie to zadanie należy do M... Ja tylko nigdy nie wiem czy robi wertykulacje czy areację ...

Cieszę się Marzenko, że podobają się narcyzy, są piękne mój robi od razu jedno i drugie i dlatego jest mi go ciężko obsługiwać
Wertykulacja - zabieg polegający na pionowym cięciu darni. Płytkie pionowe cięcie trawnika ma na celu częściowe usunięcie próchnicy powierzchniowej, stworzenie lepszych warunków dla dopływu powietrza, wody i składników pokarmowych do strefy korzeniowej, przygotowanie trawnika do piaskowania, stworzenie korzystniejszych warunków dla przeprowadzenia podsiewu oraz przerzedzenie zbyt gęstego podsiewu.
Areacjato napowietrzanie gleby za pomocą narzędzi lub maszyn spulchniających. Najlepszym okresem na wykonanie aeracji jest wiosna i wczesna jesień. Trawniki często eksploatowane (deptane), wymagają 1-2-krotnego napowietrzania w ciągu roku. Aeracji nie należy wykonywać, gdy gleba jest za wilgotna.
Po doprowadzeniu gleby do właściwej wilgotności trawnik należy skosić do wysokości 3 cm i skoszoną trawę usunąć. Aerację zazwyczaj wykonuje się w jednym kierunku lub powtarza się ją w poprzek poprzedniego kierunku jazdy. Jeśli trzeba zwiększyć przepuszczalność podłoża, na powierzchni trawnika rozsypujemy piasek.
monteverde 18:31, 17 lut 2013

popcarol napisał(a)
Warto toto kupić? Może jak się ma duży trawnik? Zamierzam wypożyczyć, facet mówisz Aniu musi obsługiwać? M się ucieszy

pozdrawiam!

Madzenka 18:37, 17 lut 2013

Aniu czytam o tych zabiegach dziesiątki razy a potem mowię do Źona: dzisiaj wyczesujesz suchą trawę... Innym razem mówię dziurkujesz trawę Źon już wie co ma wykonać . Mam jedno urzadzenie do bu zabiegów, wymienia tylko nakładki. Ale bez wertykulacji nie wyobrażam sobie wiosennych zabiegów na trawniku. W tym roku znów będzie ostra walka, bo po zime trawa znów żółta cała do wyczesania.